Macron: Fransafrik dönemi artık sona erdi

Macron: Fransafrik dönemi artık sona erdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afrika’daki Fransız müdahalesi döneminin bittiğini ve Paris’in artık kıtada ‘tarafsız bir muhatap’ haline geldiğini öne sürdü.

Macron, dün Gabon’un başkenti Libreville’de Fransız toplumuna hitaben yaptığı konuşmada, “Fransafrik dönemi artık sona erdi. Fransa’nın sahip olmadığı niyetleri okuduğumda, duyduğumda ve gördüğümde bazen zihniyetlerin bizim kadar ilerlemediği hissine kapılıyorum” dedi.

Fransafrik, Fransa’nın Sahraaltı Afrika ülkeleriyle ekonomik, diplomatik ve askeri ilişkilerini neo sömürgecilik üzerine inşa ettiği politika olarak yorumlanıyor.

Fransız lider, “Fransa, başka yerlerde olduğu gibi Gabon’da da herkesle konuşan ve rolü iç siyasi anlaşmazlıklara karışmamak olan tarafsız bir muhataptır” diye ekledi.

Gabon muhalefeti, ülke seçimlere hazırlanırken, Macron’un bu ziyaretiyle Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba’ya desteğini göstermeyi amaçlamakla suçladı.

Ancak Macron, kimseyi desteklemek için gelmediğini söyleyerek, “Sadece dostluğumu ve kardeş bir ülkeye ve insanlarına olan saygımı göstermeye geldim” vurgusunu yaptı.

Macron, geçtiğimiz Pazartesi Paris’te yaptığı bir açıklamada da, Fransa’nın Batı Afrika’daki ‘arka odasının’ sona erdiğini söyledi ve kıtada belirsiz ilişkiler ve mevcut liderlerin desteğinden uzakta yeni ortaklıklar kurulması çağrısında bulundu.

Fransa ve Gabon tarafından Libreville’de düzenlenen Tek Orman Zirvesi’ni takiben, Macron, ister iklim, biyolojik çeşitlilik, ister 21. yüzyılın ekonomik ve endüstriyel zorlukları olsun, kıtanın ülkeleriyle dengeli bir ortaklık kurma ve ortak sorunlar üzerinde çalışma arzusunu yineledi.

Ayrıca Pazartesi günü bahsettiği, Fransız kuvvetlerinin Afrika’daki mevzilerinin yeniden düzenlenmesinin ‘ne geri çekilme, ne de ayrılma’ anlamına gelmediğini vurguladı.

Macron, Fransız toplumuna hitaben konuşmasında, “Bu bir geri çekilme ya da ayrılma meselesi değil. Bilakis, ortak ülkelerin ihtiyaçlarını yeniden tanımlanması ve daha fazla işbirliği ve eğitim sağlanmasıyla başlayan bir uyum sürecidir” dedi.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *