Kaos içerisindeki Orta Amerika ülkesi Haiti’ye, Doğu Afrika’da bulunan Kenya’dan destek polis gücü gönderildi. Ülkeye gelen 12 kişilik heyet, havalimanından zırhlı araçlarla ayrılarak ABD büyükelçiliğine geçti. Haiti devlet başkanı 2021 yılında Kolombiyalı suikastçılar tarafından öldürülmüştü. Haiti’ye başta ABD, BM ve Avrupa’nın sessiz kalması eleştiriliyordu.
Kenya basınındaki haberlere göre, Kenyalı polis güçleri, dün Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’deki Toussaint Louverture Havalimanı’na indi. Ülkede tırmanan şiddet olaylarında güvenliğin sağlanması ve Haitili polislerin eğitimi için ülkeye davet edilen, üst düzey polis memurlarından oluşan yaklaşık 12 kişilik heyet, havalimanından zırhlı araçlarla ayrılarak ABD’nin büyükelçiliğine geçti.
Haiti’de yaşanan vahşet
Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları yetkilileri, Haiti’de son dönemde yaşanan çete çatışmalarının da dahil olduğu şiddet olaylarına ilişkin 18 Ağustos’ta yaptıkları açıklamada, saldırıları kınamış ve olayları “vahşet” olarak nitelendirmişti.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, bir haftada yaşanan şiddet olayları nedeniyle binlerce kişinin Port-au-Prince’den kaçtığını ifade etmişti. Shamdasani, Haiti polis gücünün personel yetersizliğinden dolayı şiddet olaylarına müdahalede yetersiz kaldığını söylemişti.
Haiti’de 1 Ocak- 15 Ağustos’ta 2 bin 400’den fazla kişinin öldürüldüğü, 950’den fazla kişinin kaçırıldığı ve 902 kişinin yaralandığını belirten Shamdasani, Haiti’ye uluslararası destek sağlanması çağrısında bulunmuştu.
11 milyon nüfusu olan Haiti’de, 10 bin polis memuru var.
Guterres’in yardım çağrısı
Geçtiğimiz mayıs ayında, Jamaika Başbakanı Andrew Holness ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Haiti hükümetinin talebine rağmen ülkedeki çete şiddetiyle mücadele için Jamaika dışında başka bir ülkeden destek açıklaması gelmediğini söylemişti.
Guterres, Haiti’nin, artan çete şiddeti ve “felçli politik sistemi”nden ötürü acil insani desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayarak “Uluslararası toplumdan, Haiti ile etkili bir dayanışmanın sadece cömertlik meselesi olmadığını bir kez daha anlamalarını istiyorum.” demişti.
Haiti’deki “dramatik durumun” yalnızca bu ülkeyi tehdit etmediğine işaret eden Guterres, “Bu konu, esasında bir kişisel çıkar meselesi olarak ele alınmalıdır. Çünkü Haiti’deki mevcut durum, tüm bölgenin güvenliği ve hatta onun ötesi için tehdit oluşturacak nitelikte.” ifadesini kullanmış, Haiti’de artan çete şiddetiyle mücadele konusunda çıkmazda olduklarını kaydetmişti.
Haiti’deki şiddet
Haiti’deki toplumsal huzursuzluk, Temmuz 2021’deki Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı, aynı yıl ağustosta 2 bin 200’den fazla kişinin ölümüne ve on binlerce evin yıkılmasına yol açan 7,2 büyüklüğündeki deprem, enflasyon, kolera vakaları, kaçırma olayları ve şiddetin artmasıyla son yıllarda önemli ölçüde derinleşti.
Ülkede silahlı grupların çatışmaları nedeniyle Nisan 2022’den bu yana yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.
Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı ülkede nüfusun yüzde 40’ı gıda yardımlarına bağımlıyken, kronik hale gelen çete çatışmaları da yüzlerce kişinin ölümüne ve binlercesinin yerinden edilmesine yol açtı.
BM raporunda başkent Port-au-Prince’teki güvenlik sorunlarının, savaştaki bir ülkenin seviyesine ulaştığı belirtilmişti.
Silahlı çete üyelerinin bölgelerini genişletmek için birbiriyle mücadele ettiği aktarılan raporda, çetelerin birbiriyle ve polisle aralarındaki çatışmaların çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu vurgulanmış, Haitililerin ülkedeki durum nedeniyle son 10 yıldaki en kötü insani krizlerden biriyle karşı karşıya oldukları ifade edilmişti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *