Fransa’da Filistin eylemlerine karşı, siyoniste destek eylemi organize etmeye çalışıyorlar

Fransa’da Filistin eylemlerine karşı, siyoniste destek eylemi organize etmeye çalışıyorlar

Fransa’daki Filistin yanlısı gösterilere engel olmaya çalışan siyonist dostu siyasetçilerin, “antisemitizm protestosu” adı altında oluşturmaya çalıştığı birlik, ırkçı Marine Le Pen’in katılacağını açıklaması üzerine akamete uğradı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Macron, “Bir yahudiye saldırmak, her zaman cumhuriyete saldırı arayışında olmak demektir.” dedi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, siyonist dostu Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet ve Senato Başkanı Gérard Larcher’nın çağrısıyla 12 Kasım’da başkent Paris’te yapılacağı belirtilen işgalci İsrail taraftarı gösteriye, ırkçı Ulusal Birlik Partisinin (RN) katılacak olması, siyonist yanlısı ittifakı böldü.

Siyonist dostu Sosyalist Parti (PS), Fransız Komünist Partisi (PCF) ve Yeşiller Partisi (PE), yayınladıkları ortak bildiride, gösteride ırkçı RN ile yan yana yürüyemeyeceklerini belirterek “cumhuriyetçi ve ilerlemeci partileri aşırı sağcılardan ayıracak şekilde” ayrı bir kortej oluşturulmasını istedi.

Hükümet üyesi siyonist dostları da, ırkçı liderin gösteriye katılmasına sert eleştirilerde bulundu. Siyonist dostu Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, RN’nin gösteride siyoniste destek gösterisinde “yerinin olmadığını” öne sürerken, bir diğer siyonist dostu Ulaştırma Bakanı Clement Beaune da aşırı sağın “cumhuriyetçi ve sevimli bir yüz” takınsa da ideolojik olarak bu tarz bir gösteride yer alamayacağını savundu.

7 Ekim’den bu yana Filistin’e verdiği destekle öne çıkan solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), 12 Kasım’daki İsrail yanlısı gösteriye katılmayacağını bildirdi. LFI milletvekili David Guiraud da X hesabından yaptığı paylaşımda, aşırı sağcıların da gösteride yer almasına atıf yaparak “Naziler tarafından kurulan bir parti ile antisemitizme karşı yürüyüş yapamayacağını” söyledi. David, kamuoyunda gösteriye katılmayanlar için “Yahudi karşıtı” yakıştırması yapılmasını ise sert dille eleştirdi. David, “Gazze’deki etnik temizliğe koşulsuz destek verenlerle” yürümeyi reddettiğini vurgulayarak yahudi karşıtlığıyla mücadelenin Filistinlilere yapılan “soykırımı normalleştirmek için araçsallaştırıldığına” dikkati çekti.

Fransa İslam Konseyi, siyasilerin tavrını ikiyüzlü buluyor

Fransa İslam Konseyi (CFCM) yaptığı yazılı açıklamayla siyasilerin yahudi karşıtlığını protesto etmek için gösteri düzenlerken İslam karşıtlığına ilişkin “tek bir söz bile etmemelerini” eleştirdi.

Fransız siyasetçilerin 2019’da yapılan İslam karşıtlığı ile mücadele gösterisine katılmayı reddettiklerini hatırlatan CFCM, aynı siyasilerin bugün işgalci İsrail’in Gazze saldırılarında hayatını kaybeden sivillere yaklaşımında da “çifte standart” olduğunu dile getirdi.

CFCM, rehin alınan siyonist sivillerin acısını paylaştıklarını ancak siyasilerin işgalci İsrail’e, kadın ve çocukları öldürdüğü ayrım gözetmeyen saldırılarını durdurması için çağrı yapmamalarının, “savunulamaz” olduğunu vurguladı.

Macron’un siyonist yanlısı gösteriye katılıp katılmayacağı bilinmiyor

Başbakan Elisabeth Borne’un antisemitizm karşıtı gösteriye katılacağı açıklanırken 7 Ekim’den bu yana her fırsatta işgalci İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu ve siyonist rejime koşulsuz destek verdiğini yineleyen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ise gösteride yer alıp almayacağın henüz bilinmiyor.

Emmanuel dün yaptığı açıklamada “Bir yahudiye saldırmak, her zaman cumhuriyete saldırı arayışında olmak demektir.” sözleriyle gösteriye katılım çağrısı yaptı.

Engellemelere rağmen Filistin’e destek gösterilerine katılım sürüyor

Fransa halkı, siyasi yasaklamalara rağmen Filistin’e destek gösterilerine yoğun ilgi göstermeye ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin işgalci İsrail yanlısı tutumunu eleştirerek Gazze için barış çağrısı yapmaya devam ediyor.

Son haftalarda ülkenin farklı şehirlerinde yasağa rağmen çok sayıda gösteri yapılırken hafta sonu Paris’te düzenlenen Filistin’e destek gösterilerine on binlerce kişi katıldı.

Siyonist İsrail’in Gazze’ye saldırılarının ardından hükümet, Filistin’e destek gösterilerine topyekun yasak kararı getirmiş, bu karar, ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay’a taşınmıştı. Danıştay ise gösterilere ilişkin toplu bir yasak kararının alınamayacağına, yetkililerin olay bazlı karar vermeleri gerektiğine hükmetmişti.

Filistin’e destek gösterilerinin başladığı tarihten bu yana ülkede yahudi karşıtlığı gerekçesiyle gözaltına alınanların sayısı artmıştı.

Senatoda siyonizm lehine kararlar

Cumhuriyetçi Partiden siyonist dostu Senatör Stephane Le Rudulier, Filistin’e destek gösterilerinde siyonist rejimin bayraklarının yakıldığını belirterek “Siyonizm karşıtlığının suç sayılması” için girişimde bulunmuştu.

Stephane’ın  öncülüğünde 16 senatör, senatoya sundukları yasa tasarısında siyonist İsrail oluşumunun varlığını sorgulayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avro, siyonist rejime hakaret edenlere ise 2 yıl hapis ve 75 bin avro para cezası verilmesini istemişti. Tasarıda, siyonist devletine karşı nefret ve şiddeti kışkırtmaya ise 5 yıl hapis ve 100 bin avro para cezası talep edilmişti.

Fransa Ulusal Meclisinin 2019’da yahudi karşıtlığını siyonizm karşıtlığıyla eş sayan tasarıyı onaylaması, tartışma yaratmıştı. Çok sayıda akademisyen ve bilim insani antisemitizmle mücadelenin önemine vurgu yaparken siyonizm karşıtlığının ise meşru olduğu görüşünü paylaşmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *