İngiliz bakan, sebze kıtlığı üzerine vatandaşları şalgam yemeye çağırdı

İngiliz bakan, sebze kıtlığı üzerine vatandaşları şalgam yemeye çağırdı

İngiltere Çevre Bakanı Therese Coffey, başta domates ve tatlı biber olmak üzere sebze ve meyve kıtlığını hafifletmek için vatandaşları şalgam yemeye çağırdı.

İngiltere’de, meyve ve sebze tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle önde gelen süpermarket zincirlerinin rafları kısmen boş kaldı.

Ülkenin önde gelen süpermarket zincirlerinden Tesco, Asda, Morrisons ve Aldi, tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle meyve ve sebze ürünlerinde müşteri başına sınırlama getirirken, pek çok market raflarının boş kaldığı görüldü.

İngiliz hükümeti ve market zincirlerinden yapılan açıklamalarda, sebze ve meyve ürünlerinde yaşanan krizin, Avrupa ülkelerinde görülen kötü hava şartlarından kaynaklandığı belirtildi.

Meyve ve sebze tedarik krizinde, elektrik fiyatlarındaki artışın Hollanda’daki seralarda üretim maliyetlerini artırması da etkili oldu.

Çevre Bakanı Coffey, dün milletvekillerine geçici kıtlıkların ‘çok olağandışı hava koşullarından’ kaynaklandığını, ancak dört hafta içinde sona ermesinin beklendiğini söyledi.

Bakan, insanların sebze yerine şalgam kullanabileceğini de dile getirdi.

Muhafazakar milletvekili Selaine Saxby ise, “Mevsime göre beslenmeli ve kendi çiftçilerimizi desteklemeliyiz” dedi.

Coffey’in önerisinde yanıt veren Saxby, “Ülkemizin üretmekle öne çıktığı ürünlere değer verdiğimizden emin olmamız önemlidir. Ancak tüketicilerin yıl boyunca benimsenebilecek bir seçenek istediğinin farkındayım” diye ekledi.

Bakanın şalgam önerisi çok sayıda tepki aldıktan sonra, hükümet sözcüsü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“İnsanlara ne alıp almamaları gerektiğini söylemenin bize düşmediğine inanıyoruz. Ülkede üretilenlere değer vermek ve satın almak istedikleri yiyecekleri seçme konusunda seçim İngilizlere kalmış. Bakanın yaptığı şey, ülkede yetiştirdiğimiz ürünlere değer vermenin önemini belirtmekti.”

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *