Yasemin Şaban: Batı Şeria’da direnişin izinde kalacağız

Yasemin Şaban: Batı Şeria’da direnişin izinde kalacağız

Esir takası mutabakatı kapsamında serbest bırakılan Filistinli kadın esirlerden, 4 çocuk annesi Yasemin Şaban, siyonist işgali altındaki Batı Şeria’da direnişin izinde kalacaklarını söyledi.

Batı Şeria’nın Cenin kentinde yaşayan 4 çocuk annesi Yasemin Şaban, serbest bırakıldıktan sonra AA’ya konuştu. İlk mesajını Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere veren Yasemin Şaban, “Biz sizin yanınızdayız. Siz değerli olanı verdiniz, biz de Batı Şeria’da direnişin izinde kalacağız.” ifadelerini kullandı.

Filistinli kadın, işgal hapishanesinde yaşadıklarına işaret ederek, “İsrailli yetkililer, kadın esirlerin özgürlük umutlarını kaybetmeleri ve serbest bırakılmayacaklarını düşünmeleri için morallerini bozmaya çalıştı ama ben onlara her zaman direnişe çok güvendiğimizi söyledim.” dedi.

İsrail’in, hapishanelerdeki politikası “açlığa ve dayağa” dayanıyor

Yasemin Şaban, işgalcinin hapishanelerindeki esirlik koşullarına ilişkin şunları söyledi:

“İsrail hapishanelerindeki koşullar çok zor. İşgalin politikası açlığa ve dayağa dayanıyor. Hapishanedekiler, her gün dayak ve hakaret konusunda yaratıcı oluyorlar. Arkamızda hala serbest bırakılmayı bekleyen kadın esirler var.”

Filistinli Yasemin Şaban, 5 yılını işgal hapishanelerinde geçirdikten sonra 2019’da serbest bırakılmış ancak 2022’nin mart ayında yeniden tutuklanarak 6 yıl hapis ve 8 bin şekel para cezasına çarptırılmıştı.

İşgalcinin Gazze’yi işgalinde son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken işgal ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İşgalci İsrail,e 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. Ölenlerin sayısını önce 1400 olarak ilan eden siyonistler daha sonra bu sayıyı 1200’e indirdi. Öte yandan, sonradan ortaya çıkan belgeler İsrail helikopterlerinin İsraillilere ateş açtığını gösterdi.

İşgal ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışmalarda ise 70, Lübnan sınırında da 6 işgal askeri öldürüldü.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim’den bu yana işgal rejiminin Gazze Şeridi’ne vahşi saldırılarında şehid edilen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150’den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bini aştı.

Siyonist İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana işgal güçleri ve yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 241 Filistinli şehid oldu. Filistin yönetiminde ise halen Mahmud Abbas bulunuyor.

İşgal ordusu, Gazze’de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi can verdi.

İşgal ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda ise 85 Hizbullah mensubu şehid oldu.

Esir takası

ABD ve Katar’ın arabuluculuğunda işgal rejimi ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün “insani ara” verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00’de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi.

“İnsani ara” uzlaşısı kapsamındaki esir takası mutabakatı çerçevesinde şu ana kadar Gazze Şeridi’nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 51 siyonist esir, işgal hapishanelerinden de Filistinli 150 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Katar, dün, Hamas ile işgal rejimi arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda “insani ara”nın 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *