Wagner işgal ettiği Bahmut’u Kadirov’un askerlerine devredecek

Wagner işgal ettiği Bahmut’u Kadirov’un askerlerine devredecek

Rus generallere ateş püsküren paralı asker şirketi Wagner’in sahibi Yevgeniy Prigojin, Bahmut’ta işgal ettikleri bölgeleri Çeçen “Ahmat” askeri birliklerine bırakmak üzere Kadirov’la görüştü. Wagner dünyanın birçok bölgesinde Rusya adına resmi olmayan askeri faaliyetleri yürütüyor.

Prigojin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Wagner’in Bahmut’taki “çatışma potansiyelinin” 10 Mayıs itibarıyla sona ereceğini belirtti. Bu nedenle Rusya’ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti Başkanı Ramazan Kadirov ile temasa geçtiğini aktaran Prigojin, Bahmut’ta Wagner’in pozisyonlarını almayı kabul ettiği için Kadirov’a teşekkür etti.

Bahmut’un Rus güçlerince alınması için geriye 2 kilometrekarelik bir alanın kaldığına işaret eden Prigojin, “Bahmut, şüphesiz Ahmat birlikleri tarafından ele geçirilecektir.” dedi.

Prigojin, söz konusu talebiyle ilgili Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya hitaben yazdığı mektubu da yayınlayarak, Wagner’in Bahmut’ta kontrol ettiği bölgelerin Ahmat birliklerine devredilmesine ilişkin iznin verilmesini istedi.

Kendilerine mühimmat verilmediği gerekçesiyle de bir açıklama yapan Prigojin, 10 Mayıs’ta Bahmut’tan çekilme kararı aldıklarını duyurmuştu.

Kadirov, Wagner’e rakip bir şirket kurmak istiyordu

Ramzan Kadirov, geçtiğimiz Şubat ayında, paralı asker şirketi Wagner’e rakip olacak özel askeri şirket kurma planını açıklamıştı. Rus yanlısı Çeçen lider Ramzan Kadirov, resmi Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Rus paramiliter grup Wagner’e rakip olacak özel askeri şirket kurma planından bahsetmişti.

Ajans Kafkas’ın aktardığına göre, Wagner Grubu’nun Ukrayna’da başarılı olduğunu iddia eden Kadirov, bu durumun Rusya’daki özel askeri şirketlerin gerekliliğini kanıtladığını belirtti. Kadirov, devlet görevini bıraktıktan sonra kardeşi olarak tanımladığı Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin ile rekabet etmeyi planladığını yazdı.

Wagner Grubu, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en yakın müttefiklerinden Yevgeniy Prigojin tarafından kuruldu. Wagner’in Rusya’daki hapishanelerden topladığı suçlularla Ukrayna’da toplu infaz, çocuk kaçırma ve işkence dahil ağır insan hakları ihlallerine karıştığı biliniyor.

Wagner, Rus generallere rest çekti, Bahmut’tan çekilme kararı aldı

Rus Wagner grubu “uluslararası suç örgütü” olarak tanınacak!

Fransa ile Mali arasındaki ipleri Wagner kopardı

Wagner’in 1300 adamı Ukrayna’ya çekildi iddiası

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *