Prof. Dr. Hüseyin Atay vefat etti

Prof. Dr. Hüseyin Atay vefat etti

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin Kelam Anabilim Dalı emekli hocalarından Prof. Dr. Hüseyin Atay vefat etti. 93 yaşında hayatını kaybeden ilahiyatçı Atay’ın meslektaşları ve sevenleri sosyal medya üzerinden üzüntülerini paylaştı.

İlahiyat camiasının önemli isimlerinden Kelam Profesörü Hüseyin Atay 93 yaşında hayatını kaybetti. Meslektaşları ve sevenlerinin sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla vefat haberini duyurduğu Atay, geride yetiştirdiği birçok öğrenci ve eser bıraktı.

HÜSEYİN ATAY KİMDİR?

1930’da Rize’nin İkizdere ilçesinin Güneyce nahiyesinde (Hacı Şeyh Köyü) doğdu. Küçük yaşta babası Hafız İsmail’in ve amcası merhum Hafız Yusuf’un yanında hafızlığını yaptıktan sonra imtihanla ilkokulun 2. sınıfına geçmiş, 3 ve 4. sınıfları köyde okuyup 5. sınıfı İstanbul Kadırga İlkokulunda okurken hususi olarak, İstanbul’da Şehzadebaşı İbrahim Paşa Camii İmami ve hatibi Hacı Hasib Efendi’den Arapça okumaya başladı.

Kumkapı Ortaokulu’na devam ederken İstanbul müftü müsevvidi müderris Mustafa Asım Hacı Bilaloğlu’ndan Arapça okumaya devam etti. Ortaokulu iftiharla bitirince 1945’ten 1948 yılına kadar Mustafa Gümülcüneli’den, Medresetul Kudat hocalarından Ali Haydar Güleryüz’den ve sonradan Rize müftüsü olan müderris Yusuf Ziya Karal’dan İstanbul medreselerinde okutulan bütün ilimlerin yanında medrese programlarında olmayan ilimleri de tahsil etti.

MEHMET GÖRMEZ’DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, sosyal medya hesabından Prof. Dr. Atay için yaptığı başsağlığı paylaşımında “Ömrünü İslamî ilimlere harcayan Hüseyin Atay Hoca’nın vefatından derin müteessir oldum. Kendisine Rabbimden rahmet; evlatlarına sabır, sekinet ve başsağlığı diliyorum” ifadelerine yer verdi.

(Karar)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *