CHP’de değişim için “Erdoğan-Gül modeli” iddiası

CHP’de değişim için “Erdoğan-Gül modeli” iddiası

“CHP bildiğiniz gibi. Pilav daha çok su kaldıracağa benziyor.” ifadesini kullanan gazeteci Murat Yetkin, CHP’de değişim isteyen muhalifler arasında tartışmaya açılan ancak üzerinde henüz mutabakat sağlanmayan bir modelden söz etti.

Yetkin Report isimli blog sayfasında güncel değerlendirmelerine devam eden eski Hürriyet yazarı Murat Yetkin, seçim yenilgisinin ardından CHP’deki son duruma ilişkin bir yazı kaleme aldı.

“CHP’de İmamoğlu, muhalifler ve Erdoğan-Gül modeli tartışması” başlığını taşıyan yazısında Yetkin, “CHP’de “Kemal Kılıçdaroğlu gitmeli” diyen muhalifler son günlerde tartışmalı bir “değişim modelini” de konuşuyorlar, diğer model ve senaryoların yanı sıra: Tayyip Erdoğan-Abdullah Gül modeli. Henüz üzerinde uzlaşılmış bir model değil ama konuştuğum kaynaklar bu tartışmanın devam ettiğini doğruladı.” dedi.

Murat Yetkin yazısında, “Muhalifler artık Kılıçdaroğlu’nu -eğer aday olursa- devirmek üzere olağanüstü kurultay ısrarından vaz geçmiş görünüyorlar. Kılıçdaroğlu’nun Büyük Kurultayı 31 Mart 2024 yerel seçimleri ardından yapma fikrine İmamoğlu da gelmiş görünüyor. Yarınki iletişim danışma toplantısında da muhtemelen değinilebileceği üzere, İmamoğlu -o arada siyaset yasağı onaylanmazsa ve CHP Genel Merkezi yeniden kendisini gösterirse yine İstanbul Büyükşehir Başkan adayı olacak.” vurgusunda bulundu.

Erdoğan-Gül modeli

Yetkin, “Peki CHP ola ki yeniden İstanbul ve Ankara başta olmak üzere eldeki büyükşehir belediye başkanlıklarını AK Parti’ye kaptırmadı, o zaman İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı ne olacak?” sorusunun yanıtını ise yazısında şöyle veriyor:

“İşte o noktada Erdoğan-Gül modeli tartışması siyaset kulisine sürülüyor. CHP’li muhalifler arasında tartışmaya açılan ancak üzerinde henüz mutabakat sağlanmayan bu model, 2002 seçimlerinde siyaset yasağı nedeniyle milletvekili seçilemeyen Tayyip Erdoğan ile AK Parti seçimi kazanınca Başbakanlığı üstlenen önceki Abdullah Gül benzeştirmesi üzerine kurulu. Hatırlanacağı gibi, önceki CHP lideri Deniz Baykal’ın önayak olmasıyla Anayasa değiştirilmiş, Erdoğan milletvekili seçilip partinin başına ve Başbakanlığa geçmişti.

Bu modeli öne sürenler ise İmamoğlu’nun İBB’ye aday olup yeniden seçilmesi, İmamoğlu’nun da desteğini Özgür Özel’in Kılıçdaroğlu’nun yerine geçmesinden yana kullanabileceği iddiasında. Muhalifler arasında az önce saydığım isimlerden (kusura bakmayın, isim kullanmama sözü verdim) Erdoğan-Gül modelini hararetle savunanlar var. Öte yandan Özgür Özel’in özellikle de Erdoğan-Gül benzetmesine karşı çıktığı, modele çok sıcak bakmadığı da biliniyor.”

Murat Yetkin’e göre, daha işin başında sağlam bir zeminde görünmüyor bu model.

CHP devlete vurulmamasını istiyor

Genel Merkez mi ne yapıyor sorusunu ise gazeteci Altan Sancar’ın Diken’de yazdıklarından aktaran Yetkin, “Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem imzasıyla bir genelge yayınlanmış milletvekilleri dahil parti yetkililerine. Gerçi  karşılarında iktidar partilerinden muhatapları olmayacaksa TV’lerde tartışma programlarına çıkmama gibi CHP tabanında karşılığı olan maddeler de bulunuyor. Yakın zamana dek “Her kafadan ses çıkıyor” eleştirilerine “Bizde iç demokrasi, çok seslilik var” yanıtı veren CHP’de parti çizgisi dışında konuşulmaması ve hükümete vuracağım diye devlete vurulmaması isteniyor; Erdoğan’ın AK Partililere izin olmadan yayına çıkma yasağına bir tık kalmış adeta.” ifadelerine yer veriyor.

Özet mi istiyorsunuz?

Murat Yetkin, CHP’de didişme devam ederken AK Parti’nin ise en azından küskünleri tekrar kazanmak için harekete geçtiğini belirterek şu bilgiyi paylaşıyor:

“CHP bildiğiniz gibi. Pilav daha çok su kaldıracağa benziyor. Ama bu gidişle, kendileriyle didişmeye devam ettikçe Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti’nin daha hızlı mesafe alacağı açıkça görülüyor. CHP’de iç çekişmeler yeni kutuplaşmalar üretirken, ne Genel Merkezciler ne muhalifler kendi içlerinde dahi uyum sağlayamazken, Erdoğan geçmişte yanından uzaklaştırdığı, küstürdüğü isimleri yeniden AK Parti’ye toplama çalışması başlatmış durumda. Özellikle Doğu’daki bir büyükşehir belediye başkanlığı için konuşulan öyle bir isim duydum ki doğrular doğrulamaz yazacağım.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *