Siyonistler el-Avde hastanesinde neler yaptı!

Siyonistler el-Avde hastanesinde neler yaptı!

Gazze’nin kuzeyindeki El-Avde Hastanesi, 2,5 ayı aşkın bir süre işgalci İsrail güçlerinin, saldırılarına ve baskınlarına maruz kaldı, ablukaya alındı, askeri kışlaya çevrildi ve çalışanları şehid edildi.

İşgal askerlerinin çekilmesiyle birlikte hastaneye giren AA ekibi, yaşanan yıkımı görüntüledi. Hastanenin pek çok bölümünün savaş alanını andırdığı, bazı odalar ile bölümlerin büyük yıkıma maruz kaldığı kameralara yansıdı.

İşgal güçleri tarafından yaklaşık 10 gün önce alıkonan ve bilinmeyen bir yere götürülen Hastane Müdürü Ahmed Muhenna’nın yerine vekalet eden hastane cerrahlarından Bekr Ebu Safiyye, askerlerin çekilmesinin ardından hastanede yaşananları anlattı.

Saldırıların başladığı ilk günden beri hastanede olduklarını ve doktorların büyük kısmının yaklaşık 80 gün hastaneden hiç ayrılmadığını aktaran Bekr Ebu Safiyye, bu süreç içerisinde çok sayıda yaralı ve şehidin hastaneye getirildiğini kaydetti.

Bekr Ebu Safiyye, başından yaralanan ya da yoğun bakıma muhtaç ağır yaralıları daha teşekküllü hastanelere yönlendirdiklerini, kendilerinin ise çoğu kol ve bacak olmak üzere yüzlerce ameliyat gerçekleştirdiğini anlattı.

Bekr Ebu Safiyye, hastanede şu anda teknisyen, idareci ve sağlık çalışanı olmak üzere 97 kişinin bulunduğunu dile getirdi.

Hastane çalışanlarını hedef aldılar

İşgal güçlerinin, 18 gün boyunca hastaneyi yoğun kuşatma altında tuttuğunu söyleyen Bekr Ebu Safiyye, “Camlardan ve kapılardan bile bakamıyorduk. Siyonist savaş uçakları savaşın başında hastanenin üçüncü katını bombaladı. Bu saldırıda 3 doktor ile bir refakatçi şehid oldu, Sınır Tanımayan Doktorlar ile birlikte çalışan 2 hemşire de yaralandı.” dedi.

Bekr Ebu Safiyye, hastanenin ablukaya alındığı dönemde de biri gönüllü hemşire diğeri çalışan olmak üzere 2 kişinin siyonist keskin nişancılarının açtığı ateş sonucu öldürüldüğünü dile getirdi.

Bekr Ebu Safiyye 26 Aralık’ta da hastanenin 2 ayrı katında toplam 4 odanın hedef alındığını, bu saldırıda da açılan ateş sonucu başından yaralanan bir çalışanın öldüğünü dile getirdi.

Hastanedeki erkekleri iç çamaşırlarıyla dışarı çıkarttılar

İşgal güçlerinin, 18 gün boyunca hastaneyi ablukaya aldığını yaklaşık bir hafta önce de ablukayı kaldırdığını anlatan Bekr Ebu Safiyye, bu süreçte hastaneye hiçbir tıbbi malzeme, yakıt ya da gıdanın girmediğini belirtti.

İşgal askerlerinin hastaneye girdiğinde yaptıklarını da anlatan Bekr Ebu Safiyye, “İşgal güçleri bir gece hastaneye gelerek müdürü çağırdı ve onu alıp götürdü. Ertesi gün bir mesajla geri getirdi. Mesajda 16 yaş ve üzerindeki erkeklerin iç çamaşırlarıyla 20’şerli gruplar halinde dışarı çıkmaları isteniyordu.” diye konuştu.

12 kişinin nerede olduğu hâlâ meçhul

Bekr Ebu Safiyye, bu mesajın ardından 86 kişinin dışarı çıktığını, birkaç saat sonra 12 kişi hariç herkesin geri döndüğünü, dönmeyenler arasında hastanenin müdürü Muhenna’nın da olduğunu aktardı.

Bekr Ebu Safiyye alıkonulan kişiler arasında 4 yerinden edilen, sağ bacağı ampüte edilmiş bir yaralı ve bir refakatçi bulunduğuna, kalanının ise sağlık çalışanı olduğuna işaret etti.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, 18 Aralık’ta yaptığı açıklamada, El-Avde Hastanesi’ne İsrail güçlerince baskın düzenlendiğini, hastane çalışanlarının 4 saat boyunca alıkonulduğunu duyurmuştu.

Askerlerin, Hastane Müdürü Ahmed Muhenna başta olmak üzere sağlık personelini alıkoyduğunu, üzerlerini soyduğunu ve insani olmayan koşullarda 4 saat boyunca sorguya çektikten sonra serbest bıraktığını kaydeden Kudra, Muhenna’nın ise serbest bırakılmayıp bilinmeyen bir yere götürüldüğünü aktarmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *