İspanyol Bakan, siyonist rejimle diplomatik ilişkilerin kesilmesini istedi

İspanyol Bakan, siyonist rejimle diplomatik ilişkilerin kesilmesini istedi

Aşırı sol görüşlü Podemos Partisinin lideri ve aynı zamanda Sosyal Haklar ve 2030 Ajandası Bakanı İone Belarra, İsrail’i kınamayan sağ görüşlü partileri ve İsrail’e karşı harekete geçmeyen kendi hükümetini eleştirdi, “İsrail’le diplomatik ilişkileri kesmesi gerektiğini” söyledi.

İone Belarra, Senatoda yapılan bir oturumda, işgalci İsrail’e karşı herhangi bir kınama yapmayan, Senatoda çoğunlukta olan sağ görüşlü Halk Partisini (PP) hedef aldı. PP’den Senatörlere “Benim ve hükümetin İsrailli sivillere yönelik saldırıları reddettiği şüphe götürmez bir durum. Ama şüpheli olan PP’nin İsrail’in soykırımının suç ortağı olup olmadığıdır. Bunu açıklığa kavuşturun.” diye seslenen Belarra, sağ görüşlü partinin siyonist sivillere yönelik gösterdiği tepkileri Filistinli siviller için göstermeyerek çifte standart uygulamasından yakındı.

“Filistin’de gördüklerimiz İsrail tarafından yapılan bir soykırımdır. Etnik temizliktir. Tüm halkı imha girişimidir.” şeklinde konuşan İone, “Bu, 10 yıllardır İsrail’in kendisine ait olmayan toprakları işgaliyle, Filistinlilerin evlerini çalarak, onları suçlayarak, Filistin halkına günlük şiddet uygulayarak ve aynı zamanda İsrail cezaevlerindeki onlarca tutukluya işkence yapılarak devam eden bir süreçten geliyor.” ifadesini kullandı.

Gazze’de bugün yaşananların “korkunç” olduğunu vurgulayan aşırı solcu İspanyol Bakan, şöyle devam etti:

“Sivil halkı bombalamak. Bayanlar ve baylar sizler, sivil halkın bombalanmasına razı mısınız? Son bir ayda bombalanan kadın ve çocuk sayısı geçen yılın tamamından daha fazla. Bayanlar baylar kınayın bu katilleri. Bugün için açıklamanız gereken budur. Üstelik bu bir meşru müdafaa değildir.”

İone Belarra, İspanyolların bu soykırımın bitmesini isteyen bir barış halkı olduğunu ve İspanyol hükümetinin hemen “İsrail ile diplomatik ilişkileri kesmesi gerektiğini” kaydetti.

Geçen yıl Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasından kısa bir süre sonra, Avrupa Birliği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve yardımcılarına yaptırım uygulamakta hızlı davrandı.

İone Belarra, AB’nin Ukrayna’daki “hızlı eylemini” İsrail örneğinde de yansıtmasını önerdi, “Fırsatı kaybediyoruz. Şu anda birçok şey yapabiliriz ” dedi. “Düğmeye basmaktan” sorumlu olan politikacıların Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılması ve sivil nüfusu hedef alan bombalama kampanyalarını onaylamak suçundan yargılanması gerektiğini, bunun “açık bir insan hakları ihlali” olduğunu söyledi.

“Ülkemin ve diğer ülkelerin İsrail’le diplomatik ilişkilerini kesmesini talep ediyorum. Bunun, bu lider gibi bir savaş suçlusuyla hiçbir ilgimiz olmasını istemediğimiz yönünde doğru siyasi mesajı vereceğini düşünüyorum” ifadesini kullanan İone, “İsrail’in çok güçlü olmasına ve güçlü dostlara sahip olmasına rağmen harekete geçmeliyiz ve daha kararlı olmalıyız.” vurgusunda bulundu.

İone Belarra’nın partisi Podemos, İspanya’nın Sosyalist Başbakan Pedro Sánchez liderliğindeki sol koalisyon hükümetinin küçük ortağıdır.

İspanya, Hamas saldırısı sırasında esir alınan 200’den fazla rehinenin serbest bırakılmasını talep etti ve ateşkes çağrısında bulundu. Ayrıca gıdanın korkuya dönüştüğü, sağlık ve su hizmetlerinin çökmenin eşiğinde olduğu Gazze’ye insani yardım ulaştırılması çağrısında da bulunuluyor.

İspanya dışişleri bakanı José Manuel Albares Çarşamba günü İspanyol RTVE televizyonuna verdiği demeçte, Madrid’in Gazze’deki sivil nüfusa yaptığı yardımı ikiye katlayarak 43 milyon dolara çıkaracağını söyledi.

İspanya’da iki milyonluk bir Müslüman nüfus yaşıyor

Gazze’deki yıkım, Avrupa’daki siyasi partileri kutuplaştırdı ve binlerce protestocunun ateşkes talebiyle kıta genelinde sokaklara döküldüğü görüldü. Son haftalarda Madrid, Barselona ve diğer İspanyol şehirlerinde herhangi bir resmi kısıtlama olmaksızın bir dizi Filistin yanlısı yürüyüş düzenlendi.

Hükümet istatistiklerine göre İspanya’da yaklaşık iki milyonluk büyük bir Müslüman nüfus bulunuyor. Ülkede yaklaşık 50.000 yahudi de yaşıyor.

İspanya’nın tutumu, Filistin yanlısı yürüyüşleri yasaklayan komşu Fransa’dan farklıydı. Almanya ve Birleşik Krallık da Filistin yanlısı aktivizme karşı sert önlemler aldı.

El Cezire’nin aktardığına göre, İone Belarra, Avrupalı ​​hükümetleri, isimlerini vermeden, Filistin yanlısı hareketi “suç haline getirdikleri” için kınadı.

“[İspanyol] hükümeti, Filistin yanlısı hareketi kriminalize eden, gösterileri yasaklayan Avrupa toplumunun diğer ülkelerine göre daha onurlu bir tutum sürdürüyor. İstediğim şey İspanya’nın daha fazlasını yapması, İspanya’nın elinden geleni yapması” dedi.

‘İspanya biraz Avrupa’nın dışında yer alıyor’

Madrid Özerk Üniversitesi’nden dış politika uzmanı Ignacio Molina, İspanya’nın Filistin konusundaki tutumu açısından Avrupa’nın biraz dışında yer aldığını söyledi ancak İone Belarra’nın görüşlerinin, daha dengeli bir çizgiye sahip olan hükümetle çeliştiğini vurguladı.

Ignacio Molina El Cezire’ye, “İspanya’nın İsrail’le iyi ilişkileri var, ancak İrlanda ve diğer bazı Avrupa ülkeleri gibi Filistin davasına en sempatik ülkeler arasında yer alıyor” dedi.

Molina ayrıca, “İspanya İsrail’le diplomatik ilişkilere 1986 yılında başladı, Sefarad Yahudilerine İspanyol vatandaşlığı teklif etmek gibi İsrail’e karşı sempatik jestler de yaptı.” dedi.

2015 yılında İspanyol hükümeti, 1492’de İspanya’dan sınır dışı edilen Sefarad Yahudilerine, Katolik hükümdarlar tarafından sınır dışı edilmelerinin kefareti olarak vatandaşlık teklif edileceğini duyurdu.

Salı günü İspanya, Hamas saldırılarının “bir boşlukta gerçekleşmediği” yönündeki sözleri nedeniyle İsrail tarafından eleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e destek vermişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *