Veto hakkı olmayan Almanya, BM’de reform istedi

Veto hakkı olmayan Almanya, BM’de reform istedi

İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto hakkı olan 5 devlet arasına alınmayan, daimi üye de olmayan Almanya’nın başbakanı Scholz, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, BM’nin statükoya yapışmaması gerektiğini söyledi. ABD Başkanı da, BMGK’da reform için üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini savundu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, BM 78. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, BM’nin “statükoya yapışmaması ve geleceğin zorluklarına yönelmesi” gerektiğini belirtti.

Geleceğin konuları arasında BM’nin çok kutuplu dünya gerçeğini nasıl yansıtması gerektiğinin de bulunduğunu aktaran Scholz, “Şimdiye kadar bunu yeterince yapmıyor. Bu hiçbir yerde Güvenlik Konseyi’nin yapısında olduğu kadar belirgin değildir. Bu nedenle, daimi üyelerden üçü de dahil olmak üzere giderek daha fazla ortağın reform konusunda ilerlemeye istekli olduklarını beyan etmelerinden memnuniyet duyuyorum.” dedi.

Scholz, BM’de Afrika, Asya ve Latin Amerika’nın daha fazla ağırlık kazanması gerektiğini kaydederek “Sonuçta Güvenlik Konseyi’nin reform edilmesi hakkında karar vermek Genel Kurul’un elindedir.” ifadesini kullandı.

Almanya’nın, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyesi olarak bu konuda sorumluluk üstenmek istediğini dile getiren Scholz, 2027-2028 dönemi için Almanya’nın adaylığının desteklenmesini talep etti.

Başbakan Scholz, 50 yıl öncesine göre bugün dünyada iki değil çok sayıda güç merkezinin bulunduğunu ifade ederek “Çok kutupluluk yeni bir düzen değil. Küçük ülkelerin büyük ülkelerin arka bahçesi olduğunu düşünenler yanılıyor.” dedi.

BM’nin, 21. yüzyılın çok kutuplu dünyasında “revizyonizme ve emperyalizme” yer olmadığını göstermesi gerektiğini belirten Scholz, şiddetin siyasetin aracı olarak kullanılmasının kınanmasını ve ülkelerin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi bağımsızlığına saygı gösterilmesini istedi.

Ukrayna-Rusya Savaşı’na da değinen Scholz, savaştan dolayı sadece Ukraynalıların acı çekmediğini, tüm insanların enflasyondan, artan borçlardan, gübre kıtlığından, açlıktan, artan yoksulluktan da etkilendiğine dikkati çekti.

Almanya Başbakanı Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin’in bu savaşı bir emirle bitirebileceğini savundu.

Barış arayışlarına destek veren Scholz, “Aynı zamanda, sadece isminde barış olan sahte çözümlere karşı da dikkatli olmalıyız. Çünkü özgürlük olmadan barış baskı demektir. Adalet olmadan barışa dikta denir. Bunu Moskova da anlamalı. Unutmayalım bu savaşın sorumlusu Rusya’dır.” şeklinde konuştu.

Geleceğin konuları arasında iklim değişikliğiyle mücadelenin de yer aldığını anımsatan Scholz, özellikle sanayileşmiş ülkelerin iklim krizine karşı mücadelede sorumluluk taşıdıklarını belirtti.

Scholz, herkesin iklim hedeflerine ulaşmak için çaba sarf etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Biden’dan BM Güvenlik Konseyinde “reform” vurgusu

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin (BMGK) reformu için ciddi istişareler yürüttüğünü ve reform için üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini belirtti.

New York’taki BM 78. Genel Kurulu’na hitap eden Biden, ABD’nin tüm insanlar için daha güvenli, müreffeh ve eşitlikçi bir dünya amaçladığını ileri sürdü. Bu kapsamda Biden, “Çünkü geleceğimizin sizinkine bağlı olduğunu biliyoruz. Bir kez daha tekrarlayayım, geleceğimizin sizinkine bağlı olduğunu biliyoruz ve hiçbir ulus günümüzün zorluklarıyla tek başına başa çıkamaz.” mesajını verdi.

Uluslararası kurumların önemine işaret eden Biden, diğer yandan güncel zorluklarla başa çıkabilmek için bu kurumların güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

Biden, geçen yıl BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada ABD’nin, BMGK’nin daimi ve daimi olmayan üye sayısının artırılarak genişletilmesini destekleyeceğini duyurduğunu hatırlattı.

Bu kapsamda ülkesinin BMGK’nin reformu için ciddi istişareler yürüttüğünü aktaran Biden, reform için üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini söyledi.

Biden, “Çoğu zaman ilerlemeyi ve Konsey’de fikir birliğine varılmasını engelleyen tıkanıklığı aşabilmemiz gerekiyor. Masada daha fazla sese, daha fazla bakış açısına ihtiyacımız var. BM barışı korumaya, çatışmayı önlemeye ve insanların acılarını hafifletmeye devam etmelidir.” diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *