‘Gazze dünyanın en büyük hapishanesinden, en büyük mezarlığına dönüştü’

‘Gazze dünyanın en büyük hapishanesinden, en büyük mezarlığına dönüştü’

Mahmud Abbas yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, işgalcinin devam eden ablukası ve barbar saldırıları nedeniyle Gazze’nin dünyanın en büyük açık hava hapishanesinden, en büyük açık mezarlığına dönüştüğünü söyledi. ‘Uluslararası toplum’dan yardım isteyen Maliki, bunun ‘ahlaki’ bir görev olduğunu belirtti.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Maliki, Ramallah’ta Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis ile bir araya geldi. Görüşmede, başta Gazze’ye insani yardım ulaştırılmasının önemi olmak üzere İsrail sorununa ilişkin güncel meseleler ele alındı.

Maliki, Yunanlı bakana, işgalci İsrail’in Gazze Şeridi başta olmak üzere Filistin halkına yönelik saldırıları hakkında bilgi verdi.

‘İşgalci sistematik şekilde çocuk, kadın ve yaşlıları öldürüyor’

İşgalci İsrail’in Gazze Şeridi’nde geniş çaplı ve sistematik bir şekilde çocuk, kadın ve yaşlıları şehid ettiğini vurgulayan Maliki, Gazze’nin her yerini hedef alan büyük yıkımlarla Filistin halkının açlığa, zorunlu göçe ve soykırıma maruz kaldığına dikkati çekti.

Maliki, “Gazze Şeridi dünyanın en büyük açık hapishanesinden, en büyük açık mezarlığına dönüştü.” dedi.

Gazze’de insan yaşamının ve uluslararası hukukun ihlal edildiğini vurgulayan Maliki, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de işgal güçleri ve yahudi yerleşimcilerin ihlallerini artırması nedeniyle şartların oldukça zor olduğunu ifade etti.

Gazze Şeridi’nde çatışmalara ara verilmesi için acil ve etkili bir müdahalenin gerekliliğinin altını çizen Maliki, Gazze’ye gıda, su ve yakıt gibi insani ve temel yardımların ulaştırılmasının önemine dikkati çekti.

Maliki, Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin yetersizliğine işaret ederek, yaralıların Gazze dışındaki hastanelere nakledilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

‘İşgalcinin devam eden soykırımını durdurmak, uluslararası toplumun ahlaki görevi’

Uluslararası topluma seslenen Maliki, “İşgalcinin devam eden soykırımını durdurmak, uluslararası toplumun üzerine düşen ahlaki bir görevdir.” ifadesini kullandı.

Yunanlı bakan ne dedi?

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yerapetritis de Gazze Şeridi’nde sivillerin hedef alınmaması, rehinelerin serbest bırakılması ve yaralıların Gazze dışındaki hastanelere nakledilmesi gerektiğini söyledi. Gazze’ye insani koridorlar açılması çağrısı yapan Yerapetritis, insani yardımın ulaştırılması için Gazze’ye bir deniz koridorunun açılması konusuna değindi. Yerapetritis, işgal altındaki Batı Şeria’da yükselen gerilimden de endişe duyduklarını sözlerine ekledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *