Fransa Başbakanı istifa etti

Fransa Başbakanı istifa etti

Afrika’da, Ortadoğu’da ve ülkede peş peşe yaşanan başarısızlıkların ardından Fransa Başbakanı Elisabeth Borne istifa etti. Yeni hükümet kurulana kadar Borne’un görevi sürdüreceği bildirildi.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Borne, hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sundu; Macron da istifayı kabul etti.

Macron, Başbakan Borne’un istifasına ilişkin X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Borne’a ülkeye yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

Borne’un, Fransız ulusuna hizmet eden çalışmalarının örnek teşkil ettiğini kaydeden Macron, “Devlet kadınları cesareti, sorumluluğu ve kararlılığı ile projemizi hayata geçirdiniz. Tüm kalbimle teşekkür ederim.” ifadesini kullandı.

Borne’un halefi belli değil

Borne’un yerine geçebilecek potansiyel adaylar arasında 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Gabriel Attal ve 37 yaşındaki Savunma Bakanı Sebastien Lecornu gösterilirken, söz konusu iki isimden biri başbakan olması halinde Fransa’nın en genç başbakanı unvanını alacak.

Maliye Bakanı Bruno Le Maire ve eski Tarım Bakanı Julien Denormandie de muhtemel adaylar arasında gösteriliyor.

Macron ve Borne liderliğindeki hükümet, Macron’un 2022’de yeniden seçilmesinden kısa bir süre sonra mecliste mutlak çoğunluğu kaybetmiş ve yasaları geçirme konusunda zorlanmıştı.

Macron’un geçtiğimiz sene aralık ayında yeni bir siyasi girişim sözü vermesinden bu yana hükümette değişiklik yapılacağı konusunda söylentiler artmıştı.

(TRT Haber)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *