ABD ve Fransa büyükelçilikleri Sudanlıların pasaportlarını yok etmiş

ABD ve Fransa büyükelçilikleri Sudanlıların pasaportlarını yok etmiş

ABD ve Fransa’nın Sudan’da bulunan büyükelçiliklerinin, ülkede çatışmaların patlak vermesinin ardından temsilcilikleri boşaltırken Sudan vatandaşlarının pasaportlarını da yok ettikleri ortaya çıktı.

Washington ve Paris yönetimleri olayı kabul ederken, temsilciliklerde görev yapan diplomatların hassas belgelerin yanlış ellere düşmemesi için gerekli protokolü takip ettiklerini savundu.

Pasaportları ABD ve Fransa temsilciliklerinde imha edilen Sudanlılar ise savaş bölgesinde sıkışıp kalmış durumda.

New York Times’a konuşan Sudanlı mühendis Selma Ali, çatışmalar başlamadan üç gün önce ABD Büyükelçiliği’ne vize başvurusunda bulunduğunu belirtirken, “Savaş uçakları ve bombaların sesini penceremden duyabiliyorum. Burada sıkıştım ve bir çıkış yolu yok” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan ABD Dışişleri Sözcüsü olayın standart bir prosedür olduğunu söyledi.

Sözcü, “Güvenlik ortamı pasaportları sahiplerine ulaştırmamıza müsaade etmediği için, onları güvensiz şekilde arkada bırakmak yerine yok ettik” ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık hükümeti ise Sudan’daki temsilciliklerinde bulunan tüm belgelerin güvenli şekilde depolandığını açıkladı.

ABD yönetimi daha önce de 2021’de Taliban’ın Afganistan’da yönetimi devraldığı dönemde ABD Büyükelçiliği’ndeki Afgan vatandaşlarına ait pasaportları yok ettiği için eleştirilerin hedefi olmuştu. O dönem Afgan vatandaşları, yeni Taliban yönetimine tekrar pasaport başvurusu yapabilmişti.

Ancak Sudan’da başkent Hartum’da devam eden çatışmalar nedeniyle pasaport basım işlemleri durmuş durumda ve konuyla ilgilenen ofis de çatışmaların ilk gününden itibaren kapalı.

15 Nisan’da Sudan’da ordu komutanı Abdülfettah Burhan ve paramiliter Hızlı Destek Güçleri’nin başındaki Muhammed Hamdan Daglo arasındaki anlaşmazlık çatışmaya dönüşmüş, Hartum’daki birçok diplomat çatışmaların ortasında kalmıştı.

Çatışmaların başlamasının ardından yabancı ülke temsilcilikleri hızla kapanırken, bu ülkelere vize başvurusu yapan Sudanlıların pasaportları büyükelçiliklerde kalmıştı.

Şu ana kadar hiçbir hükümet kaç pasaportun yok edildiğini ya da geride bırakıldığını açıklamadı.

(Independent Türkçe, Telegraph, New York Times)

Şarkı’l Avsat

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *