Sudan Ordusu emekli askerleri göreve çağırdı

Sudan Ordusu emekli askerleri göreve çağırdı

Sudan Savunma Bakanlığı, emekli ordu mensuplarını, kendilerini güvence altına almak için silahlanmak üzere en yakın askeri merkeze gitmeye çağırdı. Öte yandan BM, Sudan’da ateşkese rağmen münferit çatışmaların devam ettiğini bildirdi.

Sudan Savunma Bakanı Yasin İbrahim, devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, “İsyancı güçler (HDK), insani ateşkesi ihlal etmeye ve bazı kurumlara saldırmaya devam ediyor.” dedi.

HDK’yi devlete yakın bazı sembol şahısları aşağılamak ve emekli ordu mensuplarını alıkoymakla suçlayan İbrahim, “Ordudan emekli olan tüm subaylar, astsubaylar ve erlere ve eli silah tutan herkese kendilerini, ailelerini, komşularını ve namuslarını korumak için silahlanmak üzere en yakın askeri merkeze yönelmeleri çağrısı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sudan Komünist Partisi de HDK’nin başkentin Hartum 2 semtindeki parti genel merkezine dün baskın düzenlediğini belirterek, bazı eşyanın yağmalandığını, merkezde ciddi hasar meydana geldiğini kaydetti.

Sudan’da taraflar, 22 Mayıs’ta bir haftalık insani ateşkes ilan etmişti.

BM: Sudan’da ateşkese rağmen münferit çatışmalar devam ediyor

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan’da taraflar arasında kısa vadeli ateşkese rağmen münferit çatışmaların devam ettiğini bildirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Sudan’daki güncel gelişmeleri aktardı.

BM’nin resmi olarak ateşkesi denetlemediğini kaydeden Dujarric, ülkenin farklı yerlerinde halkın hala çok büyük acıya maruz bırakıldığına dikkati çekti.

Dujarric, “Son bilgiler, Sudan’da münferit çatışmaların devam ettiğini gösteriyor. İnsani yardım çalışanlarımız, çatışmanın durduğu her anı fırsat bilerek yardım ulaştırmaya çalışıyor.” diye konuştu.

BM Dünya Gıda Programı’nın ülkede 600 bin kişiye yardım ulaştırdığını belirten Dujarric, Dünya Sağlık Örgütü’nün de çatışmanın başlangıcından bu yana 38 sağlık tesisine saldırı düzenlendiğini bildirdiğini duyurdu.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma

Ordu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davrandığı gerekçesiyle tehdit olarak gördüğü HDK’nin, 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegre edilmesini talep ederken HDK’nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve tırmanan gerginlik, 15 Nisan sabahı Ordu’nun HDK mevzilerine savaş uçakları ile saldırmasının ardından başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

HDK, 2019’da darbeyle devrilen Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir döneminde Darfur’da isyancılara karşı savaşmak, sınırları korumak ve asayişi sağlamak amacıyla milis yapılanma şeklinde oluşturuldu. 2013’te Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatına bağlanan ardından giderek daha bağımsız bir yapıya kavuşan HDK’nin on binlerce mensubu bulunuyor.

Ülke içinde bir milyondan fazla kişinin yerlerinden edildiğini belirten Birleşmiş Milletler, çatışmalar nedeniyle 300 bin kişinin de çevre ülkelere kaçtığını açıkladı.

Sudan Sağlık Bakanlığı çatışmaların başından bu yana 709 kişinin öldüğünü, 5 bin 424 kişinin yaralandığını duyurdu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *