9 Filistinli şehid oldu, 3 günlük yas ilan edildi

9 Filistinli şehid oldu, 3 günlük yas ilan edildi

Siyonist işgalci İsrail güçlerinin Batı Şeria’nın kuzeyinde bulunan Cenin Mülteci Kampı’na yaptığı baskında 9 Filistinlinin şehid olması üzerine Mahmud Abbas yönetimi 3 günlük yas ilan etti. Hamas ise, “İsrail’e cevap gecikmeyecek” açıklaması yaptı. BM ise “şiddet sarmalı”ndan endişeli!

Filistin resmi televizyonun haberine göre, Abbas’ın Cenin’de yaşamını yitirenler için 3 günlük ulusal yas ilan etmesinin ardından Filistin’de bayraklar yarıya indirildi. Filistin yönetimi de İsrail ordusunun Cenin baskını üzerine olağanüstü toplandı.

Hamas: İsrail’e cevap gecikmeyecek

Cenin’de 9 Filistinlinin öldürüldüğü baskına Hamas’tan sert tepki geldi. Hamas’ın Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, yaptığı yazılı açıklamada, “İsrail’in Cenin kampında yaptığı katliamın bedelinin ödetileceğini” ifade etti. “Hamas’ın İsrail’e cevabı gecikmeyecek.” ifadesini kullanan Aruri, Filistinli gruplara, işgal altındaki tüm bölgelerde direniş çağrısı yaptı.

Siyonist İsrail güçlerinin Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na bugün düzenlediği baskında 9 Filistinli şehid olmuştu. Filistin Sağlık Bakanlığı baskında 4’ü ağır 20 Filistinlinin de yaralandığını duyurmuştu.

İşgalci İsrail rejiminin yılbaşından bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te açtığı ateşlerde 5’i çocuk toplam 29 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistinli şehidler toprağa verildi

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskında hayatını kaybeden 9 Filistinli son yolculuğuna uğurlandı.

Cenin Devlet Hastanesi’nden alınan Filistinlilerin cenazeleri, kentteki Cenin Mülteci Kampı ve Barkayn ile el-Yamun beldelerindeki ailelerinin evine getirildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, cenaze törenlerine katılan Filistinliler, İsrail’in Batı Şeria’daki saldırganlığını sloganlar eşliğinde havaya ateş açarak protesto etti.

Şehid edilen Filistinlilerin naaşları, kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Siyonist İsrail askerleri, sabah saatlerinde Cenin Mülteci Kampı’na yaptığı baskında gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanırken bölgedeki Filistinli silahlı gruplarla askerler arasında çatışma çıkmıştı.

İsrail güçlerinin Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskının, 2000 yılında gerçekleşen ikinci intifadadan bu yana en büyük saldırı olduğu belirtiliyor.

İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te açtığı ateş sonucu yılbaşından bu yana 1’i kadın, 5’i çocuk toplam 29 Filistinli şehid edildi.

İşgalci İsrail ordusuna “teyakkuz” emri

Siyonist işgalci İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre Halevi, Cenin’e düzenlenen baskını değerlendirmek üzere İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Orta Bölge Komutanı, Harekat Başkanı, Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörü ile İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet’ten (Şabak) temsilcilerin katıldığı bir toplantı düzenledi.

Toplantıda, “İsrail güçlerinin, vatandaşlar ile güvenlik güçlerine yönelik saldırılar düzenlemeyi planlayan bir hücreyi çökertmek için bugün Cenin’de düzenlediği baskın” özetlendi.

Açıklamada, Genelkurmay Başkanı Halevi’nin, ordunun teyakkuz seviyesinin yükseltilmesi ve muhtemel saldırılara karşı baskınların sürdürülmesi talimatı verdiği belirtildi.

Batı Şeria’da protesto

İşgal güçlerinin Filistinlilerin Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskın sırasında 9 Filistinlinin hayatını kaybetmesine tepki gösteren Filistinliler, işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli kentlerinde eylemler düzenledi.

Filistinliler, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus ve Tubas ile güneyindeki Beytullahim ve El Halil kentlerindeki meydanlarda toplandı. Göstericiler, Filistin bayrakları taşıyarak, İsrail’i kınayan sloganlar attı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre eylemler sırasında bazı bölgelerde İsrail güçleri ile Filistinliler arasında olaylar çıktı. Ayrıca olaylara tepki olarak başlatılan grev de Batı Şeria’nın tüm kentlerine yayıldı.

Fetih Hareketi, bugünkü açıklamasında Cenin Kampı’ndaki baskına karşılık Filistin topraklarında genel greve gidilmesi çağrısında bulunmuştu.

İsrail güçlerinin Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na sabah saatlerinde düzenlediği baskında 9 Filistinli öldürülmüştü.

Siyonistler kana buluyor

İsrail güçleri, son dönemlerde işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli beldelerine baskınlar düzenliyor ve Filistinlileri gözaltına alıyor.

Baskınları protesto eden Filistinlilere plastik merminin yanı sıra sık sık gerçek mermiyle müdahale eden İsrail askerleri ile Filistinli gruplar arasında özellikle Cenin ve Nablus gibi bölgelerde çatışma çıkıyor.

Birleşmiş Milletlerin açıkladığı verilere göre, BM’nin 2005’te bölgede kayıt tutmaya başlamasından sonra 2022, Batı Şeria’da en kanlı yıl olarak kayıtlara geçti.

Filistin Sağlık Bakanlığına göre İsrail güçleri, 2022 boyunca 168’i işgal altındaki Batı Şeria’da, 52’si abluka altındaki Gazze Şeridi’nde olmak üzere aralarında 48 çocuğun da bulunduğu 220 Filistinliyi şehid etti.

Cenin sakinleri: Adeta bir savaşa tanık olduk

İsrail güçlerinin bu sabah baskın düzenlediği ve 9 Filistinlinin öldüğü Cenin Mülteci Kampı’nda yaşananların tanıkları bölgede adeta “bir savaş yaşandığını” belirtiyor.

AA muhabirine konuşan bölge sakinleri, İsrail’in düzenlediği operasyonun, kampın altyapısına zarar vererek binaları ve araçları tahrip ettiğini aktardı.

Görgü tanıkları, İsrail ordusunun gerçek mermi, insansız hava araçları ve zırhlı araçlarla bölgede gerçek bir savaş gerçekleştirdiğini ifade etti.

Cenin Mülteci Kampı sakinlerinden Asım Muslim, kampta yaşananların, 2002 yılını hatırlattığını, o yıl da benzer şekilde evlerin çoğunun yıkıldığı geniş çaplı bir askeri operasyonun düzenlendiğini belirtti.

Muslim, “4 saat boyunca mermi ve patlama sesleri kesilmedi. Mülteci kampında gerçek bir savaş yaşandı.” dedi.

Görgü tanıklarından Zahide es-Sulemi de saat 07.00’de İsrail askerlerinden oluşan özel güçlerin, Mülteci Kampı’na geldiğini ve bir evi kuşatma altına aldığını aktardı.

İsrail güçlerinin eve ateş açtığını ve roket attığını ifade eden Sulemi, “Sağlık ekipleri, İsrail güçleri geri çekildikten sonra evin içinden 4 ceset çıkardı.” diye konuştu.

Bazı görgü tanıkları ise İsrail’e ait bir buldozerin, içinde yaralı bir Filistinlinin bulunduğu aracı soğukkanlı bir şekilde ezdiğini dile getirdi.

Sağlık ekipleri hedef alındı

Sağlık Bakanı Mey Keyle yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, sağlık ekiplerini hedef aldığını, operasyon süresince ambulansların kampa girmesine engel olduğunu kaydetti. Keyle, İsrail güçlerinin, Cenin Devlet Hastanesi’ndeki çocuk bölümüne kasıtlı olarak göz yaşartıcı gaz attığını ve bazı çocukların boğulma tehlikesi geçirdiğini aktardı.

İsrail’e “katliam” suçlaması

Cenin Vali Yardımcısı Kemal Ebu er-Rab İsrail makamlarını, Cenin Mülteci Kampı’nda katliam gerçekleştirmekle suçladı.

Cenin’de bugün olanların 2002 yılında yaşananlardan çok daha büyük olduğunu kaydeden Rab, İsrail’in Cenin’deki Filistin direnişini bitirmeye çalıştığını, bu saldırganlıktan, çocukların ve taşların bile payını aldığını ifade etti. Rab, İsrail’in gözaltına almaktan ziyade öldürmek istediğini ve bunun için rastgele ateş açtığını söyledi.

Filistin Devlet Başkanlığından kınama

Filistin devlet televizyonunda yayımlanan habere göre, Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne de yaşananlara tepki gösterdi.

İsrail’in, uluslararası toplumun sessizliğinde Filistin halkına karşı suç işlemeye devam ettiğini aktaran Ebu Rudeyne, “Halkımız, kararlı. İsrail ne kadar katliam gerçekleştirirse gerçekleştirsin Kudüs’ten ve kutsallarından vazgeçmeyecek.” ifadelerini kullandı.

Ebu Rudeyne, uluslararası topluma harekete geçme çağrısında bulundu.

İnsan hakları raporlarına göre, İsrail ordusu, Nisan 2002’de Cenin kenti ile Cenin Mülteci Kampı’na girerek 10 gün içinde yaklaşık yarısı sivil en az 52 Filistinliyi öldürürken, 150’ye yakın bina tamamen yıkıldı, onlarca bina kısmen yıkıldı ve yaklaşık 435 aile yerinden edildi.

İşgalci katlediyor, BM, “şiddet sarmalı”ndan endişe ediyor!

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland yaptığı yazılı açıklamada, “İşgal altındaki Batı Şeria’da devam eden şiddet sarmalı beni derinden rahatsız ediyor ve üzüyor. Bugün İsrail’in Cenin’de düzenlediği gözaltı operasyonu sırasında aralarında silahlıların ve bir kadının da bulunduğu 9 Filistinlinin öldürülmesi, çarpıcı bir örnektir.” ifadelerine yer verdi.

2022’ye damgasını vuran yüksek seviyelerde şiddet ve diğer olumsuz eğilimlere, bu yılın başından bu yana da tanık olmaya devam edildiğini aktaran Wennesland, “Gerginliğin bir an önce düşürülmesinin ve daha fazla can kaybının önlenmesinin kritik şekilde önem taşıdığını” kaydetti.

İsrailli ve Filistinli yetkililere “gerilimi düşürme, sükuneti yeniden tesis etme ve daha fazla çatışmadan kaçınma” çağrısında bulunan Wennesland, yetkililerle ilişkisini aktif şekilde devam ettirdiğini vurguladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *