Neden sosyal medyaya yönelik adım atılamıyor?

Neden sosyal medyaya yönelik adım atılamıyor?

Harvard Üniversitesi’nin hazırladığı araştırmanın yazarı Prof. Bryn Austin , “Araştırmamız, çocukları korumak için anlamlı adımlar atmayı geciktirmeye devam etmede sosyal medya platformlarının mali çıkarlarının ağır bastığını gösteriyor.” dedi. Araştırma, 2022 yılında sadece ABD’de 18 yaş altı gençlere yönelik reklamlardan yaklaşık 11 milyar dolar gelir elde ettiğini gösterdi.

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, sosyal medya platformlarını kullanan genç sayısını ve bu gençlere yönelik reklamlardan yılda ne kadar gelir elde edildiğini tahmin eden ilk çalışma oldu.

Araştırmanın bulguları, bilimsel çalışmaların bağımsız uzmanlar tarafından değerlendirildiği PLOS ONE adlı dergide yayınlandı.

Voa Türkçe’nin aktardığına göre, araştırmanın kıdemli yazarı, Harvard Üniversitesi Sosyal ve Davranışsal Bilimler Bölümü Profesörü Bryn Austin, gençlerin akıl ve ruh sağlığına ilişkin kaygıların artmasıyla birlikte depresyon, anksiyete ve beslenme bozukluklarını körükleyebileceği sosyal medya platformu uygulamalarının dizginlenmesi için yasal düzenleme önerileri getiren siyasetçilerin sayısının arttığını kaydediyor.

Sosyal medya platformları gençlere yönelik zararı azaltmak için kendi düzenlemelerini getirdiklerini iddia etseler de bunu henüz gerçekleştirmediklerini kaydeden Profesör Austin, “Araştırmamız, çocukları korumak için anlamlı adımlar atmayı geciktirmeye devam etmede sosyal medya platformlarının mali çıkarlarının ağır bastığını gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

Araştırmacılar, Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, X ve YouTube’un genç kullanıcılarının sayısını kapsamlı olarak tahmin etmek için 2021 ve 2022 yıllarına ait kamuoyu yoklamaları ve piyasa araştırmaları verilerinden yararlandı.

ABD Nüfus Sayımı Dairesi’nin nüfus verileriyle çocuklu ailelere eğlence ve teknolojiyle ilgili tavsiyelerde bulunan Common Sense Media ve kamuoyu yoklaması firması Pew Araştırma’nın anket verileri, sosyal medya platformlarını kullanan 18 yaş altı genç sayısını tahmin etmede kullanıldı.

Piyasa araştırmaları firması eMarketer ve anne babaların çocuklarının izledikleri online içerikleri kontrol etmesini sağlayan yazılım firması Qustodio, her bir sosyal medya platformunun 2022 yılına ait brüt reklam gelirinin ve kullanıcıların her platform üzerinde günlük geçirdiği sürenin hesaplanmasına katkıda bulundu.

Harvard uzmanları, bu kaynaklardan elde edilen tahminleri kullanarak sosyal medya platformlarının genç Amerikalı kullanıcılardan elde ettiği reklam geliri miktarını belirlemek için bir simülasyon modeli oluşturdu.

Araştırmaya göre 2022 yılında,

YouTube, 18 yaş altında olan 49 milyon 700 bin Amerikalı kullanıcıya erişti,
TikTok için bu sayı 18 milyon 900 bin,
Snapchat için 18 milyon,
Instagram için 16 milyon 700 bin,
Facebook için 9 milyon 900 bin,
X içinse 7 milyon.

Harvard Üniversitesi araştırması, sosyal medya platformlarının bu kullanıcılardan toplam yaklaşık 11 milyar dolar reklam geliri elde ettiğini ortaya koydu.

Buna göre 12 yaş ve altındaki çocuk sosyal medya kullanıcılarından sağlanan reklam gelirinin 2 milyar 100 milyon dolar, 13-17 yaş aralığındaki kullanıcılardan elde edilen gelirinse 8 milyar 600 milyon dolar olduğu belirlendi.

YouTube, 12 yaş ve altındaki kullanıcılardan en fazla reklam geliri elde eden platform oldu. YouTube, en genç yaş grubundan 959 milyon 100 bin dolar gelir elde ederken onu 801 milyon 100 bin dolarla Instagram, 137 milyon 200 bin dolarlaysa Facebook izledi.

13-17 yaş arası gençlerse en büyük reklam gelirini 4 milyar dolarla Instagram’a sağladı. Bu yaş grubunda Instagram’ı 2 milyar dolarla TikTok, 1 milyar 200 milyon dolarla da YouTube takip etti.

Harvard’ın araştırmasına göre Snapchat, 2022 yılında reklam gelirlerinin en büyük payını 18 yaş altı kullanıcılarından elde etti. Bulgulara göre Snapchat’in 2022 reklam gelirinin yüzde 41’i, 18 yaş ve altındaki kullanıcılardan geldi. Bu yaş grubu, TikTok’un 2022 reklam gelirlerinin yüzde 35’ini sağlarken bu oran YouTube’da yüzde 27, Instagram’da yüzde 16 oldu.

Araştırmacılar, çalışmanın bazı kısıtlamalar çerçevesinde yapıldığının altını çizdi. Bu kısıtlamalardan biri, kamuoyu yoklamalarından ve piyasa araştırması kaynaklarından alınan tahmin ve öngörülere dayanılması. Sosyal medya platformlarının kullanıcıların yaşına ya da yaş grubuna göre reklam geliri miktarı verilerini gizli tutması, uzmanları bu verileri farklı kaynaklardan elde etmeye yöneltti.

Araştırmanın başyazarı, Harvard Tıp Fakültesi çocuk hastalıkları uzmanı Amanda Raffoul, “Sosyal medya platformlarının gençlerden çok büyük reklam geliri elde ettiğine ilişkin bulgularımız daha fazla veri şeffaflığına, kamu sağlığı müdahalelerine ve hükümet düzenlemelerine olan ihtiyacı gözler önüne seriyor” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *