Alp dağlarına mevsimin ilk karı yağdı

Alp dağlarına mevsimin ilk karı yağdı

Fransa’da iç kesimlerde görülen yüksek sıcaklıklara rağmen ülkenin güneydoğusundaki Alp sıradağlarında mevsimin ilk karının düştüğü belirtildi. İsviçre’de de bunaltıcı sıcakların yaşandığı ağustos ayının son haftası serin hava ve yağışla başladı, İsviçre Alplerinin 2000 ila 2400 metre yüksekliğindeki bölgelerinde kar ve yağmur uyarısı yapıldı.

Fransız televizyon kanalı BFMTV’nin haberine göre, Hautes-Alpes bölgesinde 2 bin 45 metre rakımlı Saint-Veran kentinin sakinleri, sabah uyandığında karla karşılaştı.

Fransız Alpleri olarak bilinen bölgede yer alan kentte sabah hava sıcaklığı 1,9 derece olarak ölçüldü.

Civardaki Serre-Chevalier ve Prorel bölgelerinde de benzer hava sıcaklıkları kaydedildi.

Kar yağışları nedeniyle buralardaki bazı yollarda trafik akışı durdu.

Fransız Meteoroloji İdaresi hava tahmincisi Gaetan Heymes de X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, sabah Ecrins ve Meije’in 2 bin 900 metre yüksekliğindeki bölgelere kar yağdığını belirtti.

Heymes, bölgenin beyaza büründüğünü aktararak bu durumun yoğun sıcak hava dalgalarından etkilenecek buzullar için olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.

Öte yandan, sıcaklıkların eksi 1 ile 2 derece arasında seyrettiği Fransız Alpleri’nin kuzeyindeki Val Thorens bölgesinde de gün içinde kar yağışı bekleniyor.

Ülkenin ana kara topraklarında sıcakların hakim olduğu iç kesimlerde de yakın zamanda termometreler bazı yerlerde 40 derecenin üstünü kaydetmişti.

Hava sıcaklıklarında sert düşüşün yaşandığı İsviçre’de kar yağdı

İsviçre’de bunaltıcı sıcakların yaşandığı ağustos ayının son haftası serin hava ve yağışla başladı.

İsviçre Federal Meteoroloji ve Klimatoloji Ofisinin (MeteoSwiss) X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Valais kantonunda yer alan 1638 metre rakımlı Zermatt bölgesinde kar yağışının görüldüğü bildirildi.

24 Ağustos’ta termometrelerin 31,2 santigrat dereceyi gösterdiği bölgede, bu sabah sıcaklık 0,5 derece olarak ölçüldü.

MeteoSwiss, İsviçre Alplerinin 2000 ila 2400 metre yüksekliğindeki bölgelerinde kar ve yağmur yağışı için uyarıda bulundu.

Ülkenin güneyinde yer alan Ticino kantonunda ise hafta sonundan bu yana etkili olan şiddetli yağışlar toprak kayması riski oluşturuyor. Bölgedeki bazı nehirlerde sel riskinin yaşandığı uyarısı da yapıldı.

İsviçre genelinde bugün yağışlı havanın etkili olması bekleniyor.

Ülke basınında yer alan bazı haberlerde, “İsviçre sonbaharı yaşamadan kış mevsimine geçiş yaptı.” yorumları yer aldı.

İsviçre’de 24 Ağustos’ta yılın en sıcak günü yaşanırken, Cenevre kantonunda termometreler 38 santigrat dereceye ulaşmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *