İsrail’in Cenin baskını ve katliamı ABD’den destek buldu

İsrail’in Cenin baskını ve katliamı ABD’den destek buldu

Siyonist işgalci İsrail güçlerinin Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na dün düzenlediği baskında 7 Filistinliyi şehid etti. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, İsrail güçlerinin saldırısını, “İsrail’in kendini savunma hakkını” öne sürerek destekledi. Gazze’de İsrail sınırı yakınında toplanan yüzlerce Filistinli gösteri yaptı, Batı Şeria’daki Filistinliler iş bıraktı.

İşgal rejimi askerlerinin Cenin Mülteci Kampı‘na düzenlediği baskında 6 Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi.

Filistin Sağlık Bakanlığının açıklamasında, 3’ü ağır 26 kişinin de yaralandığı kaydedildi. Yaralıların Cenin ve çevredeki hastanelere nakledildiği aktarıldı.

Filistin devlet televizyonunun haberine göre, İsrail askerleri, mülteci kampındaki baskında henüz kime ait olduğu tespit edilemeyen bir evi kuşattı. İşgalci İsrail’e ait özel birimler, sivil bir araç ile baskın düzenleyerek evin etrafını sardı. Söz konusu sivil aracı, bir buldozer eşliğinde askeri araçlar takip etti.

AA muhabirine konuşan görgü tanıkları, kuşatma altındaki evin İsrail askerleri tarafından bombalandığını, ardından bölgeden duman bulutlarının yükseldiğini aktardı. Yerel medyada, kampa giren İsrail askeri araçlarının fotoğrafları ve görüntüleri yayınlandı.

Öte yandan siyonist İsrail basını, baskında 2 İsrail askerinin yaralandığını duyurdu.

Yediot Ahronot gazetesinin haberinde, baskın sırasında silahlı Filistinliler ile çıkan çatışmalarda iki İsrail askerinin yaralandığı belirtildi. Haberde, yaralı askerlerin, helikopterle Hayfa’daki Rambam Hastanesi’ne nakledildiği kaydedildi.

İşgal ordusunun açıklaması

Öte yandan işgalci İsrail ordusu, baskında, 26 Şubat’ta Batı Şeria’nın Nablus kentinde düzenlenen ve 2 İsrailli yerleşimcinin öldürüldüğü saldırının sorumlusunun öldürüldüğünü savundu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Cenin Mülteci Kampı’nda gerçekleştirilen askeri operasyonda, Nablus’un güneyindeki Huvvara beldesinde iki İsrailli kardeşin öldürüldüğü silahlı saldırının faili olan Abdulfettah Haruşa adlı Filistinli’nin öldürüldüğü vurgulandı.

Açıklamada, Haruşa’nın Hamas’a bağlı olduğu ileri sürülürken, ordu güçlerinin Nablus’ta yürüttüğü bir diğer baskında, Haruşa’nın oğulları Halid ve Muhammed’i gözaltına aldığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Cenin Mülteci Kampı’ndaki operasyon sırasında 2 insansız hava aracının (İHA) düştüğü aktardı.

Öte yandan, işgalci İsrail ordusunun açıklamasında, şehid edilen diğer 5 Filistinliye ilişkin ayrıntıya yer verilmezken, 2 işgal askerinin yaralanmasına ilişkin bilgi verilmemesi dikkati çekti.

Yerel medyada Haruşa’nın 8 yıl İsrail hapishanelerinde tutuklu kalan ve iki ay önce serbest bırakılan bir mahkum olduğuna işaret edildi.

İşgal ordusunun baskınlarında 74 şehid

Siyonist işgalci İsrail ordusu ve yahudi yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria’da açtığı ateş sonucu yıl başından itibaren aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı toplam 74 Filistinli şehid edildi.

İşgal ordusu, yıl başından bu yana Filistinli nüfusun yoğunlukta yaşadığı işgal altındaki Batı Şeria’nın farklı noktalarında baskın ve gözaltı operasyonlarını artırdı.

İşgalci İsrail askerleri, baskınları protesto eden Filistinlilere plastik merminin yanı sıra sık sık gerçek mermi ile müdahale ediyor. Batı Şeria’nın kuzeyindeki özellikle Cenin ve Nablus gibi bölgelerde de Filistinli silahlı gruplar ve işgal askerleri arasında çatışmalar çıkıyor.

İşgal güçlerinin 22 Şubat’ta işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde yer alan Nablus’a birkaç noktadan düzenlediği baskın, bölgede gerilimi yeniden tırmandırmıştı.

Nablus’un tarihi Eski Şehir bölgesindeki bir evin etrafını kuşatan işgal askerleri, baskını protesto eden Filistinlilere gerçek mermiyle müdahalede bulunmuş, biri çocuk, ikisi yaşlı olmak üzere 11 Filistinliyi şehid etmiş, 6’sı ağır 100’den fazla Filistinliyi yaralamıştı.

Nablus’taki kanlı baskının ardından, 26 Şubat’ta Huvvara beldesinde düzenlenen silahlı saldırıda 2 yahudi yerleşimci öldürülmüştü.

Olayın ardından yüzlerce yahudi, işgal ordusunun himayesinde Huvvara’ya baskın düzenleyerek Filistinlilere karşı “toplu intikam” saldırıları gerçekleştirmişti. Yerleşimciler, beldede onlarca ev, iş yeri ve aracı kundaklamış, bazı Filistinlileri linç girişiminde bulunarak yaralamış, 1 Filistinliyi ise öldürmüştü.

ABD’den İsrail baskınına destek

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, İsrail güçlerinin Batı Şeria’daki Cenin Mülteci Kampı’nda 6 Filistinliyi öldürdüğü ve 26 kişiyi yaraladığı saldırısını, “İsrail’in kendini savunma hakkını” öne sürerek destekledi.

Günlük basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Price, Cenin şehrinde İsrail’in 6 Filistinliyi öldürdüğü olaya ilişkin bir soru üzerine şu ifadeleri kullandı:

“İsrail savunma güçleri, kamuoyuna 26 Şubat’ta iki İsrailliyi öldüren bir teröristi takip ettiklerini açıklamıştı. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu terör örgütleri dahil İsrail’in tüm saldırganlıklara karşı halkını ve topraklarını savunma hakkına sahiptir.”

Sözcü, son günlerde İsrail’e karşı açık terör tehditleri olduğunu iddia ederken, Batı Şeria’da hızla artan şiddetten de endişe duyduklarını söyledi.

Price, “Daha fazla insanın hayatını kaybetmesini engellemek için tarafları derhal adım atmaya teşvik ediyoruz.” dedi

Gazze’de protesto gösterisi

İşgal rejimi ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde Filistinliler, işgal güçlerinin Batı Şeria’nın Cenin şehrinde düzenlediği baskında 6 Filistinliyi öldürmesini ve 26 kişiyi yaralamasını protesto etti.

Gazze’de İsrail sınırı yakınında toplanan yüzlerce Filistinli, İsrail ordusunun Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskına karşı gösteri düzenledi. Göstericiler, İsrail güçlerinin Cenin’de öldürdüğü Filistinlilerin fotoğraflarının yanı sıra “Gazze ile Cenin tek yürek” ve “Filistinli tutsaklara özgürlük” yazılı pankartlar taşıyarak yürüdü.

Tel Aviv yönetiminin Batı Şeria’daki baskınlarına karşı sloganlar atan göstericiler, yaptıkları açıklamada İsrail’in Filistinlileri öldürmesini kınadı.

Filistinli gruplardan işgal güçlerinin Cenin’deki baskınına tepki

İslami Cihad Hareketi, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Mücahidin Hareketi, Filistin Ahrar Hareketi ve Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDHKC), İsrail askerlerinin 6 Filistinliyi öldürdüğü, 26’sını yaraladığı Cenin Mülteci Kampı’na yönelik baskınıyla ilgili açıklama yaptı.

İslami Cihad Hareketi’nin açıklamasında, “Cenin Mülteci Kampı’nda yaşananların, işgalcilerin direnen Filistin halkına karşı işlediği yeni bir suç” olduğu belirtilerek, “Halkımızın direnişindeki kararlılık karşısında işgal yenilgiye uğramaya devam edecek ve her gün işlediği suç ve saldırıların bedelini ödeyecektir.” ifadelerine yer verildi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden (FHKC), yapılan açıklamada, “Cenin kapsamlı intifadayı ateşlemek için yakıt olmaya devam edecek. Batı Şeria’daki Filistin halkının işgal askerlerine ve Yahudi yerleşimcilere karşı sergilediği kahramanlık, halkımızın direnişinin parlak yüzüdür.”denildi.

Mücahidin Hareketi, “Cenin’de yaşananlar halkımıza karşı işlenen bir suçtur ve düşman bizi terörize etmeyi başaramayacaktır.” açıklamasında bulunurken, Filistin Ahrar Hareketi de “İşgalciler, canice eylemiyle halkımızın devrimini ve direnişini boşa çıkarmayı, kararlılığımızı baltalamayı başaramayacak.” şeklinde tepkisini ortaya koydu.

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi’nden (FDHKC) yapılan açıklamada ise “Filistin yönetiminin, işgalci devletle tüm ilişki ve bağlarını koparması gerektiği” kaydedildi.Açıklamada, “Sükunet çağrıları, işgalcilerin suçlarına devam etmesine yeşil ışık yakmak gibidir.” ifadesine yer verildi.

Batı Şeria’da genel grev

Fetih Hareketi Devrim Konseyi Üyesi Teysir Nasrallah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistinlilerin İsrail’in işlediği suçlar karşısındaki öfkesini ifade etmek adına Batı Şeria’nın tüm kentlerinde genel greve gittiğini belirtti.

Filistinlileri öldüren, evlerini yıkan İsrail’e karşı direnişi daha aktif hale getirmek gerektiğini belirten Nasrallah, “Cenin’deki baskın, tüm çizgileri aştı. İsrail, her yerde Filistin halkına karşı savaşını sürdürüyor.” dedi.

Esnafın kepenk kapattığı, bankaların hizmet vermediği Batı Şeria’da grev nedeniyle sokaklarda da durgunluk gözlendi.

İşgalci İsrail ordusu dün Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskında 6 Filistinliyi şehid etmiş, 26 kişiyi yaralamıştı. Filistinli gruplar, baskına tepki için Batı Şeria’da genel grev çağrısında bulunmuştu.

Türkiye’den kınama mesajı

Türk Dışişleri Bakanlığı, İsrail saldırısı sonrası yayımladığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“İsrail güçlerinin ve İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria’da artan saldırı ve şiddet eylemlerini en güçlü şekilde kınıyoruz.

İsrail kuvvetlerinin bugün Cenin mülteci kampına yönelik gerçekleştirdiği ve 7 Filistinli’nin ölümüyle sonuçlanan saldırı ile İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria’nın Huvara kentinin Filistinli sakinlerine yönelik yürüttükleri şiddet ve yıldırma eylemleri kabul edilemez.

Artan bu saldırı ve eylemler, bölgedeki gerginliği daha da tırmandırarak, şiddet sarmalını beslemekte, en önemlisi, kutsal Ramazan ayının yaklaştığı şu dönemde, tansiyonun düşürülmesine yönelik uluslararası çabalara da zarar vermektedir.

Bu saldırılara son verilmesine ve şiddetin önlenmesine yönelik çağrılarımızı yineliyor, İsrail Hükümeti’ni aklıselime ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *