İsveç Dışişleri Bakanlığı da İsveç’te mushaf yakılmasını ‘kınadı’

İsveç Dışişleri Bakanlığı da İsveç’te mushaf yakılmasını ‘kınadı’

İsveç Dışişleri Bakanlığı, ülkenin başkenti Stockholm’de, Kurban Bayramı’nın ilk günü bir caminin önünde Kur’an-ı Kerim’in yakılmasını kınayarak, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğün ülkede yerinin olmadığını belirtti. Mushafa yakan kişinin aslen Iraklı olması dikkat çekti.

İsveç televizyonu SVT’nin haberine göre, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT), Kur’an-ı Kerim’e ve Hz. Muhammed’e yönelik tekrarlanan saygısızlıklara karşı “toplu önlemler” alınması çağrısında bulunmasının ardından, İsveç Dışişleri Bakanlığı, televizyona bir yazılı açıklama gönderdi.

Açıklamada, “İsveç hükümeti, ülkedeki gösterilerde bireylerin İslamofobik eylemlerinin, Müslümanlar için kırıcı olabileceğini anlıyor. İsveç hükümetinin görüşlerini hiçbir şekilde yansıtmayan bu eylemleri şiddetle kınıyoruz.” ifadesine yer verildi.

Kur’an-ı Kerim ve diğer kutsal kitapların yakılmasının “açıkça provokasyon” olarak nitelendirildiği açıklamada, “Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve bunlarla ilgili hoşgörüsüzlüklerin İsveç’te veya Avrupa’da hiçbir yeri yoktur.” görüşü paylaşıldı.

İsveç’in başkenti Stockholm’de, Irak asıllı Salwan Momika, 28 Haziran’da Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur’an-ı Kerim yakmıştı.

İslam ülkelerinin yanı sıra ABD ve Rusya’nın aralarında bulunduğu birçok devletin tepki gösterdiği İsveç, olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Tepkilerin ardından İsveç polisi, Kur’an-ı Kerim yakma eylemini gerçekleştiren Momika hakkında “halk grubuna karşı tahrik” suçundan şikayette bulunduklarını açıklamıştı.

İsveç’te Kur’an-ı Kerim’i yakan Momika’nın Irak’ta Şii milislerle çalıştığı ortaya çıktı

İsveç’in başkenti Stockholm’de Kur’an-ı Kerim’i yakan Iraklı Selvan Momika’nın, ülkesinde Şii milislerle çalıştığı ortaya çıktı.

Musul’a bağlı Hamdaniyye bölgesinde 1986 yılında doğan Momika’nın terör örgütü DEAŞ saldırıları sırasında, Haşdi Şabi’ye bağlı “Süryani Şahinleri” adıyla bir milis yapısı kurduğu belirtiliyor. Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde, Momika’nın o dönem bazı milis üyeleriyle Musul’a bağlı bölgeleri gezdiği görülüyor.

Öte yandan görüntülerde bir grup silahlı kişiye hitap eden Momika, kendisinin “Şii milis grubu Ketaib İmam Ali’ye bağlı İsa bin Meryem adlı grubun sorumlusu” olduğunu ifade ediyor.

Musul’un DEAŞ’tan kurtarılması sonrası “Süryani Birliği” adlı bir parti kuran Momika, sosyal medya hesabı Facebook’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’a bağlı grupların 27 Temmuz 2022 tarihinde Irak Meclisi’ni basması sırasında meclis binası önünde fotoğraf paylaşırken, Ekim 2019’daki gösteriler esnasında ise Sadr’a karşı paylaşımlarda bulunduğu dikkati çekti.

Basında Irak’ta bazı insan hakları suçlarına karıştığı belirtilen Selvan Momika’nın İsveç Demokrat Partisi üyesi olduğu iddia edildi.

Irak asıllı Salwan Momika, 28 Haziran’da İsveç’in başkenti Stockholm’de polis koruması altında Kur’an-ı Kerim yakmıştı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Momika’nın ülkede yargılanması için İsveç’ten iadesini istemişti.

İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakılması Londra’da protesto edildi

İsveç’in Londra Büyükelçiliği önünde toplanan küçük bir grup, Stockholm’de Kur’an-ı Kerim yakılmasına tepki gösterdi.

“Özgürlüğün bir sınırı var” yazılı pankartların yanı sıra Kur’an-ı Kerim taşıyan protestocular, büyükelçilik binasının önündeki merdivenlere Filistin bayrağı astı.

Protestoculardan bazıları daha sonra büyükelçilik binası önünde İsveç bayrağı yaktı. İngiliz polisi de göstericilerin eylemi sırasında büyükelçilik önünde güvenlik önlemleri aldı.

İsveç’in başkenti Stockholm’de Irak asıllı Salwan Momika, 28 Haziran’da Stockholm Camisi önünde polis koruması altında mushaf yakmıştı.​​​​​​​ Söz konusu menfur olay, Türkiye başta olmak üzere uluslararası alanda büyük tepkiyle karşılanmıştı.​​​​​​​

İran, Kur’an’ın yakılmasına tepki olarak İsveç’e yeni büyükelçi göndermeyi durdurdu

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsveç’te Kur’an-ı Kerim’in yakılmasına tepki olarak bu ülkeye yeni büyükelçi gönderme işinin askıya alındığını duyurdu.

Abdullahiyan, Twitter hesabından konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

İranlı Bakan, “Kur’an-ı Kerim’e karşı bu saygısızca girişime, cesaretlendirici şekilde izin verilmesi nedeniyle İsveç’e büyükelçi gönderme işi durdurulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Büyükelçi Ahmed Masumifer’in yerine İranlı diplomat Hüccetullah Fegani, İran’ın yeni Stockholm Büyükelçisi olarak atanmıştı.

AB: Kur’an’ın veya herhangi bir kutsal kitabın yakılması açık provokasyondur

Avrupa Birliği (AB), İsveç’te Kur’an-ı Kerim’in yakılması ve sonrasındaki gösterilerle ilgili açıklamasında, din ve inanç özgürlüğünün yanı sıra ifade özgürlüğünü de desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

İsveç’in başkenti Stockholm’de Irak asıllı Salwan Momika isimli kişinin 28 Haziran’da Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur’an-ı Kerim’i yakması ve sonrasındaki olaylar hakkında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden açıklama yapıldı.

Eylemin protesto edildiği Bağdat’taki gelişmelerin yakından izlendiği belirtilen ve itidal çağrısı yapılan açıklamada, diplomatik binalara yönelik saldırılar kınandı.

Açıklamada, İsveç Dışişleri Bakanlığının Kur’an-ı Kerim’in yakılmasına kuvvetle karşı çıkmasına AB’nin de katıldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Bu eylem AB’nin görüşlerini hiçbir şekilde yansıtmamaktadır. Kur’an-ı Kerim’in veya herhangi bir kutsal kitabın yakılması saldırgan, saygısız ve açıkça provokatif bir eylemdir. Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve buna bağlı hoşgörüsüzlüğe Avrupa’da yer yoktur. Bu tür bir eylemin önemli bir Müslüman kutlaması olan Kurban Bayramı’nda yapılması daha da üzücüdür. AB, din ve inanç özgürlüğü ile ifade özgürlüğünü dışarıda ve içeride desteklemeye devam etmektedir. Şimdi karşılıklı anlayış ve saygı için ayrıca gerginliğin tırmanmasını önlemek için birlikte durma zamanıdır.”

Stockholm’deki eylemin ardından Irak’ta yüzlerce kişi İsveç’i protesto etmişti. Şii lideri Mukteda Sadr’ın çağrısı sonrası da perşembe günü bir grup, İsveç’in Bağdat Büyükelçiliğini basarak binanın çatısına çıkmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *