İtalya’dan G20 değerlendirmesi

İtalya’dan G20 değerlendirmesi

Hindistan’ın dönem başkanlığında Yeni Delhi’de gerçekleştirilen 18’inci G20 Liderler Zirvesi’ne katılan İtalya Başbakanı, zirvenin başarılı şekilde sonuçlandığını öne sürdü, bununla birlikte kolay bir zirve olmadığını söyledi.

Zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen Meloni, “Kolay olmayan G20’nin bu zirvesinde elde edilen başarı için (Hindistan) Başbakan (Narendra) Modi’ye ve Hindistan’a tebriklerimi yinelemek istiyorum.” dedi.

Meloni, zirvenin başında bazılarının sonuç bildirisi çıkmayacağına dair çekincelerinin olduğunu anımsatarak, “Bazıları, bir sonuca varılamayacağını umuyordu. Bir bildiri çıkarmak, önemli ilerleme kaydedildiği anlamına gelir.” ifadelerini kullandı.

G20 Liderler Zirvesi sonuç bildirisine değinen Meloni, “Ukrayna’ya özel atıf yapan bir bildiri üzerinde çalıştık ancak bakanlar düzeyindeki toplantıların sonuç bildirisi olmadan tamamlandığı göz önünde bulundurulduğunda bu, bir uzlaşma bildirisi ve bu bağlamda önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Meloni, sonuç bildirisinde geçen yılki zirveye göre herhangi bir geri adım görmediğini belirterek, “Bu, aynı zamanda Rusya’nın muhtemelen izolasyondan kaçınmak için sonuçları imzalamasına yol açan karmaşık ve zorlu bir işti.” değerlendirmesinde bulundu.

İtalya’nın Hindistan’ın dönem başkanlığının en başından bu yana işbirliği teklifi yaptığını anlatan Meloni, G20’nin gelişmekte olan ülkeler ve küresel güney ülkeleriyle diyaloğa izin verdiği ölçüde stratejik ve çok taraflı bir forum olduğuna inandığını dile getirdi.

“Afrika, gelecek yıl İtalya’nın G7 Dönem Başkanlığı’nda temel konulardan biri olacak”

İtalya’nın rolü sayesinde Afrika’nın, bu G20 Liderler Zirvesi’nde daha merkezi bir konuma sahip olduğuna işaret eden Meloni, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünkü genel oturumda Afrika’nın, konuşmaların merkezinde yer alması tesadüf değil. Biz Avrupa Birliği (AB) liderleri ve Afrikalı liderlerin bulunduğu toplantıya katıldık. Özellikle Sahel’de artan istikrarsızlıktan bahsedildi. Göç üzerine konuşuldu. Yatırımlara değinildi, gıda krizinden konuşuldu. Ülkelerle işbirliğinin artırılması arzusu da var. Afrika, gelecek yıl İtalya’nın G7 Dönem Başkanlığı’nda temel konulardan biri olacak.”

AB Komisyonu’ndan ITA Hava Yolları ile Alman Lufthansa arasındaki anlaşmaya dair henüz onay gelmemesine ilişkin soru üzerine Meloni, “Yıllardır bizden bir çözüm bulmamızı isteyen Komisyonun, çözüm bulduğumuzda bunu engellemesi, objektif olmak gerekirse merak uyandırıcı. Bir yanıt bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Çin ile ilişkileri ikili düzeyde derinleştirmeye bakıyoruz”

İtalya’nın, Çin’in tarihi İpek Yolu üzerinde ulaştırma ve altyapı projeleriyle Doğu-Batı ticaretini canlandırmayı amaçlayan Kuşak ve Yol Girişimi’nden ayrılmayı değerlendirdiği döneme denk gelen G20 Liderler Zirvesi’nde Çinli mevkidaşı Li Çiang ile görüştüğü hatırlatılan Meloni, “Çin ile ilişkileri ikili düzeyde derinleştirmeye bakıyoruz.” dedi.

Meloni, Çin’den kendisine yapılan davetin yinelendiği bilgisini vererek, “Çin’i ziyaret etme kararlılığımı sürdürme niyetindeyim. İkili işbirliğimizi ve bunun nasıl geliştirilebileceği konusunda daha fazla bilgiye sahip olduğumuzda Çin’e gitmek daha mantıklı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bu arada İtalyan Corriere della Sera gazetesinin Meloni-Li görüşmesine ilişkin haberinde Çin Başbakanı’nın İtalyan mevkidaşını, “Kuşak ve Yol Girişimi”nden ayrılmayı yeniden düşünmeye davet ettiği ancak Meloni’nin Li’ye ayrılma niyetlerini aktardığı öne sürüldü.

Diğer yandan Meloni, G20 Liderler Zirvesi’nin ardından bu akşam Katar’ı ziyaret edeceğini bildirdi.

Çin ile İtalya başbakanları arasındaki görüşme

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile Çin Başbakanı Li Çiang, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen 18. G20 Zirvesi’nin marjında yüz yüze görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeye ilişkin Çin tarafından yapılan açıklamaya göre, Li, gelecek yıl Çin ile İtalya arasında “kapsamlı stratejik ortaklığın” kurulmasının 20. yılı olacağını hatırlatarak, bu vesileyle diyaloğun ve işbirliğinin geliştirilmesi çağrısında bulundu.

İki ülke arasında hükümetler arası komite gibi mekanizmaların daha etkin kullanılarak kurumsal işbirliğinin derinleştirmesi gereğine işaret eden Li, Çin’in İtalya ile G20 çerçevesinde iletişimi eşgüdümü artırarak, küresel sanayi ile tedarik zincirlerinin güvenliğini ve istikrarını birlikte savunmayı istediğini vurguladı.

Li, İtalya’nın nitelikli ürünlerinin Çin pazarında daha fazla yer bulabilmesi için İtalyan şirketlerinin piyasaya erişimini genişletmeyi sürdüreceklerini belirterek, İtalyan tarafının da ülkede yatırım ve iş yapan Çin şirketlerine eşit, adil ve ayrımcı olmayan bir iş ortamı sağlayacaklarını umduklarını dile getirdi.

İtalya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada da “İki hükümet başkanı arasında doğrudan temas için ilk fırsat olan görüşme, Roma ile Pekin arasında ikili ve uluslararası temel konularda diyaloğun sağlamlaştırılması ve derinleştirilmesine dair ortak niyeti teyit etti.” ifadesi kullanıldı.

İtalya ve Çin’in “küresel stratejik ortaklığı” paylaştığı ve gelecek sene 20. yılını dolduracak bu ortaklığın, iki ülke arasında ortak çıkarların olduğu her sektörde dostluğun ve işbirliğinin ilerletilmesi için yol gösterici olduğu belirtildi.

İtalya, “Kuşak ve Yol”dan ayrılmayı değerlendiriyor

İtalya, Çin ile 2019’da imzaladığı mutabakat zaptıyla G7 ülkeleri arasında Kuşak ve Yol Girişimi’ne katılan tek ülke olmuştu.

Ancak Roma, tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde ulaştırma ve altyapı projeleriyle Doğu-Batı ticaretini yeniden canlandırmayı amaçlayan projeden beklediği ticari ve ekonomik faydaları sağlayamadığı gibi, geçen zamanda ABD ile Çin arasındaki jeopolitik rekabetin yoğunlaşması ve Avrupa’da Çin kaynaklı ekonomik güvenlik endişelerinin artmasıyla değişen iklim de Roma’nın tutumunun değişmesine sebep oluyor.

Başbakan Meloni’nin başını çektiği koalisyonun Eylül 2022 seçimleri kazanmasının ardından Kuşak ve Yol’dan ayrılma seçeneği ülkede güçlü şekilde dile getiriliyor.

Bu hafta Pekin’i ziyaret eden Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, hareketi öncesinde ülkesinde basına yaptığı açıklamada, İtalya’nın Kuşak ve Yol işbirliğinin “beklediğini bulamadığını”, “ülkede çok sayıda siyasi partinin katılıma karşı çıktığını” ifade etmiş ancak buna rağmen “Çin ile çalışmayı istediklerini”, “Çin yatırımlarına açık olduklarını” vurgulamıştı.

Daha önce dönemin Başbakanı Giuseppe Conte’nin katılma kararını “büyük hata” olarak niteleyen ve İtalyan dış politikasının “Avrupacı ve Atlantikçi” olması gerektiğini savunan Başbakan Meloni de Kuşak ve Yol konusundaki kararda parlamentoyu adres göstermişti.

İtalya, bu yıl sonuna kadar resmi bir çekilme talebinde bulunmazsa mutabakat, Mart 2024’te kendiliğinden yenilenecek.

İtalya, Hindistan-Orta Doğu-Avrupa ekonomik koridorunda rol oynamaya hazır

Meloni, G20 Liderler Zirvesi’nde, “Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı (PGII)” başlıklı oturumunda konuşma yaptı.

Başbakan Meloni, bir yıl önce düşük ve orta gelirli ülkelerde daha iyi bir gelecek ve daha iyi bir altyapı inşa etme kararı verdiklerini anımsatarak, “Yeni fırsatlar ve refah yaratma yaklaşımıyla Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa arasında bu yönde ilerleyen ekonomik bir koridor başlatıyoruz. Bu koridorun temel hedefi, küresel bağlantıları güçlendirmektir. Bu, ekonomimizin büyümesini artıracak ve iş sektöründe karşılıklı faydalar için büyük bir potansiyel ortaya çıkaracaktır.” ifadesini kullandı.

Ülkesinin bu bağlamda oynayabileceği role dikkati çeken Meloni, “İtalya, bu süreçte belirleyici bir rol oynamaya hazır. Çünkü İtalyan şirketleri, denizcilik ve demir yolu sektörlerinde benzersiz deneyime sahip. Akdeniz ile Hint-Pasifik arasında enerji bağlantıları ve dijital bağlantılar da olmak üzere Afrika ve Körfez üstünden köprüler kurmaya katkıda bulunmak istiyoruz.” diye konuştu.

Enerji sektöründe, yeşil hidrojenin Orta Doğu’dan üretimi ve Akdeniz’e taşınması gibi alanlarda beraber çalışabildiklerini dile getiren Meloni, İtalya ile Tunus’u birbirine bağlayacak elektrik enerjisi iletim (ELMED) projesinde Avrupa Birliği’ni (AB) desteklediklerini kaydetti.

Başbakan Meloni, ülkesinin gelecek yıl üstleneceği G7 Dönem Başkanlığı sırasında küresel altyapı ve yatırım konularında ortaklıklar için çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *