Cezayir’in yardım teklifini Fas reddetti

Cezayir’in yardım teklifini Fas reddetti

7 büyüklüğünde depremin yaşandığı ve yaklaşık 3 bin can kaybının yaşandığı Fas, Cezayir’den gelen yardım teklifini kabul etmedi. Batı Sahra sorunu nedeniyle iki devlet uzun yıllardır gerginlik yaşıyor. Öte yandan Cezayir, Libya’da yaşanan sel sonrası Libya’ya yardım için hava köprüsü kurdu.

Batı Afrika’nın Müslüman ülkesi Fas’ta 8 Eylül gecesi meydana gelen, merkez üssü Marakeş kentine bağlı El-Huz bölgesi olan 7 büyüklüğündeki depremde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Fas İçişleri Bakanlığı, depremle ilgili güncel bilgileri paylaştı. Bakanlığın açıklamasında, 7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle can kaybının 2 bin 901’e, yaralı sayısının ise 5 bin 530’a çıktığı belirtildi.

Fas sadece 4 devletin yardımını kabul etti

Fas, şu ana kadar koordinasyon eksikliğinin çalışmaları olumsuz etkileyebileceği iddiasıyla sadece İspanya, İngiltere, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin arama kurtarma ekibi gönderme teklifine olumlu yanıt verirken, gerekli görüldüğü durumda diğer ülkelerden de yardımların kabul edilebileceğini açıkladı.

Cezayir’i reddetti

Fas, uzun yıllardır diplomatik ilişki kurmadığı Cezayir’den gelen yardım teklifini ise reddetti.

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Cezayir hükümeti, Fas Krallığı’ndan Cezayir’in önerdiği insani yardıma ihtiyaç duymadığını ifade eden resmi bir yanıt aldı.” ifadesi kullanıldı. Cezayir’in her türlü ihtiyacı karşılayacak şekilde insani yardım malzemesiyle dolu üç uçağı hazır beklettiği belirtilen açıklamada, Fas Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü’nün Cezayir’in Kazablanka Başkonsolosu’na “ülkesinin Cezayir’in yardımına ihtiyacı olmadığı” mesajını ilettiği aktarıldı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığından 10 Eylül’de yapılan yazılı açıklamada, “Cezayir, Rabat’ın kabul etmesi halinde Fas Krallığı’na acil lojistik ve maddi yardım planı teklif ediyor.” ifadelerine yer verilmişti. Bunun üzerine Fas Adalet Bakanı Abdüllatif Vehbi, dün, Cezayir’in yardım teklifinin Fas Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda kabul edilebileceğini vurgulamış, Cezayir de tıbbi ekipman, çadır, battaniye ve yatak gibi insani yardımın yanı sıra, arama kurtarma, sivil savunma ve sağlık ekiplerinin yer aldığı 3 uçak hazırlamıştı.

Cezayir, Fas’taki depremin ardından, 2021’den bu yana kapalı olan hava sahasının yardım ve yaralı taşıyan uçaklara açıldığını duyurmuştu. Cezayir Dışişleri Bakanlığından aynı gün yapılan açıklamada, “Cezayir, depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve kardeş Fas halkına en içten taziyelerini iletir, yaralılara acil şifalar diler.” ifadesi kullanılmıştı.

İsrail, Fas’ı Cezayir konusunda uyarmıştı!

Fas ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkilerin 2020’de normalleşmesinin ardından dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, 11 Ağustos 2021’de ilk defa Rabat’a resmi ziyaret gerçekleştirmişti. Lapid, Faslı mevkidaşı Nasır Burita ile Rabat’ta düzenlediği ortak basın toplantısında, Cezayir’in bölgede artan rolünden ve İran’la yakınlaşmasından endişe duyduklarını açıklamıştı.

Bunun üzerine Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Fas Dışişleri Bakanı Burita’nın İsrail’i Cezayir’e karşı “tehlikeli bir maceranın içine çekme konusunda gizli emelleri olduğu” belirtilmişti. Söz konusu açıklamadan sonra dönemin Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra, 24 Ağustos 2021’de Fas’ın “düşmanca eylemleri” nedeniyle bu ülkeyle diplomatik ilişkileri kesme kararı aldıklarını açıklamıştı.

Batı Sahra meselesinde ABD desteği!

Fas ile Cezayir arasında uzun yıllardır Batı Sahra sorunu nedeniyle gerginlik hakim. Fas, Cezayir’i Batı Sahra bölgesindeki ayrılıkçı Polisario Cephesi’ni desteklemekle suçluyor. Cezayir’in de komşusu Fas’ın Batı Sahra’daki adımlarını desteklemediği biliniyor.

ABD ise Fas’a, İsrail’le ‘normalleşme’si karşılığı Batı Sahra meselesinde destek vermişti.

Fas’ta deprem

Fas’ta 8 Eylül’de yerel saatle 23.10’da merkez üssü Marakeş kentine bağlı El-Huz bölgesi olan 7 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Depremin, başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerini de etkilediği belirtilmişti. Fas İçişleri Bakanlığı, son verilere göre, depremde can kaybını 2 bin 901, yaralı sayısını da 5 bin 530 olarak açıklamıştı.

Cezayir’den Libya’ya yardım

Cezayir makamları, ülkenin doğusundaki bölge ve kentleri vuran sel felaketinin etkileriyle mücadele kapsamında Libya’ya insani yardım ulaştırılması amacıyla 8 büyük askeri uçaktan oluşan bir hava köprüsünün faaliyete geçtiğini duyurdu.

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Cezayir, Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’un talimatı doğrultusunda, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi’nin, Libya’da birçok şehri vuran kasırgadan etkilenen bölgelere destek ve yardım sağlanması yönündeki talebine yanıt olarak acil insani yardım gönderecek.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Bu yardımlar, Cezayir Hava Kuvvetleri’ne ait 8 büyük askeri uçaktan oluşan hava köprüsüyle ulaştırılacak gıda ve tıbbi malzeme, giyecek ve çadırdan oluşmaktadır.” denildi.

Cezayir’in devlet ve millet olarak Libya halkıyla koşulsuz ve sınırsız dayanışma içinde olduğuna vurgu yapılan açıklamada, Cezayir’in Libya’nın bu zor şartları atlatması için de yanında olmaya devam edeceği kaydedildi.

Libya’daki sel felaketi

Orta Akdeniz’de etkili olan ve 10 Eylül’de Libya’nın doğusunu vuran “Daniel” fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.

Libya resmi haber ajansı LANA, Derne şehrinde selde ölenlerin sayısının 5 bin 300’e çıktığını, binlerce kişinin de kayıp olduğunu duyurmuştu.

Libya Kızılayı Sözcüsü Tevfik Şükri de, sel felaketi nedeniyle yerinden olan aile sayısını 20 bin olarak tahmin ettiklerini kaydetmişti.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle dün ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.

Ülkenin doğu bölgelerindeki yağış miktarının 40 yıldan uzun süredir kaydedilen en yüksek miktar olduğu ifade edilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *