Pakistan’da hareketlilik: İmran Han’a iki ayrı tutuklama kararı

Pakistan’da hareketlilik: İmran Han’a iki ayrı tutuklama kararı

Pakistan’da yargılandığı iki davanın duruşmasına katılmayan eski Başbakan İmran Han hakkında iki tutuklama kararı verilmesi üzerine İmran Han’ın destekçileri, olası bir tutuklamaya karşı Han’ın Lahor’daki evinin çevresinde nöbet tutmaya başladı.

Ulusal basındaki haberlere göre, İslamabad Bölge Mahkemesi’nde Han’ın, başbakanlığı döneminde yabancı devlet adamlarından alınan hediyelerin satıldığı ve geçen yıl ağustosta kadın bir yargıcı tehdit ettiği iddiasıyla ilgili yargılandığı iki davanın duruşmaları görüldü.

İki mahkeme de duruşmaya katılmayan Han hakkında ayrı ayrı tutuklama kararı verdi. Mahkemelerin kararının ardından İslamabad Emniyet Müdürlüğünden bir ekip, Han’ı gözaltına almak için helikopterle Lahor’a gitti.

Öte yandan, 30 Nisan’da Pencap eyaletinde gerçekleştirilecek seçimler için bugün ilk mitingini yapmak üzere Han, Lahor’daki evinden ayrıldı.

Başbakanlığı döneminde yabancı devlet adamlarından alınan hediyelerin satıldığı iddiasıyla ilgili davada duruşmalara katılmayan Han hakkında 28 Şubat’ta tutuklama kararı verilmişti.

Polis, 5 Mart’ta Han’ı gözaltına almaya gitmiş ancak evinde olmadığını açıklamıştı.

Han, hakkında verilen karara karşı üst mahkemeye başvurmuş ve mahkeme 13 Mart’a kadar tutuklama kararını askıya almıştı.

İmran Han hükümeti Nisan 2022’de düşürülmüştü

Pakistan’da parlamentoda 10 Nisan 2022’de yapılan güven oylamasında 174 “hayır” oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü.

Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif’in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan’da Mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.

İmran Han’ın destekçileri, olası gözaltı nedeniyle evinin çevresinde nöbette

Lahor’un Zaman Park bölgesinde ikamet eden Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) lideri Han’ın yüzlerce destekçisi, polisin gözaltı ihtimaline karşı eski başbakanın evinin etrafında beklemeye devam ediyor.

Burada kendilerine büyük stantlar ve çadırlar kuran PTI taraftarları, İmran Han’ın gözaltına alınmasına mani olmak için nöbet tuttuklarını belirtiyor.

Han’ın destekçileri, zaman zaman hükümet karşıtı slogan atarken, kimi zaman da liderlerine yönelik destek gösterilerinde bulunuyor.

Geo News televizyonundaki habere göre, İslamabad’dan gelen emniyet mensupları, Han’ı 24 saat içinde gözaltına alabilir. Lahor polisinin de İslamabad emniyetine her türlü desteği sağlayacağı vurgulanıyor.

İki davanın duruşmaları

İslamabad Bölge Mahkemesinde, Han’ın, başbakanlığı döneminde yabancı devlet adamlarından alınan hediyelerin satıldığı ve Ağustos 2022’de bir kadın yargıcı tehdit ettiği iddiasıyla ilgili yargılandığı iki davanın duruşmaları görülmüştü. İki duruşmaya da katılmayan Han hakkında ayrı ayrı tutuklama kararı verilmişti.

Belucistan eyaletinin Kuetta şehrindeki bir mahkeme de devlet kurumlarına ve memurlarına karşı ifadeleri ve kamu düzenini bozmaya çalıştığı gerekçesiyle Han hakkında 9 Mart’ta tutuklama kararı vermişti. Han’ın itiraz etmesi sonucu söz konusu karar, üst mahkemece 2 haftalığına askıya alınmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *