Siyasi baskılar sonrası Netanyahu’dan geri adım

Siyasi baskılar sonrası Netanyahu’dan geri adım

12 haftadır süren protestolara eş olarak rejimin önde gelen isimleri ‘büyük tehlike var’ açıklamaları yapmış, İsrail’in New York Başkonsolosu da istifa etmişti. Netanyahu gittikçe büyüyen krizi hafifletmek için Yüksek Yargı reformunu askıya aldığını duyurdu. Netanyahu, kendisinin görevden alınmasını zorlaştıran yasayı da geçen hafta meclisten geçirmişti.

İşgal rejiminde “yargı reformu” krizi

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören “yargı reformu”, ülke genelinde 12 haftadır protestolara neden olurken, düzenlemenin durdurulması çağrısında bulunan Savunma Bakanı Gallant’ın pazar akşamı görevden alındı.

Netanyahu hükümetine hem içeriden hem dışarıdan tepkiler çığ gibi büyüyünce, zaten kendisinin görevden alınmasını zorlaştıran yasayı çıkartmış olan hükümet geri adım atarak yüksek yargı düzenlemesini şimdilik geri çekti.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu’nun (KAN) başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Netanyahu, sabah saatlerinde yargı düzenlemesini askıya aldığını açıklamayı planlıyor.

Hükümet karşıtı protestocular, Gallant’ı görevden alarak yargı düzenlemesi konusunda geri adım atmayacağının mesajını veren Başbakan Netanyahu’ya tepki olarak başta Tel Aviv ve Batı Kudüs olmak üzere önceki gece ülke genelinde yine meydanlara indi.

İsrail’in Kanal 12 televizyonu, ülke genelinde 600 binden fazla İsraillinin gösterilere katıldığının tahmin edildiğini aktardı. Tel Aviv’de, hükümetin yargı düzenlemesine karşı çıkan on birlerce gösterici, ellerinde İsrail bayraklarıyla kentin ana arteri Ayalon Otoyolu’nu çift yönlü trafiğe kapattı. Bazı protestocular yolda ateş yaktı. Protestocular, Başbakan Binyamin Netanyahu’ya ülkedeki lakabıyla seslenerek, “Bibi istifa et” sloganları attı.

Batı Kudüs’teki Başbakanlık konutunun önünde toplanan yüzlerce kişi polis barikatlarını aşmaya çalışırken, polisle protestocular arasında arbede yaşandı. Polis göstericileri dağıtmak için tazyikli su kullandı. Ardından protestocular, Batı Kudüs’teki İsrail Meclisi önünde toplanmak için yürüyüşe geçti.

İsrail basını, Netanyahu’nun partisi Likud’dan milletvekili ve bakanların evlerinin çevresinde de protestolar düzenlendiğini geçti. Çok sayıda protestocu da İsrail’in güneyinde Gazze Şeridi yakınındaki 234 numaralı otoyolu trafiğe kapattı.

Üniversitelerden süresiz grev kararı

İsrail üniversiteleri de yargı düzenlemesine karşı süresiz greve gitme kararı aldı. Üniversitelerin rektör ve yönetimleri, yayımladıkları ortak yazılı açıklamada, hükümetin yargı düzenlemesini protesto etmek için bugünden itibaren tüm derslerin ve bilimsel araştırmaların durdurulmasını kapsayacak şekilde süresiz grev ilan ettiklerini duyurdu.

Açıklamada, “İsrail üniversitelerinin rektör ve yönetimleri olarak biz, İsrail demokrasisinin temellerini sarsan ve devamlılığını tehlikeye atan yasama sürecinin devam ettiği zeminde, İsrail’in tüm araştırma üniversitelerindeki eğitimi durduracağız. Başbakan ve koalisyon üyelerini yasa tasarısını derhal durdurmaya çağırıyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Arap vekil Tibi’den “Arap Baharı” benzetmesi

İsrail Meclisindeki Ortak Liste Partisi’nden Arap Milletvekili Ahmed Tibi, hükümetin yargı reformuna karşı düzenlenen kitlesel protestoları, Arap dünyasında 2010 yılında başlayan ve “Arap Baharı” olarak adlandırılan hükümet karşıtı ayaklanma ve isyanlara yol açan sürece benzetti. Tibi, Twitter hesabından, İsrail’deki protestolara ilişkin, “Arap Baharı” sürecinde sıklıkla kullanılan “Halk rejimin düşmesini istiyor.” sloganını paylaştı.

Meclis Yasama Komisyonu, yargı reformu için oylama yapmama kararı aldı

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre, Parlamento Yasa Komisyonu, Yargıçları Atama Komitesinin yapısını değiştiren kanunun ikinci ve üçüncü oturumlardaki oylamasının yapılmaması kararı aldı. Oylamanın yapılmaması kararının, ülke genelindeki yüz binlerce İsraillinin katıldığı yoğun protestoların ardından gelmesi dikkati çekti.

Herhangi bir kanunun Mecliste oylamaya sunulmadan önce Yasama Komisyonu’ndan geçmesi ve burada son halini alması gerekiyor.

İstihbarat’tan Netanyahu’ya ziyaret

Haaretz’in aktardığına göre, İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Başkanı Ronen Bar, tartışmalı yargı düzenlemesinin yarattığı siyasi kriz üzerine, protestoların hedefindeki Başbakan Netanyahu ile görüşmek için Başbakan’ın Batı Kudüs’teki evine geldi. Bölgedeki protestocuların, Bar’a, “Demokrasiyi kurtar” şeklinde sloganlar attığı kaydedildi.

İsrail’in New York Başkonsolosu istifa etti

İsrail’in New York Başkonsolosu Asaf Zamir, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesine karşı çıkan Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden alması üzerine istifa etti. İsrail’in New York Başkonsolosu Asaf Zamir, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “İstifa ediyorum.” ifadesini kullandı.

Eski İsrail Başbakanı Bennett: İsrail, Yom Kippur Savaşı’ndan beri en büyük tehlike altında

İsrail’in eski başbakanlarından Naftali Bennett, tartışmalı yargı reformuna ilişkin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, tartışmalı yargı düzenlemesinin yarattığı siyasi kriz için “İsrail, Yom Kippur Savaşı’ndan bu yana hiç olmadığı kadar büyük bir tehlike altında.” yorumunu yaptı.

Başbakan Netanyahu’ya, Gallant’ı görevden alma kararını geri çekmesi için çağrıda bulunan Bennett, hükümetin “yargı reformunu askıya almasını ve müzakerelere gitmesini” istedi.

Bennett, “Kimin haklı kimin haksız olduğu önemli değil. Tüm göstericileri ve İsrail vatandaşlarını, protestoları şiddete başvurmadan ve kan dökmeden yapmaya davet ediyorum. Biz kardeşiz.” ifadelerini kullandı.

“Yom Kippur Savaşı” veya “1973 Arap-İsrail Savaşı” olarak adlandırılan ve 6-25 Ekim 1973 tarihleri arasında yaşanan savaşta, Mısır ve Suriye liderliğindeki Arap devletleri İsrail’e karşı savaş başlatmıştı.

Bazı belediye başkanları, Netanyahu’nun ofisi önünde açlık grevine başlayacak

Yediot Ahronot gazetesinin aktardığına göre, ülkenin orta kesimlerdeki Herzliya ve Kfar Saba kentleri ile Zikhron Ya’akov ilçesi belediye başkanları, yayımladıkları ortak bildiride, bugün Netanyahu’nun ofisinin önünde açlık grevine başlayacaklarını açıkladı.

“İsrail’in sürüklendiği felaket ve büyük krizin durdurulması” talebinde bulunacaklarını belirten ortak bildiride belediye başkanları, İsrail halkının birliği, selameti ve devlet güvenliğinin zarar görmesine engel olunmasını istedi.

Belediye başkanları, hükümete tartışmalı yargı reformu adımını durdurması ve muhalefetle müzakereleri başlatması çağrısı yaptı.

İsrailli 3 bakan, ülkeyi krize sürükleyen “yargı reformunun” durdurulmasına yeşil ışık yaktı

İsrail basınının aktardığına göre, Netanyahu liderliğindeki Likud’dan Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar, ülkedeki krize ilişkin, “Açıklama yapmamanın bedelini ağır ödedik. Yargı sisteminde yapılacak reform gerekli ve hayatidir. Ancak ev yandığında kimin haklı olduğunu soramazsınız, su dökmeli ve içindekileri kurtarmalısınız.” değerlendirmesinde bulundu. Zohar, “Eğer Başbakan, ülkede meydana gelen çatlağı önlemek için (yargı düzenlemesi) yasa tasarısını durdurmaya karar verirse, onun bu tutumunu desteklemeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Diaspora İşleri Bakanı Amichai Chikli de, yargı düzenlemesi konusunda yeniden değerlendirme yapma çağrısında bulundu. “Her zamankinden daha elzem olan yargı reformuna duyulan derin ihtiyacı tespit etmekte değilse bile, bunu gerçekleştirme biçimi konusunda yanıldık.” diyen Chikli, “Yani, (İsrail menşeli navigasyon yazılımı) Waze’de olduğu gibi, son varış noktası değişmese bile, rotanın yeniden hesaplanmasını tavsiye ederim. Evet, (yargıda reform konusunda) tamamen haklı olsak bile.” görüşünü savundu.

Ekonomi Bakanı Nir Barkat da yasa tasarısını durdurma ve gelecekteki adımları yeniden değerlendirmeye karar verirse, Başbakan Netanyahu’nun bu kararını destekleyeceğini açıkladı. Barkat, “Reform gerekli ve bunu yapacağız, ancak bir iç savaş pahasına değil.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, tartışmalı yargı düzenlemesinin en büyük savunucularından Adalet Bakanı Yariv Levin’in ise geri adım atmaya niyetli olmadığı kaydediliyor. Levin’in, yasa tasarısının ertelenmesi veya askıya alınması halinde, hükümet koalisyonundan ayrılma tehdidinde bulunduğu belirtiliyor.

Savunma Bakanı görevden alındı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, rejimde siyasi krize ve kitlesel protestolara yol açan tartışmalı yargı düzenlemesinin durdurulması için hükümete çağrı yapmıştı. Siyonist Savunma Bakanı, “Ülke içindeki ayrılık, İsrail ordusuna ve savunma teşkilatına derinlemesine nüfuz etti. Bu, İsrail’in güvenliğine yönelik açık ve büyük bir tehdittir. Buna izin vermeyeceğim.” demişti.

Savunma Bakanı Gallant’ın çağrısına, Likud içinden de destek gelmişti. Likud milletvekilleri Yuli Edelstein ve David Bitan, Gallant’a katılarak, yasa tasarısının durdurulması ve diyalog çağrısında bulunmuştu.

İsrail basını, Likud Milletvekili ve Tarım Bakanı Avi Ditcher’ın da hükümetin yargı düzenlemesinin durdurulması yönünde görüş beyan ettiğini ileri sürmüştü. Ditcher yaptığı açıklamayla Netanyahu ve hükümetle koordinasyon halinde olduğunu duyurmuştu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, tartışmalı yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısında bulunan Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden aldı. İsrail hükümeti basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu’nun Gallant’ı görevden aldığı belirtildi. Gallant’ın yerine kimin atandığı veya başka detay paylaşılmadı.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’dan tartışmalı “yargı reformunun” derhal durdurulması çağrısı

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, “Sorumluluğum gereğince, İsrail halkının birliği için sizi (yargı reformuna ilişkin) yasal süreci derhal durdurmaya çağırıyorum.” ifadelerini kullandı.

İsrail’de yüz binlerce kişinin söz konusu “yargı reformuna” karşı sokak gösterileri düzenlemesinin ardından Cumhurbaşkanı Herzog, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Herzog, ülke güvenliğinin tehdit altında olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

“Dün gece son derece ağır sahnelere şahit olduk. Başbakana, hükümete ve koalisyon üyelerine sesleniyorum. Halkın tamamı derin bir endişeyle hareket ediyor. Güvenliğimiz, ekonomimiz ve toplumumuz tehlike altında. Bütün İsrail halkının gözü üzerinizde. Tüm Yahudi halkının gözü üzerinizde. Tüm dünyanın gözü üzerinizde.”

Herzog, hükümete hitaben, “Sorumluluğum gereğince, İsrail halkının birliği için sizi (yargı reformuna ilişkin) yasal süreci derhal durdurmaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, Berlin ziyareti programını kısalttı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bugün Almanya’nın başkenti Berlin’e yapacağı resmi ziyareti, “güvenlik gelişmeleri” nedeniyle planlanandan kısa tutacağı bildirildi.

İsrail basınının aktardığına göre, Başbakanlık Ofisi’nin Netanyahu’nun Berlin programını güncellediği belirtildi.

Buna göre, Netanyahu’nun Berlin’den İsrail’e dönüşünün cuma sabahı yerine perşembe akşamı saat 19.00’da gerçekleşeceği kaydedildi.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nin, “belirtilmemiş güvenlik gelişmeleri” ve Netanyahu’nun yurt dışı seyahatlerini aksatmak için düzenlenen protestolar nedeniyle Başbakan’ın programını saklı tutarak yeniden değiştirebileceğine işaret edildi.

İsrail Başbakanı’nın Almanya ziyareti öncesinde bir grup protestocu, sabah saatlerinden itibaren Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı yolunda toplanarak Netanyahu’nun seyahatini engellemeye çalışmıştı.

Netanyahu’nun 10 Mart’ta İtalya’ya düzenlediği ziyareti de hükümetin tartışmalı “yargı reformuna” karşı ülke geneline yayılan protestoların gölgesinde geçmişti.

İsrail Başbakanı Netanyahu İngiltere’de protestolarla karşılandı

İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, resmi ziyaret kapsamında 24 Mart’ta geldiği İngiltere’nin başkenti Londra’da Başbakan Rishi Sunak ile görüştü. Downing Sokağı’ndaki Başbakanlık Ofisi 10 Numara’da yapılan karşılama ve görüşme, sokağın karşısında yapılan protestoların gölgesinde geçti.

Netanyahu’yu ve İsrail’i Filistin politikaları nedeniyle eleştiren protestocuların yanı sıra Netanyahu’yu anti demokratik olmakla suçlayan İsrailliler, ayrı ayrı gösteri düzenledi.

Filistin’in özgürlüğü için protestolara katıldığını belirten Ortodoks Yahudi Chaim Blier, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ayrı protestoda Netanyahu’nun politikalarını değiştirmesinin dile getirildiğini söyledi.

Ortodoks Yahudilerin Filistinlilerin tüm haklarını desteklediğini ifade eden Blier, “Bizim hükümetle, sağ ya da sol görüşle problemimiz yok. Bizim Siyonist bir ülkeyle, Siyonist bir ülkenin var olmasıyla sorunumuz var. Kutsal topraklarda Siyonist bir devlet olması tamamen sapkınlıktır, insan hakları ihlalidir, insanlığa karşı suçtur ve İsrail devletinin olması Yahudiliğe karşı suçtur.” diye konuştu. Blier, kutsal topraklarda özgür bir Filistin devleti istediklerini de sözlerine ekledi.

Haham Elhanan Beck ise açıklamasında sadece Netanyahu’yu değil tüm İsrail’i protesto ettiklerini belirterek, “İsrail tanrıya karşı isyan içindedir.” dedi. Beck, Müslümanların Yahudilerle değil işgalcilerle sorunu olduğuna dikkati çekerek, “Müslüman ve Yahudilerin birlikte yaşadığı ülkelerde birbiriyle problemi yok, barış içinde yaşıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Filistinlilere destek için gelen Kajsa Anckarstrom da İngiltere’nin de İsrail’e destek verdiğini kaydederek, İngiltere’de İsrail İHA’ları için parçalar üretildiğini ve bu İHA’ların Gazze’yi bombaladığını söyledi. Anckarstrom, Britanya’nın sömürgeciliğinin bir sonucu olarak bugün İsrail-Filistin sorunu yaşandığını belirterek, “Balfour Deklarasyonu ile Filistin, Siyonist militanlara yasa dışı olarak verildi.” dedi.

Başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran yasa 23 Mart’ta kabul edilmişti

Netanyahu hükümetinin yargının yetkilerini kısıtlayan “yargı reformu” kapsamında, başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran yasa tasarısı 23 Mart’ta kabul edilmişti.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, yasa tasarısı için Meclis’te yapılan üçüncü oylamada, 47 red oyuna karşı, 61 oyla Meclis’ten geçti. Muhalefet liderleri yasa değişikliğine sert tepki gösterirken, düzenlemenin Netanyahu’ya yönelik “kişiye özel bir yasa” olduğunu belirtti.

Eski Başbakan ve Yeş Atid (Gelecek Var) Partisi lideri Yair Lapid, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, “Gece vakti hırsızlar gibi koalisyon ahlak dışı ve bozuk bir yasa çıkardı” ifadelerini kullandı.

Eski Savunma Bakanı ve Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz ise “Netanyahu yönetimini güçlendirecek kişiye özel bir yasa… Yumuşama, durma ve kısıtlama yok. Herkesi dışarı çıkıp gelişimimizi ve bizi tehlikeye atan yargı reformunu protesto etmeye davet ediyorum.” şeklinde tepki gösterdi.

Netanyahu hükümetinin “yargı reformu” kapsamında hazırlanan yasa tasarılarından biri olan ve daha önce yapılan 2 oylamada da meclisten geçen düzenleme, “başbakanın fiziksel veya psikolojik yetersizlik durumları dışında görevden alınmasını” engelliyor.

İsrail Meclisinde 3 oylamayla kabul edilen yasaya göre, başbakanın görevini yapamayacağını duyurma yetkisi, Meclis’te başbakan tarafından yapılacak duyuru veya kabinenin dörtte üçünün onayıyla mümkün olacak. Hükümetin dörtte üçü tarafından onaylanan karara başbakanın itiraz etmesi halinde ise bu, Meclis’te oylanacak. Meclis Başkanı tarafından belirlenecek oturumda 90 milletvekilinin bu yönde oy kullanması halinde başbakan görevden alınabilecek. Söz konusu yasa tasarısı, başbakanı görevden alma yetkisine dair, Yüksek Mahkeme dahil yargının alacağı herhangi bir kararın geçersiz sayılmasını içeriyor.

Uzmanlar, bunun yolsuzluk suçlamalarına maruz kalan Başbakan Netanyahu’yu koruma amacı taşıdığını belirtiyor.

Yedek askerlerin düzenlediği eylemde hükümete sert protesto

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ve bazı bakanların katılması beklenen konferansta, hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan yasal düzenlemeleri protesto edildi. Tel Aviv’deki Eretz Ulusal Müzesi’nde, konut ve iskana ilişkin konuların ele alınacağı konferans öncesinde, bölgede toplanan yaklaşık 500 kişi, İsrail bayrakları ve hükümeti eleştiren pankartlar taşıdı.

İsrail ordusunda hükümetin yargı düzenlemesine karşı çıkan yedek askerlerin düzenlediği protesto eyleminde, Netanyahu ve hükümetine yönelik “diktatör”, “utanın” sloganları atıldı, konferansın düzenlendiği müzenin duvarına, “İsrail bağımsızlık bildirgesi” pankartı asıldı.

Bir grup gösterici ise daha sonra konferansın gerçekleştirildiği salonun girişinde toplandı. İsrail polisi ve özel güvenlik görevlileri, göstericilerin içeri girmesini engelledi. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun katılmadığı programda hükümeti temsilen koalisyon ortağı Ultra Ortodoks Birleşik Tevrat Yahudilik Partisi lideri ve İskan Bakanı Yitzhak Goldknopf yer aldı. Goldknopf, konferans salonunda konuşma için sahneye çıktığında, göstericiler slogan atmaya başladı.

“Demokrasi” ve “utanın” sloganları atılırken bir gösterici de Bakan’a “Sizlere ayıp, yeter artık, ülkeyi mahvettiniz.” diyerek tepki gösterdi. Konferans salonundaki bazı katılımcılar da alkışlarla eylemcilere destek verdi.

Tepkilerin artması üzerine Bakan Goldknopf, sahneyi terk etmek zorunda kaldı, bu esnada güvenlik görevlileri ise göstericilere müdahale etmeye çalıştı. Göstericilerin uzaklaştırılmasının ardından Goldknopf, konuşmasına devam etti.

Netanyahu’nun danışmanlarından ve Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Avi Simhon da konferans alanından ayrılırken göstericilerin tepkisiyle karşılaştı. Göstericilerden 52 yaşındaki Ilan Yakar, AA muhabirine, “devletin çürümesini” protesto ettiklerini belirterek, “ülkenin suçlular tarafından yönetilen bir diktatörlüğe dönüşmesini, adaletten kaçmak için yargı sisteminin değiştirilmesini engellemek için gösterilere katıldığını” söyledi. Hükümetin yargı düzenlemesini hayata geçirmesi durumunda gösterilere devam edeceklerini vurgulayan Yakar, hükümetin yargıyı değiştirse bile “ülkeyi yönetemez hale geleceğini ve iktidarda kalmasına izin vermeyeceklerini” dile getirdi.

Kendisinin zorunlu askerliği tamamladığını, yaşının yedeklik dönemini de geçtiğini anlatan Yakar, hükümetin yargı düzenlemesini hayata geçirmesi durumunda “çok sayıda yedek askerin orduda görev almayı reddedebileceğini” ifade etti.

Netanyahu hükümetinin tartışmalı “yargı reformu”

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir “yargı reformu” planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclis’e devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı makamı olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclis’in çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen “temel yasalara” aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclis’in çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağını belirtmişti.

Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yoğun şekilde eleştirilmişti.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un, taraflara “iç savaş” uyarısı yaparak sunduğu alternatif tasarı da iktidar tarafından reddedilmişti.

İsrail ordusunda savaş pilotları, denizaltı subayları, siber güvenlik uzmanları, özel kuvvetler gibi birimlere bağlı binlerce yedek asker, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini uygulaması durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini veya eğitimlere katılmayacaklarını açıklamıştı.

İsrail’de iç ve dış istihbarat teşkilatları, diğer güvenlik kurumlarının çalışanları da yaptıkları açıklamalarla hükümetin yargı düzenlemelerine karşı itirazlarını duyurmuştu.

Devam eden tartışma ve tepkilere rağmen “yargı reformu” kapsamındaki “başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran” yasa tasarısı 23 Mart’ta Meclis’ten geçmişti.

Yarın Meclis’e getirilmesi planlanan yasa tasarısı, hükümetin, Yüksek Mahkeme üyelerinin belirlenmesinde öncelikli söz sahibi olmasını ve böylelikle Yüksek Mahkeme Başkanını belirleyebilmesini öngörüyor.

Netanyahu öncülüğündeki koalisyon, yargı düzenlemesine karşı çağrı yapan Gallant ve diğer Likud milletvekillerinin hükümetten desteğini çekmesi durumunda tartışmalı yargı paketini geçirmekte Meclis çoğunluğunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *