Niyazov: Müslümanların çabaları bu konuyu çözmek için yeterli değil

Niyazov: Müslümanların çabaları bu konuyu çözmek için yeterli değil

Avrupa Müslüman Forumu, İstanbul’da bir otelde düzenlenen basın toplantısında, Avrupa’daki İslam ve Müslüman karşıtlığını, Kur’an yakılmasını ve camilere yönelik saldırıları ele aldı.

Toplantı, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Avrupa Müslüman Forumu Başkanı Abdul-Vahed Niyazov, burada yaptığı konuşmada, bu sene ikinci defa aynı temada bir basın toplantısı gerçekleştirdiklerini belirtti. Müslümanlara ve değerlerine yönelik çirkin saldırıların sürekli gündemde olduğunu vurgulayan Niyazov, Müslümanların çabalarının bu konuyu çözmek için maalesef yeterli olmadığını söyledi.

Niyazov, “Bu tür eylemlerin iki temel sebebi var. Birinci sebep Avrupa ülkelerindeki yasal boşluklar, ikincisi ise çifte standarttır. Antisemitizm ırkçılık ama sıra Müslüman karşıtlığına (İslamofobi) gelince fikir özgürlüğü olarak görülüyor.” dedi.

İsveç hükümetinin Kurban Bayramı’nda cami önünde Kur’an-ı Kerim yakılmasına izin verdiğini hatırlatan Niyazov, Rusya, İsviçre ve Kanada gibi ülkelerde de sosyal medya üzerinden benzer çirkin eylemlerin yapıldığını kaydetti.

Niyazov, Müslüman karşıtı eylem yapan ve birbiriyle diyalog içinde olan uluslararası Müslüman karşıtı bir grubu tespit ettiklerini belirtti.

Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle ilişkilerini yeniden geliştirmesinin Müslüman karşıtı grupların eylemlerinin önüne geçilmesi adına önemli bir adım olduğunu savunan Niyazov, “Biz inanıyoruz ki Finlandiya’da olduğu gibi diğer ülkelerde de bu tür eylemlerin önüne geçen yasalar yapılması sağlanacaktır. Finlandiya’da artık bu tür eylemler suçtur.” diye konuştu.

İsveç’teki saldırı

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin ise daha önce de İsveç’te Kur’an-ı Kerim’e yönelik çirkin bir saldırının gerçekleştiğini hatırlattı. Bekin, İsveç yetkililerinin ilk saldırıyı fikir özgürlüğü kapsamında görmesi ve duyarsız kalması neticesinde tekrarlandığının altını çizerek, “Buna izin verilmesi kabul edilemez.” dedi.

Türkiye’de Müslüman ve gayrimüslimlerin barış ve saygı içerisinde yaşadığını belirten Bekin, Hazreti Ömer’in gayrimüslimlere inanç özgürlüğü veren bir ferman yayınladığını ve bu fermanın kiliselerce asırlarca muhafaza edildiğini hatırlattı.

“Amaçları Müslümanlar ile Avrupa toplumunu kapıştırmak”

Uluslararası Müslüman Hukukçular Birliği Başkanı Marat Gaziev de farklı ülkelerde bu tarz eylemler yapan kişilerin bağlantılı olduğunu söyledi. Bu kişilerin birbiriyle sosyal medya platformları üzerinden yaptıkları konuşmaların videolarını katılımcılara izleten Gaziev, söz konusu Müslüman karşıtı grubun Youtube ve Tiktok gibi sosyal medya ağlarında iki senedir aktif faaliyet yürüttüğünü ve Kur’an-ı Kerim’e yönelik çirkin eylemler yaptıklarını belirtti.

Gaziev, “Bunların amaçları Müslüman dünyayı, Avrupa ülkeleri ve toplumlarıyla kapıştırmak ve Müslümanların dikkatini dağıtarak önemli konulara ilgilerini azaltmaktır.” dedi.

Britanya Müslüman Konseyi Genel Sekreteri İkbal Sacranie ve Litvanya Sünni Müslüman İnancı Merkezi Müftüsü Romas Jakubauskas da basın toplantısına video konferans yöntemiyle katılarak konuşma yaptı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *