Putin ve Cinping’den Erdoğan’a tebrik

Putin ve Cinping’den Erdoğan’a tebrik

Türkiye’deki seçim sonuçlarının az çok belli olmasının ardından ilk tebrik mesajı Putin’den geldi. Biden’dan iki saat kadar önce tebrik mesajını yayınlayan Putin, “diyaloğumuzu sürdürmeye hazır olduğumuzu teyit etmek isterim” dedi. Çin devlet başkanı ise oldukça gecikmeli attığı mesajında “Erdoğan’la birlikte çalışmayı arzuluyorum” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, dün gece saat 21.30 sularında, Erdoğan’a tebrik mesajında, “Dostane Rus-Türk ilişkilerinin güçlendirilmesine ve çeşitli alanlarda karşılıklı yarar sağlayan işbirliğine kişisel katkınız için size minnettar olduğumuzu, aynı zamanda ikili, bölgesel ve uluslararası gündemdeki güncel konularda yapıcı diyaloğumuzu sürdürmeye hazır olduğumuzu teyit etmek isterim” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, başkent Moskova’da gazetecilere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Seçimi’ndeki başarısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Erdoğan’ın göreve başlaması dolayısıyla düzenlenecek yemin törenine katılma ihtimalini değerlendiren Peskov, “Bekleyeceğiz henüz bir davetiye gelmedi.” ifadesini kullandı.

Putin’in, Erdoğan ile yakın zamanda telefonda görüşme ihtimalinin olduğunu aktaran Peskov, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere değindi. Peskov, “Ortak Rus-Türk projelerinin uygulanmasında oldukça yüksek ivme var. Elbette bu ivmenin korunacağını umuyoruz. Çünkü bu alandaki hedefler gerçekten iddialıdır.” diye konuştu.

Çin’den gecikmeli mesaj

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tebrik mesajını bugün öğleden sonra yayınladı.

Çin devlet başkanı, mesajında, yükselen ve gelişmekte olan ülkeler olarak Türkiye ve Çin’in ortak çıkarları paylaştığını savundu. Şi son yıllarda Türkiye ve Çin stratejik iş birliğinin birçok alanda olumlu ilerleme kaydettiğini söyledi.

Türkiye-Çin ilişkilerine büyük önem veriyorum diyen Şi, “Karlılıklı temel çıkarlar ve endişeler konusunda birbirimizi desteklemek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte çalışmayı arzuluyorum.” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *