İtalya Başbakanı, ABD’nin bir şey talep etmediğini ileri sürdü

İtalya Başbakanı, ABD’nin bir şey talep etmediğini ileri sürdü

ABD’yi ziyaret eden Meloni Biden’la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Çin ile 2019’da imzaladıkları anlaşmaya dair ABD’nin yaklaşımının İtalya’dan bir şey talep etmek ya da beklemek gibi bir şey olmadığını söyledi, “görüşlerimize saygı duyuluyor ve dinleniyor” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Beyaz Saray’daki görüşmelerinin ardından ortak açıklama yayımladılar.

Liderler, Vilnius’taki NATO Zirvesi’nin, transatlantik ilişkilerin birlik ve gücünün yanı sıra zorluklar karşısında ittifakın caydırıcılık ve savunmasını adapte edebilme kapasitesini gösterdiğini teyit etti.

ABD ve İtalya’nın BM Şartı’na ve Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyan, adil ve kalıcı bir barışa ulaşma hedefiyle Ukrayna’ya siyasi, askeri, ekonomik ve insani yardıma devam edeceklerini vurgulayan liderler, savaşın enerji ve gıda güvenliği gibi olumsuz sonuçlarını da ele almanın gerekliliğine işaret etti.

Rusya’nın tahıl girişiminden çekilmesini kınadılar

Ukrayna tahılının Karadeniz’den ihracına izin vermenin önemine dikkati çeken Biden ve Meloni, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’nden tek taraflı olarak çekilmesini kınadı.

İki lider, Ukrayna’nın yeniden inşası konusunda daha fazla koordinasyon sözü vererek, İtalya’nın 2024’te G7 başkanlığı ve 2025’te Ukrayna Yeniden Yapılanma Konferansı’na ev sahipliği yaparak oynayacağı role atıfta bulundu.

Terör, düzensiz göçmen akışı ve istikrarsızlığın temel nedenlerini ele almak dahil, Akdeniz ve çevresinde istikrar ve refahı yükseltme çabalarının hayati önemine işaret eden liderler, ekonomik ve siyasi zorluklarla mücadele eden Tunus halkına desteklerinin altını çizdi.

Hint-Pasifik, Afrika, Batı Balkanlar

Bu kapsamda ABD’nin İtalya’nın göç, kalkınma ve Afrika ile ilgili çalışmalarına verdiği destekten bahseden liderler, ABD ve İtalya’nın Batı Balkanların istikrar ve güvenliğine olan bağlılıklarını da yineledi.

Liderler, açık, müreffeh, kapsayıcı ve güvenli bir Hint-Pasifik’e olan bağlılıklarını da belirterek, ABD’nin İtalya’nın bölgede artan varlığını memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Tayvan Boğazı’ndaki istikrarın da altını çizen iki lider, Çin’in ortaya koyduğu zorluklar ve fırsatlar karşısında çok taraflı istişareleri güçlendirme taahhüdünde bulundu.

Liderler, ABD’nin, İtalya’nın G7 başkanlığı döneminde iklim krizi, yoksulluk, ekonomik güvenlik, kritik madenler, gibi konularda işbirliği ve bu konularda Afrika ülkeleri başta olmak üzere gelişmekte olan ülkelerle diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesi yönündeki çalışmaları sabırsızlıkla beklediğini aktardı.

Gelişen teknolojiler, iklim ve uzay

Liderler, ayrıca DEAŞ’la mücadele kapsamında terörle mücadelede etkili politikalar geliştirme taahhütlerini yineledi.

Gelişen teknolojiler, siber güvenlik, yapay zeka konularında da işbirliklerini geliştirme sözü veren Biden ve Meloni, ekonomik ilişkileri de güçlendirmenin önemini vurguladı.

Liderler ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadele, uzay, bilim ve teknolojide araştırma ve geliştirme, eğitim alanlarındaki işbirliklerini geliştirmeye olan bağlılıklarının da altını çizdi.

Meloni: ABD’nin yaklaşımı İtalya’dan bir şey talep etmek değil

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Çin ile 2019’da imzaladıkları anlaşmaya dair ABD’nin yaklaşımının İtalya’dan bir şey talep etmek ya da beklemek gibi bir şey olmadığını söyledi.

Resmi ziyaret için bulunduğu ABD’de dün ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray’da görüşen İtalya Başbakanı Giorgia Meloni daha sonra İtalya’nın Washington Büyükelçiliği’ne geçerek burada görüşmesine dair bir basın toplantısı düzenledi.

Kuşak ve Yol projesi

İtalya’nın Çin ile 2019’da imzalayarak katıldığı yeni “İpek Yolu” olarak da anılan “Kuşak ve Yol Girişimi”nin Biden ile görüşmesinde gündeme gelip gelmediği sorulan Meloni, “İpek Yolu hakkında konuştuk. Tasavvur edersiniz ki ABD’nin yaklaşımı, İtalya’dan bir şey talep etmek ya da beklemek gibi bir yaklaşım değil. ABD, İtalya’ya güveniyor. Öyle bir saygı var ki kimse bize ne yapmamız gerektiğini söylemeyi düşünmüyor çünkü biz güvenilir ve ciddiyiz. İpek Yolu’nun yenilenmesine Aralık ayına kadar karar vermeliyiz, bir son tarih ve bunu dikkate alacağız” yanıtını verdi.

Meloni, Ekim 2022’de Bali’deki G20 Liderler Zirvesi sırasında Çin’e davet edildiğini ve bu ülkeye gitme niyeti olduğunu, ziyaretinin henüz programlanmadığını ama gelecek dış gezisinden birinin bu olması gerektiğini ifade etti.

Bu arada, Meloni geçen mayısta da “Kuşak ve Yol Girişimi’nde olmadan da Çin’le iyi ilişkiler kurulabileceğini” ifade ederek, anlaşmayı uzatmayabileceklerinin sinyalini vermişti.

Ukrayna savaşı

Diğer yandan, Biden ile Ukrayna’daki savaşı da görüştüklerini anlatan Meloni, “Ben, Biden’ı çok kararlı gördüm. Bu, müzakereye dayalı çözümler aramamak anlamına gelmiyor. Ama hakiki bir barış olmalı. Bu konuda ikiyüzlülük olmamalı. Diplomatik çıkış yollarından biri de Ukrayna’yı desteklemektir. Uluslararası hukuku savunma kararı aldık. İtalya, en başından beri üzerine düşeni yaptığı için gurur duyuyorum” dedi.

‘Burada görüşümüze saygı duyuluyor ve dinleniyor’

Önceki yıllarda ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin etkinliklerine katıldığı, bugün ise Demokrat Parti’den gelen bir başkan olan Biden ile görüştüğü hatırlatılan Meloni, “İtalya ve ABD, hükümetlerden bağımsız olarak güçlü bir ilişkiye sahiptir. Ben milletimi çıkarları için çalışmaya, fikirlerimin peşinden gitmeye alışkınım. Cumhuriyetçi Parti ile bariz bir uyum içinde olmam, Biden ile mükemmel ilişki kurmamı engellemiyor. Uluslararası siyaset, ulusal çıkarları dikkate alır. Burada görüşümüze saygı duyuluyor ve dinleniyor” yanıtını verdi.

Meloni, ülkesinde önceki gün parlamentonun alt kanadında kabul edilen taşıyıcı anneliğin evrensel suç sayılmasına dair yasa tasarısının Biden ile görüşmesinde ve ABD’deki diğer temaslarında gündeme gelmediğini de sözlerine ekledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *