Lübnan’ın eski merkez bankası başkanı Riad Salameh’e yaptırım uygulayan İngiltere ve Kanada’ya ABD de katıldı. ABD açıklamasında Salameh’in Lübnan’da hukukun üstünlüğünün bozulmasına katkıda bulunduğu öne sürüldü. Fransa da mayıs ayında Salameh hakkında dava açmıştı.
Konuya ilişkin açıklamayı yapan ABD Hazine Bakanlığı, Yabancı Varlık Kontrol Ofisince (OFAC), yolsuzluk ve yasa dışı eylemleri Lübnan’da hukukun üstünlüğünün bozulmasına katkıda bulunan Lübnan merkez bankasının eski başkanı Riad Salameh’in hedef alındığı bildirildi.
Salameh’in Avrupa gayrimenkullerine paravan şirketler aracılığıyla yüz milyonlarca dolar akıtarak kendisini ve ortaklarını zenginleştirmek için gücünü kötüye kullandığı öne sürülen açıklamada, OFAC’ın ayrıca, Salameh’in aile üyeleri ve yardımcısı dahil, bu faaliyetlerini gizlemeye ve kolaylaştırmaya yardımcı olan 4 yakınına daha yaptırım uygulandığı aktarıldı.
Açıklamada, ABD’nin bu eylemini, Birleşik Krallık ve Kanada ile birlikte gerçekleştirdiği vurgulandı.
ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Salameh’in Lübnan yasalarını açıkça ihlal ederek, konumunu kendisini, ailesini ve ortaklarını zenginleştirmek için kullandığını savundu.
Eski merkez bankası başkanının ülkedeki elitlerin tüm Lübnan halkı için geçerli kurallara uyması gerekmediği algısını sürdürdüğüne işaret eden Nelson, Lübnan’daki ekonomik kriz kötüleşirken bile konumunu kendi kişisel mali çıkarları ve hırsları için kullanması nedeniyle Salameh’e yaptırım uygulamakta Birleşik Krallık ve Kanada’ya katıldıklarını ifade etti.
Yolsuzluk suçlaması
Merkez Bankası Başkanı Salameh, Salameh’nin kardeşi Raja ve danışmanı Marianne Howayek hakkında, 2002 ile 2015 yılları arasında Merkez Bankası’ndan 300 milyon dolardan fazla parayı zimmetlerine geçirip geçirmediğine dair iddialara ilişkin Lübnan tarafından 18 aylık bir soruşturma yürütülmüştü. Lübnanlı Yargıç Raja Hamoush, soruşturmanın ardından Salameh, Salameh’nin kardeşi Raja ve danışmanı Howayek’i kara para aklama, zimmete para geçirme, sahtecilik, yasadışı zenginleşme ve vergi kaçakçılığı ile suçlamıştı.
Fransa’da da Salameh hakkındaki kara para aklama ve zimmete para geçirme iddiaları ile yolsuzluk davası açılmış, 16 mayısta görülen duruşmaya Salamen katılmamıştı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *