Biden: Biz onların iç işlerine müdahale etmiyoruz!

Biden: Biz onların iç işlerine müdahale etmiyoruz!

Siyonist işgal rejimi İsrail’in yaşadığı kaosta ABD’nin parmağı olduğu iddiaları kendisine yöneltilen ABD Başkanı Biden, “Müdahale etmiyoruz. Bu husustaki pozisyonumu biliyorlar. Amerika’nın pozisyonunu biliyorlar. Amerikan Yahudilerinin pozisyonunu biliyorlar.” ifadesini kullandı.

Biden, Kuzey Carolina eyaletindeki programı dönüşü uçağa binerken, Durham’da ve uçaktan indikten sonra da Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘İsrail’in bunu halletmesi gerekiyor’

Yargı reformu tartışmaları nedeniyle protestolara sahne olan İsrail’in demokrasisi ile ilgili endişelenip endişelenmediği sorusuna Biden, “İsrail’in birçok güçlü destekçisi gibi ben de çok endişeliyim.” yanıtını verdi.

İsrail’in zor bir süreçten geçtiğini ve bunu halletmeleri gerektiği görüşünü paylaşan Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yargı reformu düzenlemesinden vazgeçmesini umduğunu söyledi.

Biden, “Bu yolda devam edemezler. Bunu bir nevi netleştirdim.” diyerek, Netanyahu’nun gerçek bir uzlaşma sağlayacak şekilde hareket etmesini umduğunu kaydetti.

Netanyahu ile görüşmüyor, davet etmiyor

Netanyahu’yu Washington’a davet edip etmeyeceğine ilişkin soruyu Biden, “Hayır, yakın zamanda değil.” şeklinde yanıtladı. Biden, Netanyahu’yla telefonda konuşmadığını, ona ilgili mesajını ülkesinin İsrail’deki büyükelçisi yoluyla ilettiğini söyledi.

Biden, ABD’nin İsrail’in iç işlerine müdahil olduğuna ilişkin söylemlerle ilgili ise “Müdahale etmiyoruz. Bu husustaki pozisyonumu biliyorlar. Amerika’nın pozisyonunu biliyorlar. Amerikan Yahudilerinin pozisyonunu biliyorlar.” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden’ın kendisine yaptığı, yaygın protestolara sebep olan teklif edilmiş yargı reformunu geri çekme çağrısına uymayacağını ve “dışarıdan gelen baskılara” göre karar vermediğini savunmuştu.

Netanyahu, pazar günü yargı reformunu eleştiren Savunma Bakanı’nı görevden almış, ülkedeki protestolar daha da ateşlenmişti. İsrail lideri, tepkilerin ardından reformu ertelemişti. Beyaz Saray pazar günü tansiyon arttıktan sonra İsrail hükümetine “taviz verin” çağrısı yaparken, Biden salı günü bir adım daha ileriye giderek, “Umarım (Netanytahu) bunun peşini bırakır” demişti.

Rusya meselesi

Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandırma planıyla ilgili ise Biden, “Bunu henüz yapmadılar.” dedi. Biden, “Bu onun (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin) yaptığı tehlikeli türde bir konuşma ve endişe verici.” şeklinde konuştu.

ABD’de ilkokul saldırısı

Tennessee eyaletindeki özel bir okula yapılan ve 6 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili “Hristiyanların hedef alındığını düşünüyor musunuz?” sorusuna Biden, “Hiçbir fikrim yok.” yanıtını verdi.

Biden hayatını kaybedenlerin aileleriyle henüz görüşmediğini ancak bunun üzerinde çalıştıklarını söyledi. Diğer taraftan silahsızlanma çağrısını yineleyen Biden, saldırı silahlarına insanların sahip olmaması gerektiğini kaydetti.

Bankacılık krizi

Öte yandan, bankacılık kriziyle ilgili Biden, idare olarak atması gereken adımları attıklarını ve piyasaların da buna olumlu yanıt verdiğini ve durumu incelemeye devam ettiklerini aktardı.

Biden, Kuzey İrlanda’daki terör tehdidi seviyesinin “önemli”den, bir saldırının kuvvetle muhtemel olduğunu gösteren “ciddi”ye yükselmesinin bu ülkeye yapmayı planladığı ziyareti etkilemeyeceğini ifade etti.

Başkan Biden ayrıca hortumun yıkıma uğrattığı Mississippi eyaletini ziyaret edeceğini bildirdi.

Gantz, Biden’ın açıklaması İsrail hükümetine uyarı mesajı

Biden’ın salı günü İsrail hükümetini eleştiren sözlerine ilişkin değerlendirme yapan eski İsrail Savunma Bakanı ve muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi Başkanı Benny Gantz, Twitter mesajında şu ifadeleri kullandı:

“ABD Başkanı Joe Biden İsrail hükümetine acil uyarı mesajı gönderdi. Bizim en önemli müttefikimiz ve en iyi dostumuz ABD ile ilişkileri yıkmak, stratejik bir saldırıdır. Netanyahu, durumu düzeltmek ve bu değerlerin temeli olan İsrail demokrasisini korumak için hızlı hareket etmek üzere yasal mevzuat konusunda müzakere ekiplerini yönlendirmeli.”

İşgal rejiminin kısa tarihinin en büyük kaosu

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *