Ukrayna’dan ‘umudumuz kalmadı’ açıklaması

Ukrayna’dan ‘umudumuz kalmadı’ açıklaması

Rusya’ya karşı hava üstünlüğünü almak için ABD’den gelecek F-16’lara ihtiyacı olan Ukrayna, Washington’a karşı aslında bir süredir bu konu hakkında mücadele ediyor. ABD’nin teslimatı sürekli ertelemesi üzerine, Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü tarafından devlet televizyonuna verilen demeç dünya basınında kısa sürede manşet oldu.

18 aydır devam eden Rus işgalinde Kiev, Temmuz ayının sonlarına doğru bir kez daha karşı saldırıya başladı. İlk saldırının başarısız olmasıyla birlikte moralleri düşen Ukrayna ordusu bu taarruzda da istedikleri başarıyı henüz elde edemedi.

Bağımsız analistlere göre Ukrayna bu iki ayda, 1.125 kilometrelik cephenin iki bölgesinde 16 kilometre civarında ilerlemeyi başardı. Bu, Kiev’in de Batı’nın da umduğundan daha yavaş. Ukrayna güçleri üç ayrı noktada, cephede açabilecekleri bir gedik arıyor. Fakat bunun olacağını bilen Ruslar aylar boyunca, modern tarihin en gelişmiş savunma pozisyonlarını inşa etti. Siper, korugan ve tank engellerinden oluşan savunma hattına binlerce de mayın gömüldü.

Ukraynalılar ise ABD’den gelecek F-16 uçaklarının teslimatı olmadan saldırıların başarılı olacağını düşünmüyor. Geçtiğimiz gün New York Times’da yapılan analizde ise ABD’li yetkililer F-16’lar olmadan Kiev’in başarabileceğini söylüyor, ancak sahada durumlar tam tersi.

‘Umudumuz kalmadı’

Yanı sıra Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy Ikhnat devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, ‘Ukrayna’yı sonbahar ve kış aylarında F-16’larla savunamayacağımız aşikar’ dedi ve F-16 uçaklarının teslimatı konusunda artık umutlarının kalmadığını ekledi. ABD tarafı ise dün yaptığı açıklamada pilot eğitimlerinin tamamlanır tamamlanmaz uçak teslimatının başlayacağını aktardı. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken “Rusya’nın devam eden saldırganlığına ve ulusal egemenliğinin ihlaline karşı Ukrayna’nın kendisini savunabilmesi kritik önemde” dedi.

ABD’den dolaylı onay

ABD ayrıca gün içerisinde Rusya’ya karşı savunma gücünü arttırmak amacıyla Ukrayna’ya Amerikan yapımı F-16 gönderilmesine onay verdi. ABD’li bir yetkili tarafından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Danimarkalı ve Hollandalı mevkidaşlarına Ukrayna’ya F-16 gönderilmesine yönelik taleplerinin onaylanması konusunda güvence veren mektuplar gönderdiği ifade edildi. ABD tarafından alınan karara göre Danimarka ve Hollanda, Ukraynalı pilotların eğitimlerinin tamamlanmasının ardından savaş uçaklarını ülkeye gönderecek.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Washington’un Ukrayna’ya F-16 savaş uçakları gönderilmesine yönelik kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, “Konuyu Avrupalı ortaklarımızla daha detaylı görüşeceğiz” dedi. Danimarka Savunma Bakanı Jakob Ellemann-Jensen ise yaptığı açıklamada, konuyu yakın müttefiklerle görüştüklerini ve yakın zamanda daha somut adımlar atılmasını beklediğini söyledi.

Kiev eğitimlere tepkili

Ukrayna tarafı ABD’nin pilotların eğitimi gibi sorunları karşılarına çıkardıklarını ve uçakları teslim etmeyi ertelemek istediklerini öne sürüyor. Kiev’in görüşü zaten az sayıda eğitilecek olan pilotların hem dil hem de mekanik konusunda yeterli olmasına rağmen Washington’un süreci uzatmak için ayak sürdüğü yönünde. ABD tarafı ise Ukrayna’nın cephedeki ilerleme sıkıntısını uçaklara değil yine kendi gönderdiği silahlara bağlıyor. Batıya göre bu silahlar daha çok yeni üretildiği için Ukraynalılar cephede kullanmakta zorlanıyor.

Moskova yine vuruldu

Öte yandan bu sabah saatlerinde yaşanan sıcak gelişmede Moskova, bir kez daha drone’lar ile vuruldu. Rusya, Ukrayna’ya ait olduğunu öne sürdüğü bir İHA’nın şehir merkezinde bulunan bir binayı hedef aldığını açıkladı. Söz konusu bina Kremlin Sarayı’na sadece 4 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ukrayna tarafından ise konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi.

(Milliyet)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *