Rusya’dan Fransa’ya eleştiri, İsrail’e uyarı

Rusya’dan Fransa’ya eleştiri, İsrail’e uyarı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Afrika’da Fransız sömürgeciliğinin sona erdiğini ileri sürdü, “Fransa, Afrika kıtasındaki ülkelere bağımsız bir jeopolitik unsur olarak değil, sömürgeci geçmişiyle davranış sergiliyor.” dedi. Sözcü, Ukrayna’ya verilecek İsrail silahlarının Rusya için meşru hedefler olacağını söyledi.

Zaharova, başkent Moskova‘da düzenlediği basın toplantısında, güncel konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

AA muhabirinin, Fransa’nın Afrika ülkeleri üzerindeki siyaseti ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Rusya’yı, “Afrika’da Fransa’yı avlama projesi yürütmekle” suçlamasıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Zaharova, “Fransa, Afrika kıtasındaki ülkelere bağımsız bir jeopolitik unsur olarak değil, sömürgeci geçmişiyle davranış sergiliyor.” ifadesini kullandı. Zaharova, şunları söyledi:

“Afrika ülkelerinin ne söylediklerini nasıl göremez ve duyamazsınız? Her Afrika ülkesi, kendi çıkarları, durumu ve imkanlarına göre devletlerle ilişkilerin geliştirilmesinden yana tavır sergiliyor. Bunun için Elysee Sarayı’nda mikrofona ihtiyaçları yok. Onlar, istediklerini kendi başına söylemeleri için her türlü imkanlara sahipler. Eğer onlar, Rusya ile ilişkileri geliştirmeyi gerekli görüyorlarsa bunun Macron, Elysee Sarayı ve Fransa ile hiçbir ilgisi yok. Afrika kıtasındaki Fransız sömürgeciliği sona erdi. Afrika ülkelerinin herhangi bir kararı almaları için birine, özellikle Fransa’ya sormaları gerektiği dönem sona erdi. Onlar kimseye bunu sormamalı.”

“Afrika ülkelerinin bağımsız olma kabiliyetini kanıtladıklarını ve bu konuda Rusya’nın destek olduğunu” belirten Zaharova, “Kimse Macron’un açıklamalarıyla ilgilenmiyor. Bunu ne için o söylüyor, kendi reklamını yapmak için mi, dünyadaki bazı süreçlere dahil olduğunu göstermek için mi?” şeklinde konuştu.

Zaharova, Rusya’nın, Afrika ile Fransa’nın etkisi dışında ilişkiler kurduğunu belirterek, “Bu anlamda, Paris’te ne söyledikleriyle değil, Afrika’daki ülkelerin ve Afrika Birliği’nin söyledikleri ve pozisyonlarıyla ilgileniyoruz. Paris’in tavsiyelerini kayda almadan hareket edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Batılı yetkililerin saldırgan ve askeri söylemini kınıyoruz”

Macron’un “Ukrayna’ya savaş uçak sevkiyatının durumu gerginleştirmeyeceği” yönündeki açıklamasını değerlendiren Zaharova, bunun “saçmalık” olduğunu söyleyerek, “Böyle bir fikrin yetişkin kişide olabileceğine inanmayı reddediyorum. Son dönemde de Ukrayna meselesiyle ilgili sesli açıklamalar yapmaktan çekinmeyen Batılı yetkililerin artan saldırgan ve askeri söylemini şiddetle kınıyoruz.” dedi.

Zaharova, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in bazı Asya ülkelerine ziyaretine değinerek, “Bu, ortakları, Güney Kore ve Japonya’yı Ukrayna’daki krize çekme girişimidir. Bu, sadece Asya Pasifik bölgesindeki durumun küresel çapta istikrarsızlaştırılması değil, aynı zamanda NATO’nun veya Avrupa Birliği’nin (AB) sorumluluk alanında olmayan ülkeleri kendisine çekme eylemidir.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin bazı ülkeleri Rusya’ya yaptırım uygulamaya zorladığını belirten Zaharova, “ABD’nin ülkeleri Rusya’ya yönelik uygulanan yaptırımlara katılmaya zorlama girişimleri, hukuktan yoksun ve durdurulmalıdır. Bu dayanışma olarak adlandırılıyor. Hayır, bu dayanışma değil, şantaj ve tehdittir. Onlar, Rusya’ya karşıtı temelinde inşa ettikleri koalisyonu genişletmeye çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.

İsrail’e uyarı

Zaharova, basın toplantısında AA muhabirinin, İsrail’in Ukrayna’ya askeri yardım yapma yönündeki planlarıyla ilgili sorusunu yanıtladı.

Ukrayna’ya silah sevkiyatı konusunda ülkeleri coğrafi prensibe göre ayırmadıklarını belirten Zaharova, şunları kaydetti:

“(Ukrayna’ya) Silah sevkiyatı yapan tüm ülkeler, bu silahların Rusya Silahlı Kuvvetleri için meşru hedefler olarak kabul edeceğimizi anlamalıdır. Pozisyonumuz iyi biliniyor. Ek veya yeni silah tedarik etmeye yönelik herhangi bir girişimin, krizin gerginleşmesine yol açacağı kabul edilmelidir. Herkes bunun farkında olmalıdır.”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Amerikan CNN televizyonuna verdiği röportajda, “Ukrayna’ya askeri yardım yapmayı değerlendirdiklerini” ve “İran’ın silah üretimine karşı harekete geçtiklerini” bildirmişti.

‘Ukrayna, Avrupa ve medeni dünyanın tamamını koruyan kalkan’

Ukrayna Meclis Başkanı Ruslan Stefanchuk, Ukrayna’nın, Avrupa ve medeni dünyayı koruyan bir “kalkan” haline geldiğini savundu.

Fransa’yı ziyareti kapsamında Fransız Senatosunda konuşan Stefanchuk, Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin, “Ukrayna, Avrupa ve medeni dünyanın tamamını koruyan o kalkan haline geldi.” ifadesini kullandı. Stefanchuk, “Saldırganlığını bırakmadan ve Ukrayna’yı terk etmeden, Rusya’nın G7, G20 ülkelerinin yanında ve 2024 Olimpiyatlarında yeri yok.” diye konuştu.

Fransa’nın Ukrayna’ya silah desteğini hatırlatan Stefanchuk, “Yakında Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu tankları elde edeceğiz. Samimi bir şekilde Fransa’nın, Ukrayna’ya modern uçaklarını vermesini umuyoruz.” dedi. Stefanchuk, Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya Ukrayna’yı bir an önce üye olarak kabul etmeleri çağrısında bulundu.

Fransız Senato Başkanı Gerard Larcher de Stefanchuk’a hitaben, “Sizin davanız bizimki oldu, çünkü biliyoruz ki Rusya Ukrayna’da başarılı olursa AB barış içinde olmaz.” ifadesini kullandı. Fransa’nın Ukrayna’ya askeri ekipman desteğini hatırlatan Larcher, Fransa ve AB’nin Rusya’ya karşı savaşta olmadığını da vurguladı. Larcher, Fransız Senatosunda 7 Şubat’ta Ukrayna’ya destek konusunda bir karar tasarısı görüşüleceğini, Ukrayna’nın topraklarının tamamının üzerindeki egemenliğinin müzakere edilemeyeceğini dile getirdi.

Ukrayna Meclis Başkanı, Fransızlardan tank ve savaş uçağı istedi

Fransa ziyareti kapsamında Paris’te Ulusal Meclis’te milletvekillerine hitap eden Stefanchuk, Ukrayna-Rusya savaşının neredeyse bir yılı geride bıraktığını söyledi.

Stefanchuk, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı elindeki tüm silahları kullandığını, Ukrayna’daki altyapılara yönelik saldırılar düzenlediğini vurguladı. Fransa’nın Ukrayna’ya askeri alan da dahil yardımlar yaptığını hatırlatan Stefanchuk, Ukrayna’yı karada güçlendirecek Fransız Leclerc tanklarını ve aynı zamanda Ukrayna’nın semalarını koruyacak Mirage 2000 ve Rafale tipi savaş uçakları istediklerini dile getirdi. Ukrayna Meclis Başkanı Stefanchuk, “Bize uçakları verin, bize zaferimizin kanatlarını verin. Bu kanatlarla, Ukrayna’mızı ve tüm Avrupa’yı koruyacağız.” diye konuştu.

Fransa Ulusal Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet ise Fransız meclisinden bir delegasyonla birkaç ay önce Ukrayna’yı ziyaret ettiğini aktardı. Braun-Pivet, 30 Kasım 2022’de Ulusal Meclis’in Ukrayna’ya desteğe ilişkin kararı kabul ettiğini hatırlatarak, “Ukrayna bu savaşı kazanmalı ve toprak bütünlüğünü ve barışı yeniden kazanmalı.” dedi. Fransa ve Ukrayna meclislerinin Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) adaylığını hazırlamasına faydalı ortak anlaşma protokolü imzaladığını belirten Braun-Pivet, Ukrayna’nın AB ailesinin bir parçası ve kaderinin de AB’de olduğunu vurguladı.

Macron’dan Rusya açıklaması: Eleştirilere rağmen konuşacağım

Fransız BFMTV kanalının haberine göre, Macron, 29 Ocak’ta Yeni Ay Yılı dolayısıyla Elysee Sarayı’nda düzenlenen resepsiyonda Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Macron, “Başka zamanlarda bazıları Rusya ile konuştuğum için beni eleştirdi ve Rusya ile konuşmaya devam edeceğim.” dedi. Emmanuel Macron, Çin’i ima ederek, “Bu emperyalist savaşa karşı gözlerimizi yumarsak kim özgür ve istikrarlı uluslararası bir düzeni savunabilir ki?” ifadesini kullandı ve bu düzenden herkesin sorumlu olduğuna değindi.

Ukrayna’da bu sabah bir füze, sivillerin yaşadığı apartmana isabet etti!

Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde Rus ordusunun fırlattığı füzenin apartmana isabet etmesi sonucu 3 kişinin öldüğü, 8 kişinin yaralandığı bildirildi.

Ukrayna Devlet Acil Hizmetler Biriminden yapılan açıklamada, Donetsk bölgesine bağlı Kramatorsk şehrinde füzenin isabet etmesi sonucu 4 katlı apartmanın yıkıldığı belirtildi. Olay yerinde sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin enkaz altından 3 kişinin cesedini çıkardığı, 2 kişiyi de kurtardığı aktarılan açıklamada, 8 kişinin yaralandığı bilgisi paylaşıldı.

“Sivillere saldırılar ülkemizin günlük hayatının gerçeği”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kramatorsk’taki füzenin apartmana isabet etmesine ilişkin açıklama yaptı. Saldırıda sivillerin öldüğünü ve enkaz altında kaldığını belirten Zelenskiy, “Bu tarihin tekrarlanması değil, bu ülkemizin günlük hayatının gerçeği.” dedi. Zelenskiy, ülkesinin “mutlak kötülükle” ortak sınırı olduğuna işaret ederek, “Bu tür trajedilerin tekrarlanma olasılığını sıfıra indirmek için bu kötülüğün üstesinden gelinmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı dileyen Zelenskiy, suçluları mutlaka bulup cezalandıracaklarını sözlerine ekledi.

Ruslar 24 saatte 6 füze saldırısı ve 4 hava saldırısı düzenledi

Öte yandan Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, son 24 saatte Rus ordusunun Donetsk bölgesindeki Slavyansk, Kramatorsk ve Druzhkivka yerleşim birimlerine 4 olmak üzere toplam 6 füze saldırısı ve 4 hava saldırısı düzenlediği belirtildi. Rus güçlerin çoklu fırlatma roket sistemiyle 73 saldırı gerçekleştirdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Düşmanın saldırılarında siviller hayatını kaybetti.” ifadesi yer aldı.

Açıklamada, Rus askerlerin büyük kayıplar vermesine rağmen Limansk, Bahmutsk, Avdiyivka ve Novopavlovsk yönlerinde ilerleyeme çalıştığı aktarıldı.

Ukrayna askerlerinin Luhansk ve Donetsk bölgelerindeki yerleşim birimlerinde Rusya’nın saldırılarını püskürttüğü kaydedilen açıklamada, Luhansk bölgesinde Novogorovka, Nevskoye ve Dibrova, Donetsk bölgesinde ise Terny ve Serebryanka’nın Rus ateşi altında kaldığı belirtildi.

Açıklamada, Bahmut ve Avdiyiv istikametlerinde de bazı yerleşim birimlerinin Rus güçlerin saldırılarından etkilendiği bilgisi paylaşıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *