Washington Post, İsrail’in ABD yapımı beyaz fosforla saldırdığını kanıtladı

Washington Post, İsrail’in ABD yapımı beyaz fosforla saldırdığını kanıtladı

Siyonist İsrail yönetimini ağır eleştiren ABD gazetesi Washington Post, Lübnan’ın güneyine düzenlenen ve 9 kişinin yaralanmasına sebep olan saldırıda kullanılan ABD yapımı beyaz fosforlu top mermilerinin kalıntılarına ulaştı. Bezos’un sahibi olduğu Washington Post geçtiğimiz günlerde, ABD kendi yasalarını gözetmeden İsrail’e yardım ettiğini, ayrıca, İsrail’in Hamas’ı yok etmekten oldukça uzak olduğunu yazmıştı.

Gazetenin haberine göre, bölgedeki Washington Post muhabiri, işgal ordusunun 16 Ekim’de Dahayra beldesini hedef alan saldırılarında kullandığı 155 mm beyaz fosforlu top mermilerinin parçalarını buldu.

Haberde, beyaz fosforlu top mermilerinin kalıntıları üstünde bulunan üretim kodlarının ABD tarafından üretilen mühimmatları sınıflandırmak için kullanılan terminolojiyle örtüştüğü, söz konusu mühimmatın 1989 ve 1992’de Louisiana ve Arkansas’taki mühimmat depolarında üretildiğinin ortaya çıktığı da kaydedildi.

Silah uzmanları, kalıntılarına erişilen top mermilerinin açık yeşil rengi ve üzerlerine işlenmiş “WP” simgelerinin beyaz fosforlu top mermileriyle örtüştüğünü belirtiyor.

İşgal güçleri, 16 Ekim’de 2 bin nüfuslu Dahayra beldesini gece boyunca beyaz fosforlu mühimmatla bombalamış ve bölge sakinleri kaçmaya imkan bulamamıştı.

Dahayra’da yaşayanlar işgalci İsrail’in bombardımanını “kara gece” olarak tanımlıyor.

İşgalcinin Dahayra’ya saldırısında yaralanan 9 kişiden 3’ü, hastaneye kaldırılmıştı.

Uluslararası Af Örgütü de kanıtlamıştı

Uluslararası Af Örgütünden 31 Ekim’de yapılan yazılı açıklamada, işgalcinin 16 Ekim’de “sivil ayrımı gözetmeksizin” Lübnan’ın sınır hattındaki Dahayra beldesine yaptığı saldırının hukuka aykırı olduğu için savaş suçu olarak soruşturulması gerektiği bildirilmişti.

Af Örgütüne bağlı araştırmacıların, 10-16 Ekim’de Dahayra ile sınır beldeleri Al-Mari ve Aita al-Chaab’a yönelik saldırılarda da beyaz fosfor kullanıldığını gösteren ikna edici kanıtlar topladığı, bu saldırıların video ve fotoğraflarını doğruladığı kaydedilmişti.

Uluslararası Af Örgütü, Gazze’yi vuran işgalci askeri birliklerin, beyaz fosforlu top mermileriyle donatıldığını doğrulayarak, “Beyaz fosfor, korkunç acılara ve hayat değiştiren yaralanmalara neden olur ve su ile söndürülemez. İşte bu yüzden beyaz fosfor, sivil alanlarda asla kullanılmamalıdır.” uyarısında bulunmuştu.

Uluslararası Af Örgütünün, İsrail ordusunun Gazze’nin yoğun nüfuslu sivil bölgelerinde beyaz fosforlu top mermileri kullandığını belgelediği kanıtlar arasında, AA foto muhabirinin çektiği fotoğraflar da yer almıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü de kabul etmişti

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), işgalcinin Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını duyurmuştu. HRW’den yapılan açıklamada, “İsrail, Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanarak sivilleri ciddi ve uzun süreli yaralanma riskiyle karşı karşıya bıraktı.” ifadesine yer verilmişti.

Washington Post: ABD kendi yasalarını gözetmeden İsrail’e on binlerce ton bomba verdi

Washington Post dünkü bir başka haberinde, ABD’nin işgal rejimine, Gazze’ye saldırılarında kullanmak üzere on binlerce ton bomba verdiğini ancak yasalarındaki insancıl hukuk koşullarını dikkate almadığını yazdı.

Gazetenin haberine göre, ABD, saldırıların başlamasından bu yana, İsrail’e aralarında 2 bin kiloluk sığınak delicilerin de bulunduğu en az 15 bin bomba ve 50 binden fazla top mermisi gönderdi.

ABD üzerinde artan baskı

Gazze’de artan şehid sayısı, ABD’nin sivillerin güvenliğini sağlama sorumluluğuna ilişkin soruları gündeme getirirken, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi işgalci İsrail’e silah tedariki konusunda giderek artan bir baskı altına girdi.

İnsan hakları örgütleri ve Joe Biden’ın Demokrat Partisi içinde bir grup, ABD’nin İsrail’e yaptığı silah akışını mercek altına aldı.

ABD’nin yabancı ülkeleri silahlandırmaya ilişkin kuralları, uluslararası hukukun ihlal edilme ihtimalinin yüksek olduğu durumlarda, silah transferi yapılmamasını gerektiriyor.

Söz konusu kurallar çerçevesinde gazeteye konuşan ve ismini vermek istemeyen yönetim yetkilileri, İsrailli muhataplarıyla ülkenin uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini anladıklarından emin olmak için kapsamlı görüşmeler yaptıklarını ancak Washington yönetiminin, İsrail’in savaş hukukuna bağlılığı konusunda gerçekçi değerlendirmeler yapmadığını kabul etti.

Yetkiler ayrıca, işgalcinin uluslararası insancıl hukuka uyduğuna ilişkin eş zamanlı bir değerlendirme yapılamadığını çünkü işgal güçlerinin operasyonları planlamak için kullandıkları istihbaratı paylaşmadıklarını kaydetti.

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un sahibi olduğu Washington Post, 1877 yılında kurulmuş, 2013 yılında Bezos satın almıştı.

Washington Post: İsrail’in Hamas’ı yok etme hedefi çok uzak

Washington Post’ta 6 Aralık’ta da, işgalci İsrail’in Gazze saldırılarına ilişkin dikkat çeken bir analiz yayınladı. Analizde, işgalci İsrail’in Gazze’de Hamas’ı yok etme hedefine henüz hiç yaklaşmadığının altı çizilirken, İsrail’in ilk hedefi olan Gazze’nin kuzeyinde de kontrolü tam olarak sağlayamadığı belirtildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *