Pakistan’da okula silahlı saldırı: 8 kişi öldürüldü

Pakistan’da okula silahlı saldırı: 8 kişi öldürüldü

Pakistan’ın Afganistan sınırında bir okula saldırı düzenlendi. Ülkenin kuzeybatısındaki Hayber Pahtunhva eyaletine bağlı Paraçinar kentinde meydana gelen iki ayrı olayda, beşi öğretmen olmak üzere en az sekiz kişi vurularak öldürüldü.

Yerel polis, Tehsil’deki lisenin öğretmenler odasında kimliği belirsiz silahlı kişilerin dört öğretmeni vurduğunu söyledi. Tüm eğitimciler sınav görevlerini yerine getirmek için binadaydı.

İlçe yönetimi, öldürülen diğer üç kişinin okula inşaat malzemeleri getiren sürücüler olduğunu söyledi.

Pakistan basınındaki haberlere göre, Kurram ilçesinin başkenti olan Yukarı Kurram’a düşen Parachinar’da meydana gelen bir başka olayda, hareket halindeki bir araçta bir öğretmen hayatını kaybederken, öldürülen toplam eğitimci sayısı beşe yükseldi. Polis, otomobilin içinde hayatını kaybeden Mohammad Sharif adlı öğretmenin de aynı okula ait olduğunu söyledi. Öğretmen, Şalozan Yolu’nda seyir halindeyken vuruldu.

Yönetim, öldürülenlerin cenazelerinin defnedilmek üzere atalarının köylerine gönderildiğini de sözlerine ekledi.

Yaşananların ardından 28 Nisan’da başlayan ve Orta ve Orta Öğretim Kurulu (BISE) Kohat gözetiminde devam etmekte olan yeterlilik sınavları bir sonraki duyuruya kadar ertelendi. Tüm eğitim kurumları da bir sonraki duyuruya kadar kapatıldı.

Polis, katilleri arıyor, ancak şu ana kadar izini süremedi.

Bu arada bölge halkı, yerel basın kulübü önünde cinayetleri protesto etti.

Aralık 2016’da Peşaver’de bir askeri okula düzenlenen silahlı ve bombalı saldırıda çoğu öğrenci 140’tan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Cumhurbaşkanı Arif Alvi, eğitim düşmanı olanların öğretmenlere yönelik saldırısını kınandığını söyledi. Devlet başkanı, iki olayda görevdeki öğretmenlerin öldürülmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Alvi, zanlının yasa uyarınca bir an önce cezalandırılacağını umuyordu. Ayrıca cennette rütbelerin yükselmesi için dua etti ve yaslı ailelere taziyelerini iletti.

Eski cumhurbaşkanı ve Pakistan Halk Partisi eş başkanı Asıf Ali Zerdari, öğretmenlerin öldürülmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Öğretmenlerin görevlerini yaparken öldürülmesi terördür” dedi. Ölen kişilerin affı için dua eden Zerdari, “Öğretmenlerin öldürülmesine karışan suçlular adalet önüne çıkarılmalıdır.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *