Pentagon’un himayesindeki İsrail’e Beyaz Saray’dan özel uyarı

Pentagon’un himayesindeki İsrail’e Beyaz Saray’dan özel uyarı

ABD’de hem Beyaz Saray’ın hem Pentagon’un İsrail barbarlığına tam desteği sürmesine karşın, Beyaz Saray “sivil ölümlerin artması” nedeniyle kamuoyu baskısı altında, İsrail’in daha dikkatli olmasını istiyor! Öte yandan İsrail cumhurbaşkanı ise, batı medeniyeti için savaştıklarını belirtiyor.

ABD’li bazı üst düzey yetkililer, CNN’e yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, küresel kamuoyunun karşı çıkması sonucu İsrail yönetimine “Gazze’ye saldırıların mevcut haliyle sürdürülemeyeceği” düşüncesini ilettiği bilgisini verdi.

İsimlerini açıklamayan yetkililer, ABD’nin, uluslararası desteği sürdürmek için İsrail’in sahip olduğu sürenin “hızla azaldığı” inancına sahip olduğunu aktardı.

Yetkililer, bu yüzden İsrail’in, Gazze’nin güneyinde yoğunlaştırdığı kara saldırılarının, “muhtemelen ocak ayında” Hamas üyeleri ve liderlerine yönelik “daha dar bir kapsamda ve daha düşük yoğunlukta” sürebileceğine işaret etti.

Üst düzey kaynaklar, Washington ile Tel Aviv yönetimi arasında yapılan “sert” görüşmelerde İsrail’in, “Gazze’de sivil kayıpları azaltması” gerektiği konusunda “kesin” bir şekilde uyarıldığını kaydetti.

Başkan yardımcısı Kamala Harris de işgal rejimine “sivil ölümleri azaltması” uyarısında bulunurken, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de, hafta sonunda Reagan Ulusal Savunma Forumu’nda yaptığı konuşmada, “İsrailli liderleri, kişisel olarak sivil kayıplardan ve sorumsuz söylemlerden kaçınmaya, Batı Şeria’daki yerleşimcilerin uyguladığı şiddeti önlemeye ve insani yardıma erişimi önemli ölçüde genişletmeye çağırdığını” söylemişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü eski asker John Kirby ise, “insani ara” sona erdiğinde abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların devam edeceğini belirtmiş, İsrail’in Hamas’ın peşinden gitme “hakkı ve sorumluluğu” olduğunu iddia etmişti. John Kirby, ABD’nin İsrail’i desteklemeyi sürdüreceğini, Gazze’nin güneyindeki sivillerin korunması ve zarar görmemesi için “uygun güvenlik tedbirlerinin” alınması gerektiğini söyledi. “Uygun güvenlik önlemleri” alınmadığı takdirde Gazze’nin güneyine yönelik yapılacak askeri harekatı desteklemedikleri konusunda çok tutarlı ve net olduklarını ileri süren John Kirby, savaş konusundaki deneyimlerini paylaşmaları için işgal rejimine askeri danışman ve uzman gönderdiklerini dile getirdi.

İşgal rejiminin 7 Ekim’de başlattığı bombardımanın ardından Pentagon her tür silah ve mühimmat desteğini sağlamaya devam edeceğini bildirmişti. Sonradan ortaya çıkan bazı verilere göre ABD uçakları Güney Kıbrıs’taki İngiliz üssü vasıtasıyla 7 Ekim’den iki ay önce bölgeye yığınak yapmaya başlamış. Barbar saldırıların başlamasının ardından ise Amerikan donanması Doğu Akdeniz’e güçlü bir şekilde yerleşmişti.

Herzog: Biz batı medeniyetini kurtarmak için savaşıyoruz

ABD, ‘reformdan geçmiş’ bir Filistin yönetimi istiyor!

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *