Nijer’e müdahaleye Rusya da karşı çıktı

Nijer’e müdahaleye Rusya da karşı çıktı

Burkina Faso ve Mali’nin açıkça Nijer cuntasına destek vermesinin ardından, Rusya Dışişleri Bakanlığı da, Nijer’deki krizin çözümüne yönelik olası bir askeri müdahalenin, Sahel-Sahra bölgesindeki durumu istikrarsızlaştırabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Nijer’deki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS), diplomatik adımlarla Nijer’deki anayasal düzeni sağlamak için adımlar attığı bilgisine yer verilen açıklamada, Rusya’nın, ECOWAS’ın krizin çözümüne yönelik arabuluculuk girişimlerini desteklediği vurgulandı.

Açıklamada, Nijer’e “silahlı işgal” gerçekleştirebilecek bir ECOWAS gücünün hazırlandığına yönelik raporlar da bulunduğuna işaret edilerek, “Nijer ordusu herhangi bir dış müdahaleyi püskürtmeye hazır olduğunu ilan etti. Ayrıca, sivil toplum temsilcilerinin de yer aldığı bir geçiş hükümeti kurulduğunu duyurdular.” ifadelerine yer verildi.

Nijer’e yönelik askeri bir müdahaleden kaçınılması gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Nijer’deki krizi askeri yöntemle çözmenin, söz konusu Afrika ülkesinde uzun süreli bir çatışmaya ve ayrıca bir bütün olarak Sahel-Sahra bölgesindeki durumun keskin bir şekilde istikrarsızlaşmasına yol açabileceğine inanıyoruz.”

Almanya: Nijer’de anayasal düzenin yeniden tesis edilmesine yönelik çabaları destekliyoruz

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Afrikalı ülkelerin Nijer’de anayasal düzenin yeniden tesis edilmesine yönelik çabalarını desteklediğini belirtti.

Baerbock, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Zirvesi’ne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ECOWAS ile Afrika Birliği’nin bu önemli günlerde birlikte hareket etmelerinin demokrasiye destek verilmesi konusunda Nijer ve ötesi için bir sinyal olduğunu iddia etti. “Afrikalı ülkelerin, Nijer’de anayasal düzenin yeniden tesis edilmesine yönelik çabalarını destekliyoruz ve bölge devletlerinin bu konuda tüm diplomatik yolları tüketmek istemelerini takdir ediyoruz” ifadesini kullanan Alman bakan, darbecilere, Nijer’in ve tüm bölgenin çıkarı için arabulucu çabalara cevap vermeleri çağrısında bulundu.

Alman bakan, darbecilerin demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u ve ailesini rehin tutmaya devam etmelerini kınayarak, “Onlar derhal serbest bırakılmalı. Darbeciler, onların başlarına bir şey gelmesi halinde çok ağır sonuçlarla karşılaşacaklarını bilmelidir.” ifadesini kullandı.

ABD cuntayla ‘barışçıl’ çözüm istiyor!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) Nijer’deki darbenin püskürtülmesi amacıyla bir askeri gücün oluşturulacağını açıklaması üzerine barışçıl bir çözüm çağrısında bulundu.

Dw Türkçe’nin aktardığına göre, Meksikalı mevkidaşı ile düzenlediği basın toplantısında medya mensuplarının sorularını yanıtlayan Blinken, “Birleşik Devletler, ECOWAS’ın krizin barışçıl çözümü için tüm seçenekleri değerlendirmedeki kararlılığını takdir ediyor” dedi.

Blinken, “Batı Afrika ülkelerini bir araya getiren ECOWAS, anayasal düzene dönüşün zorunluluğunu açıkça ortaya koymada kilit bir rol oynuyor ve biz ECOWAS’ın liderliğini ve bu konudaki çalışmalarını tamamen destekliyoruz” diye konuştu.

Blinken basın toplantısındaki konuşmasında ABD’nin ve ECOWAS’ın, Bazoum’un güvenliğinin sağlanması konusunda birleştiğini ve darbenin ardından Bazoum ile çok defa görüştüğünü ifade ederek, “Birleşik Devletler de ECOWAS gibi, Başkan Bazoum, ailesi ve hükümet üyelerinin güvenliğinden Savunma Konseyi’ni sorumlu tutacak” diye konuştu.

Darbeden önce Nijer Başbakanı olan Ouhoumoudou Mahamadou, darbeciler tarafından alıkonulan Bazoum’un eşi ve oğluyla birlikte elektrik ve suyun olmadığı bir ortamda bulunduğunu açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Nijer Cumhurbaşkanı Bazoum 16 Mart’ta bir araya gelmişti.

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı: Alt bölgemizde demokrasi istiyoruz

Zirve sırasında medya mensuplarına açıklamalarda bulunan Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara da, Bazoum’un tutuklanmasını “bir terör eylemi” olarak niteledi ve oluşturulması kararlaştırılan askeri güç için bir tabur asker sağlama sözü verdi.

Ouattara, “Alt bölgemizde demokrasi istiyoruz. Darbeleri kabul etmiyoruz, kabul etmeyeceğiz. Bu darbeciler gitmeli. Eğer Bazoum’u serbest bırakmazlarsa, görevini yapabilmesi için harekete geçip onları sürmeliyiz” dedi.

Darbeciler ise Abuja’daki zirve öncesinde, pozisyonlarını güçlendirmek ve kendilerini meşru bir hükümet olarak göstermek amacıyla kendi oluşturdukları bakanlar kurulunun üyelerini açıkladılar.

Batılı ülkeler, Nijer’in Mali’yi örnek alarak Rus Wagner Grubu’ndan yardım talep edebileceğinden endişe ediyor. Nitekim, ABD’nin uluslararası bir suç örgütü olarak tanımladığı Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin, Nijer’deki darbeyi desteklediğini ve kuvvetlerinin düzeni geri getirmek için hazır olduğunu söylemişti.

Nijer, Fransa yerine Rusya’ya yakınlaşıyor

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Nijer, nükleer enerji üretimi açısından son derece önemli bir madde olan uranyumun yedinci büyük üreticisi konumunda bulunuyor. Nijer’in Batı için önemi ise Mali ve diğer komşu ülkelerinin eski sömürgeci güç Fransa yerine Rusya’ya yakınlaşması ile artmıştı.

Nijer’deki darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

Nijer’deki askeri darbenin ardından ECOWAS, 30 Temmuz’da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti.

ECOWAS, bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyursa da süre bitiminde askeri operasyon başlatmamıştı.

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmişti.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geleceği konusunda ECOWAS’ı uyarmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *