Seçime girmek üzere 36 siyasi partiye hak tanındı

Seçime girmek üzere 36 siyasi partiye hak tanındı

119 siyasi partinin bulunduğu Türkiye, sistemin yenilenmesi için yeni bir seçime doğru yol alırken, Yüksek Seçim Kurulu 36 partinin bu seçimlere girebileceğini duyurdu. Seçimlere katılacak olan Hüda Par, Cumhur ittifakına davet edildiğini, ancak kendi şartlarını dayatmayacaklarını açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu, seçime girmesine izin verilen partilerin listesini şöyle açıkladı:

Adalet Birlik Partisi,
Adalet Partisi,
Adalet ve Kalkınma Parti,
Anavatan Partisi,
Bağımsız Türkiye Partisi,
Büyük Birlik Partisi,
Büyük Türkiye Partisi,
Cumhuriyet Halk Partisi,
Demokrasi ve Atılım Partisi,
Demokratik Sol Parti,
Demokrat Parti,
Emek Partisi,
Gelecek Partisi,
Genç Parti,
Güç Birliği Partisi,
Hak ve Özgürlükler Partisi,
Halkın Kurtuluş Partisi,
Halkların Demokratik Partisi,
Hür Dava Partisi,
İYİ Parti,
Memleket Partisi,
Millet Partisi,
Milliyetçi Hareket Partisi,
Milli Yol Partisi,
Saadet Partisi,
Sol Parti,
Türkiye Değişim Partisi,
Türkiye İşçi Partisi,
Türkiye Komünist Hareketi,
Türkiye Komünist Partisi,
Vatan Partisi,
Yeniden Refah Partisi,
Yenilik Partisi,
Yeni Türkiye Partisi,
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi
Zafer Partisi

Seçim gününe ilişkin yasaklar da belirlendi

Resmi Gazete’de seçim gününe ilişkin bazı uygulama ve yasakların yer aldığı YSK kararları da yayımlandı.

Buna göre, seçim günü saat 06.00’dan gece 24.00’a kadar alkollü içki satışı yasak olacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak.

Seçim günü kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Seçim günü saat 18.00’dan sonra düğünler yapılabilecek.

YSK’nin kararlarına göre saat 18.00’a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılaması yasak olacak.

Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Saat 21.00’den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümler 28 Mayıs’ta da uygulanacak.

Ülke genelinde oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 08.00 ile 17.00 arasında olacak.

Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak. Köylerde seçmen sayısının 400’ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek.

Hüda Par’dan açıklama

Altılı Masa olarak bilinen Millet İttifakı’nın adayının netleşmesinin ardından, AKP-MHP ve BBP’den oluşan Cumhur İttifakı da yeni partileri bünyesine katmaya çalışıyor. Doğu Perinçek yönetimindeki Vatan Partisi’nin dışarıdan destek verdiği ittifaka bir destek de Hür Dava Partisi (HÜDA PAR)’dan geldi.

Diyarbakır’da, partisinin Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi ile ilgili yol haritasını belirlemek üzere yapılan Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısının ardından değerlendirmelerde bulunan Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu şöyle konuştu:

“Bu konuda atacağımız adımları, tavrımızı da seçim tarihi kesinleştikten ve adaylar belirlendikten sonra açıklayacağımızı söylemiştik. Başkanlık Divanı toplantısında daha önce yetkili kurullarımız, il ve ilçe teşkilatlarımızla yapmış olduğumuz istişarelerin neticesinde uyumlu olarak 2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı aldık. Bu kararın milletimize ve memleketimize hayırlı olmasını diliyorum. Parlamento seçimleriyle ilgili de görüşmelerimiz devam ediyor.”

‘Kendi şartlarımızı dayatamayız’

“Herhangi bir ittifaka veya herhangi bir partiye ‘Bunlar bizim şartımızdır bunları kabul ederseniz birlikte yürüyebiliriz.’ dersek bu çok gerçekçi bir tutum olmaz diye düşünüyoruz.” diyen Yapıcıoğlu, “Fakat taleplerimiz vardır, kendi programımızdaki taleplerimizin gerçekleşmesi için de eğer ittifak gerçekleşirse bunların olması için de bir çaba içerisinde olacağız.” ifadesini kullandı.

Erdoğan ile görüşmelerinden sonra ittifaka katılma noktasında bir davetin geldiğini söylediklerini kaydeden Yapıcıoğlu, “Bu davet sadece Cumhurbaşkanlığı seçiminde destek daveti değildi. Cumhur İttifakı’na katılmamız yönünde de bir davetti. Bunu değerlendiriyoruz, bu mümkündür ancak görüşmelerimiz devam ediyor. Parlamento seçimlerine de birlikte katılma konusunda bir talep ve bu talebi değerlendiriyoruz. Bunun nasıl olacağı konusunda henüz bir sonuca ulaşılmadı. Bu birliktelik olur mu olmaz mı, olursa HÜDA PAR kendi logosuyla mı girer ya da başka türlü mü olur bunlar şimdinin konusu değil. Genel başkan düzeyinde görüşmeler var ve bu görüşmeler devam ediyor. Bu hafta başında AK Parti’nin Genel Başkanvekili ile muhtemelen Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı genel merkezimizi ziyaret edecek. Görüşmelerimiz sürüyor. Seçimlerde birlikte hareket etme noktasına ulaşılır ve bu netleşirse bunu da kamuoyuyla paylaşırız.” ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin “Altılı masadan size teklif geldi mi?” sorusunu Yapıcıoğlu, “Hayır. Altılı masanın bazı bileşenleriyle görüşmelerimiz var. Altılı masaya gittikten sonra görüşmelerimiz devam etti fakat o ittifaka dahil olma noktasında bize herhangi bir teklif gelmedi.” diye yanıtladı.

Önceki gün de, AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Yeniden Refah Partisi Genel Merkezini ziyaret etmiş ve Genel Başkan Fatih Erbakan’ı Cumhur İttifakı’na davet etmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *