İngiltere, aşırı giden bakanı görevden aldı

İngiltere, aşırı giden bakanı görevden aldı

Gazze’de 7 Ekim’den bu yana süren barbar siyonist saldırıya tam destek veren demokratik İngiltere’de, halkın Filistin’e destek gösterilerine nefret kusan ve bunları ‘nefret yürüyüşü’ olarak adlandıran Hint asıllı İçişleri Bakanı Suella Braverman görevden alındı. Kocası da bir yahudi olan kadın bakan, kendi yönetimindeki Londra polisini de “taraf tutmakla” suçlamıştı.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, İngiltere Başbakanı Hint asıllı Rishi Sunak, kendisi gibi Hint asıllı olan İçişleri Bakanı Braverman’i görevden aldı. Başbakan Rishi’nin bugün kabine değişikliğine gitmesi de öngörülüyor.

İngiliz Bakan Suella’nın polisle yaşadığı gerginlik de tartışmalara yol açmıştı.

Suella Braverman’in İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının ardından başlayan Filistin’e destek gösterilerine izin veren Londra polisini “taraf tutmakla” suçlaması üzerine başlayan gerginlik ülkenin gündeminde yer almıştı.

Suella, Londra’da 14 Ekim’den bu yana her hafta düzenlenen Filistin ile dayanışma yürüyüşlerini “nefret yürüyüşü” olarak nitelendirmiş, polisi de Filistin eylemleri söz konusu olduğunda “çifte standart uygulamakla” itham etmişti.

Londra’da on binlerce kişi 5. kez Filistin’e destek için sokaklara indi

İngiltere’nin başkenti Londra’da geçtiğimiz cumartesi günü Filistin’le dayanışma gösterisi için toplanan on binlerce kişi, Başbakan Rishi Sunak ve İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın yürüyüşleri eleştirmesine rağmen 5. kez sokaklara indi.

Yürüyüşe katılan Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) çalışanı ve sendikacı Bob Joseph, Gazze’de soykırım yapıldığını vurgulayarak 2. Dünya Savaşı sonrası tüm Batı ülkelerinin gelecekte yeni soykırımlar yaşanmasının önüne geçmek için bir anlaşma imzaladığını söyledi.

İmzacı ülkelerin soykırım yapmayacaklarını, soykırım yapılırsa durduracaklarını ve sorumluların hakim karşısında yargılanması ve cezalandırılması için bu anlaşmayı imzaladığını söyleyen Joseph, “İnsanların su ve gıda gibi temel ihtiyaçlara ulaşmasını engelliyorsanız soykırım yapıyorsunuz demektir.” ifadesini kullandı.

İşgalci İsrail’in bir grubu, topluca ya da kısmen öldürme ve temel ihtiyaçlarına ulaşmasını engelleme girişimiyle soykırım yaptığının altını çizen Joseph, “Bunun aması fakatı yok. Yaptıkları bu. Sabah haberleri izledim, Gazze’nin en büyük hastanesini kuşatmışlar ve içeride hareket eden insanları vuruyorlar. Zaten onlar yüzünden yaralanmış insanlar şimdi ikinci kez yaralanıyor. Çocuklar, onları hayatta tutacak makinelere elektrik verilemediği için ölüyor. Bu, soykırımdır.” dedi. Joseph, işgal hükümetinin bu nedenle cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Hint asıllı başbakan Rishi Sunak’tan öfke

İngiltere’de 14 Ekim’den beri her cumartesi Filistin’le dayanışma yürüyüşleri düzenleniyor. İlk iki yürüyüşte Başbakanlık Ofisi 10 Numara’nın bulunduğu Downing Sokağı girişine, 3. yürüyüşte Parlamentoya yürüyen göstericiler, 4. buluşmasını Trafalgar Meydanı’nda yapılan mitingle gerçekleştirmişti.

“Ateşkes Günü” dolayısıyla erteleme talebi yapan Londra Metropolitan Polisine olumsuz yanıt veren yürüyüşün organizatörleri, anma etkinliğini etkilemeyecek şekilde mekan ve saat düzenlemesi yaptıklarını açıklamıştı. Buna rağmen Başbakan Rishi Sunak, gösterilerin Ateşkes Günü’nde yapılmasını “provokasyon ve saygısızlık” olarak nitelendirmişti.

Yürüyüşleri sert dille eleştiren İçişleri Bakanı Suella Braverman ise Londra polisine, Filistin eylemleri karşısında “taraflı tutum takındığı” iddiasıyla tepki göstermişti. Suella, bu açıklaması nedeniyle hem hükümetten hem de muhalefet partilerinden tepki görmüştü.

Konuşmacılar İçişleri Bakanı’na tepki gösterdi

Londra’daki Filistin ile dayanışma yürüyüşünde katılımcılara seslenen konuşmacılar, yürüyüşleri “nefret yürüyüşü” olarak adlandıran İçişleri Bakanı Suella Braverman’a tepki gösterdi.

Kentte Filistin ile dayanışma için 5. kez bir araya gelen göstericiler, Londra’nın sembol mekanlarından Hyde Park’ta başlattıkları yürüyüşü, ABD’nin Londra Büyükelçiliği önünde sonlandırdı. Burada kurulan sahneden göstericilere seslenen Filistin’in İngiltere’deki Misyonunun Başkanı Büyükelçi Hüsam Zomlot, Birleşmiş Milletlerin (BM), savaşları önlemek ve savaşların kurallarını belirlemek için kurulduğunu söyledi. Zomlot, işgalcinin kuruluşundan beri BM’nin koyduğu kuralları çiğnediğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“İşgalci, bugün Gazze’de BM’yi bombalıyor. 100’den fazla BM sağlık çalışanı öldürüldü. 175’i Batı Şeria’da olmak üzere 11 binden fazla masum öldürüldü. Ancak İngiltere hükümeti, hala İsrail’i Filistinlilere yönelik yürüttüğü vahşi savaşı durdurmaya çağırmadı. İsrail’in 2,3 milyon insanı açlığa itmesine ‘dur’ demedi.”

“Filistinlilerin yaşamı önemli değil mi?” diye soran Zomlot, İngiltere hükümeti ve İçişleri Bakanı Suella Braverman’ı eleştirdi. Zomlot, “İngiltere, hukukun üstünlüğüne olan inancı ve ifade özgürlüğünün savunuculuğuyla tanınıyor ancak bu ülkede hala bu yürüyüşü yasaklamak isteyen siyasetçiler var. Bu yürüyüşlere ‘nefret yürüyüşü’ dendi.” diye konuştu.

Göstericilerden, 75 yıldır Filistinlilerin hakkını savunan yahudiler için alkış isteyen Zomlot, “Filistinliler, hiçbir zaman hakları, geleceği ve evleri için savaşmaktan vazgeçmeyecek.” dedi.

“İçişleri Bakanı görevden alınmalı”

Savaşı Durdur Koalisyonundan Lindsey German da “Başbakan ve polis, bu yürüyüşü iptal etmemizi istedi. Suella Braverman, engellemek istedi. Ama ‘Hayır’ dedik ve ‘Yürüyeceğiz’ dedik. İsrail, Gazze’yi bombaladıkça, Batı Şeria’da insanları hapse atmayı sürdürdükçe, çocukları öldürmeye devam ettikçe biz de yürüyeceğiz.” diye konuştu.

Lindsey, kadın bakana tepki göstererek, “Bu, barışçıl bir yürüyüş. Biz, kimseden nefret etmiyoruz ama ateşkes çağrısı yapmayı reddeden tüm siyasetçilerden hesap soracağız.” ifadesini kullandı.

Irak savaşı öncesinde savaşın Müslüman karşıtlığını artıracağını dile getirdiklerini söyleyen Lindsey, “Suella Braverman, bizim yürüyüş yapmamızı zorlaştırıyor. Müslümanları suçlamaya çalışıyor. Bugün Londra’da bir şiddet olayı varsa, bunun sorumlusu İçişleri Bakanı’dır. Görevden alınmalıdır. Bu hükümet, onu görevden almaya hazır değilse onlar da görevden alınmalıdır.” dedi.

Demiryol, Denizcilik ve Ulaştırma Çalışanları Sendikası Genel Sekreteri Mick Lynch de sivillerin katledilmesini ve toplu cezalandırmayı kınadıklarını belirterek, Gazze halkı ve esirler için özgürlük istedi. Mick Lynch, “Suella Braverman gibi aşırı sağcı nefret tacirlerini kınıyoruz.” dedi.

Siyonist rejimin hamisi İngiltere’de sosyalist İşçi Partisi de ateşkesi reddediyor

İsrail barbarlığına İngiltere’den destek

İngiltere’de Filistin’e destek gösterisi

İngiltere’de doktorlardan başbakanlığın önünde ‘ateşkes çağrısı’

Siyonizme tepki, Filistin’e destek gösterileri her yerde

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *