Hatay’da 30 saat sonra enkazlardan 5 kişi sağ çıkarıldı

Hatay’da 30 saat sonra enkazlardan 5 kişi sağ çıkarıldı

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 1200 civarında binanın yıkıldığı Hatay’ın merkez Antakya ilçesinde yıkılan binaların enkazlarından yaklaşık 30 saat sonra 5 kişi sağ çıkarıldı.

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgede çalışma yapan arama kurtarma ekipleri, çöken binaların enkazlarında ses dinlemesi yaptı.

Odabaşı Mahallesi 75. Yıl Bulvarı’ndaki Zeytunlu Apartmanı’ndan ses geldiğini belirleyen Akşehir Arama Kurtarma ekipleri, yığınların altındaki 65 yaşındaki Hatice Özkan’a saat 10.00 civarında ulaştı. Depremden yaklaşık 30 saat sonra enkaz altından kurtarılan Özkan hastaneye kaldırıldı.

Aynı saatlerde 4 kişiye daha ulaşıldı

Atatürk Bulvarı’ndaki çöken binalarda jandarma ekipleri ve korucuların da katıldığı çalışmalar kapsamında, aynı saatlerde iki enkazdan bir kadın ve erkek sağ olarak kurtarıldı. Başka bir enkazdan da kollarından engelli Cemil Keser, saat 10.00 civarında enkaz altından çıkarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi.

Türk Telekom arama kurtarma ekipleri ise aynı saatlerde Uğur Mumcu Bulvarı’ndaki 7 katlı Mahmut Karakaş Apartmanı’ndan 55 yaşındaki Ferit Güzeloğlu’na sağ olarak ulaştı. Bölgeye sevk edilen iş makineleri yardımıyla arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Belediye Başkanı Lütfü Savaş: 1200 civarında bina yıkıldı

“Hatay’da durum çok kötü. Maalesef hem can kaybı konusunda hem bina enkazı konusunda da sıkıntımız var. 1200 civarında bina yakıldı. En çok kent merkezinde. Antakya, Kırıkhan, İskenderun’da var.

Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş, dün gece Habertürk’te Fatih Altaylı’nın Teke Tek programına telefonla bağlanarak depremin vurduğu kentteki son durum hakkında bilgi verdi. Savaş şu değerlendirmede bulundu:

“Hatay’da durum çok kötü. Maalesef hem can kaybı konusunda hem bina enkazı konusunda da sıkıntımız var. 1200 civarında bina yakıldı. En çok kent merkezinde. Antakya, Kırıkhan, İskenderun’da var. Bunların dışında imkanlarımızla kurtarmaya çalışıyoruz. İş makinasını çok fazla sokamıyoruz. İş makinası aşağıdaki canlı insanlara zarar verebiliyor. Acil kurtarabileceğimiz insanlara yöneldik. Kurtarma ekibimize ‘Şurada yakınım var’ diye bize ismini yazdıran insanımız var. Sabahın 5’inden beri imkanlarımızla yapıyoruz. Bu belediyenin altından kalkamayacağı bir felaket. Hızlı bir şekilde arama kurtarma ekiplerine ihtiyacımız var. Hem insanlara hem de alet ve edavata. Şu anda dışarısı 2-3 derece. Yağmur yağıyor. İnsanlar ısı kaybından hayatını kaybedebilir”

Savaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

Türkiye çapında hem devletimizden, hem hükümetten, sivil toplum örgütleri, hayırseverlerden yardım bekliyoruz. Belediyelerimiz de ekiplerini kurtarmaya göndermeye başladı. Dışarıdakilerin barınmaya, giyim kuşama ve gıdaya ihtiyaçları var. Hızlı bir şekilde herkesin kendi imkanını zorlayarak sadece bize değil; Maraş’ta da yıkım var. 10 ilde sıkıntı var. En çok sıkıntı Maraş ve Hatay. İvedilikle ne kadar insanımıza ulaşabilirsek, o kadar insanımızın hayatını kurtarma imkanımız var. Dışarıdakilerin en azından barınması, yeme içmesine destek vermek lazım. Yerel imkanlarla bunu karşılamamız maalesef yok.

Enkaz altında kalanlar, hayatını kaybedenler var. Bu büyük afetlerde daha çok dışarıdan gelen ekiplerin kurtarma işlemleri yapması gerekiyor. Çoğu insan panikte. Biz iş makinaları ve itfaiye ekipleri ile insanları kurtarmaya çalışıyoruz. Mutlaka dışarıdan daha zinde, şuurlu, sakin insanlara ihtiyaç var. Gelmeye başladılar. Ne kadar hızlı gelirlerse o kadar insanlarımızın hayatını kurtarma şansımız olur. Kente ulaşımda majör sorun yok, bazı köprülerde ve asfaltlarda zarar var.

Oktay: 1600’ün üzerinde ilave arama kurtarma ekiplerini Hatay’a gönderiyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bugün öğlen saatlerinde yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede görev almak üzere 1600’ün üzerinde ilave arama kurtarma ekibinin Hatay’a gönderileceğini açıkladı.

MEB ve Gençlik Spor Bakanlığına bağlı yurtlarda toplam 380 bin 500 afetzedenin barındığını ifade eden Oktay, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’a saat 11.00 itibarıyla 48 saat süreyle afetle ilgili sevkiyat yapanlar hariç araç girişinin durdurulduğunu açıkladı.

Diğer ülkelerden 3294 arama kurtarma personelinin Türkiye’ye geldiğini ifade eden Oktay, “70’in üzerinde ülke talepte bulundu, 14’ü fiilen sahada. 1600’ün üzerinde ilave, hem yurt dışından gelen hem bizdeki arama kurtarma ekiplerini Hatay’a gönderiyoruz.” dedi.

“Toplam 3 bin 419 kaybımız var. Yaralılarımız 20 bin 534. Enkazdan kurtarılanlar 8 bini geçmiş durumda. Yıkık bina sayımız da 5 bin 775. Şu anada kadar 312 artçımız mevcut. 6 ve üzeri 3 depremimiz var. 24 deprem de 5 ve 6 arasında. Arama kurtarma boyutundaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Kış şartları sadece bölgedeki 10 ilimizle ilgili de değildi bu diğer bölgelerimizde de tipinin de yoğun olduğu bölgeler yolların kapanması hava şartlarıyla mücadele etmemizi de beraberinde getirdi.”

“Arama kurtarma sayıları itibarıyla an itibarıyla tüm illerimizde 12 bin 181 arama kurtarma personelimiz mevcuttur. Bunlardan 4 bin 60’ı Maraş’ta, 2 bin 465’i Hatay’da, bin 314 Gaziantep’te, bin 721 Adıyaman’da, 687 Osmaniye’de, 119 Adana, 562 Diyarbakır, Şanlıurfa 100, Kilis 41 ve Malatya bin 112. Burada özellikle Kilis, Şanlıurfa ve Diyarbakır’daki çalışmalar oldukça iyi durumda. Diğer illerimizde arama kurtarma çerçevesinde 239 sağlıkla ilgili 946 ambulans, 939 UMKE timi ve ambulans uçaklar ve bin 947 UMKE personeli ile toplam 4 bin 785’te sağlık personelimiz görev yapmaktadır sahada. Sahada fiilen 24 bin 443 personelimiz görev yapıyor. 4 bin 191 iş makinamız sahada arama kurtarma ekiplerimizle faaliyet halindedir. Özellikle vinç ihtiyacı çerçevesinde çok ciddi bir yol alındı sahada.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *