Fransa Anayasa Konseyi, referandum talebini reddetti

Fransa Anayasa Konseyi, referandum talebini reddetti

Uzun zamandır gösterilerin devam ettiği Fransa’da, mecliste reddedileceği anlaşılınca Cumhurbaşkanı imzası ile geçirilen yasanın, halk oyuna sunulması talep edildi. Başında başbakanın olduğu ve 9 üyeden oluşan Anayasa Konseyi, talebi reddetti.

Eski Fransa Başbakanı Laurent Fabius’un başkanlığını yaptığı, toplam 9 üyeli Anayasa Konseyi, emeklilik yaşının düşürülmesine ilişkin referandum talebini görüştü. Konseyden yapılan açıklamada, parlamenterlerin sunduğu bu referandum talebinin anayasanın 11. maddesine göre “reform” teşkil etmediği gerekçesiyle reddedildiği belirtildi.

Anayasanın 11. maddesine göre, cumhurbaşkanı ve belirli sayıda parlamenter Fransa’nın ekonomik veya sosyal politikasına ilişkin reform teklifi sunabiliyor.

Emeklilik reformu karşıtı 253 parlamenter, emeklilik yaşını 62’ye düşürmeye yönelik referanduma gidilmesi talebiyle 13 Nisan’da Anayasa Konseyine başvurmuştu.

Aşırı sağ’dan, karşı teklif

Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin emeklilik yaşını 60’a düşürmeyi kapsayan kanun teklifini meclise sunduğu bildirildi. Fransız meclisinde RN Grup Sözcüsü ve milletvekili Laure Lavalette, Twitter’da parti grubunun yazılı açıklamasını paylaştı. Açıklamaya göre, RN Grubu, 20 yaşından önce çalışmaya başlayanların 60 yaşında emekliliğe ayrılmasına yönelik kanun teklifini Ulusal Meclise sundu.

Söz konusu teklif, iş hayatına başlangıç yaşına göre emekliliğe ayrılmak için 40 ila 42 yıl arasında prim ödenmesini kapsıyor.

Kitlesel gösteriler devam ediyor

Bu arada, sendikalar 6 Haziran’da emeklilik reformuna karşı 14. kitlesel gösterileri düzenleyecek.

Ulusal Meclis’te ise 8 Haziran’da emeklilik reformunun yürürlükten kaldırılmasına yönelik yasa tasarısı görüşülecek.

Fransa’da hükümetin, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclis’ten geçirme kararı üzerine, 16 Mart’ta kitlesel gösteriler başlamıştı.

Polis protestoculara sert müdahale ederken, ülkenin birçok yerinde şiddet olayları yaşanmıştı.

Ülke genelinde 16 Mart’tan bu yana düzenlenen protestolarda 1000’den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64’e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti.

Söz konusu tasarı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Ekonomi Bakanı, emeklilik reformunun 2030’a kadar 17 milyar avro tasarruf sağlayacağını belirtti

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, tartışmalı emeklilik reformunun 2030’a kadar 17 milyar avro tasarruf sağlayacağını bildirdi. Fransa’nın kamu yayıncısı France Info’ya konuşan Le Maire, emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran emeklilik reformunun 2030’a kadar 17 milyar avro tasarruf sağlayacağını ifade etti.

Fransa’da hürriyetler denetleyicisi göstericilerin haklarının ihlal edildiğini belirtti

Fransa’da, belirli alanlarda hürriyetten mahrum bırakılma hadiselerini denetleyen Hürriyetler Resmi Denetleyicisi Dominique Simonnot, Paris’te protestolarda gözaltına alınanların haklarının ihlal edildiğini bildirdi.

Simonnot,17 Nisan’da İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’e gönderdiği emeklilik reformu karşıtı göstericileringözaltına alınmasıyla ilgili mektubu kamuoyuyla paylaştı.

Mektupta Simonnot, emeklilik reformuna karşı düzenlenen protestolarda çok sayıda kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

Çalıştığı kurumun denetçilerinin 24-25 Mart’ta bu protestolar kapsamında gözaltına alınan göstericilerin Paris’te tutulduğu 9 karakola ziyaret gerçekleştirdiğini belirten Simonnot, bu göstericilerin haklarının ciddi şekilde ihlal edildiğini aktardı.

Simonnot, bunların çoğunun keyfi gözaltılar olduğuna işaret ederek, Fransız polisinin çok sayıda önlem amaçlı gözaltı yaptığını belirtti.

Simonnot, gözaltına alınan protestocular hakkındaki süreçlerin yüzde 80’inin takipsizlikle sonuçlandığını kaydetti.

Fransa’da 1 Mayıs gösterilerinde en az 200 sivil ve gösterici ile 406 polis yaralandı

Fransa’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde tartışmalı emeklilik reformuna karşı ülke çapında düzenlenen gösterilerde, en az 200 sivil ve eylemci ile 406 polisin yaralandığı bildirildi.

Fransa’da dün, başkent Paris ile Lille, Toulouse Lyon, Nantes, Rennes ve Marsilya dahil birçok kentte, emeklilik yaşını 2 yıl uzatan reforma karşı kitlesel gösteriler düzenlendi.

Yaralananlara ilk yardım müdahalesinde bulunan Street-Medics Gözlemevi, gösterilerde aralarında eylemlere katılmayan sivillerin de olduğu ve 30’u ağır 200 kadar kişinin yaralandığını belirtti.

Street-Medics Gözlemevi, yaralı sayısının artabileceğini ve 2 binden fazla kişinin de polisin attığı göz yaşartıcı gazdan etkilendiğini aktardı.

Ülkenin en büyük işçi federasyonlarından Genel İş Sendikası (CGT), 1 Mayıs’ta Fransa genelinde 310 farklı noktada düzenlenen gösterilere, 550 bini Paris’te olmak üzere yaklaşık 2,3 milyon kişinin katıldığını kaydetti.

İçişleri Bakanlığı ise ülke genelindeki katılım sayısının 782 bin olduğunu bildirdi.

Sosyal medyadaki videolarda, bazı protestocuların, müdahalede bulunan polislere attığı molotofkokteylinin alevlerinin bir polise sıçraması üzerine güvenlik güçlerinin, gazeteciler dahil alandakilere sert müdahale ettiği görülüyor.

Polisin müdahalesiyle birçok gazetecinin yaralandığı belirtiliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *