Bangladeş’teki Arakanlı Müslümanlardan her yıl küçük bir grup ABD’ye götürülecek

Bangladeş’teki Arakanlı Müslümanlardan her yıl küçük bir grup ABD’ye götürülecek

Myanmar’da Budistlerin ve ordunun zulmünden kaçarak Bangladeş’e sığının yaklaşık 1 milyon Arakanlı Müslümanın yaşadığı Cox’s Bazar bölgesinden yılda 300 ila 800 mültecinin ABD’ye götürüleceği duyuruldu.

Bangladeş Dışişleri Bakanı AK Abdul Momen, başkent Dakka’da düzenlediği basın toplantısında, “İlk aşamada 62 Arakanlı mültecinin 8 Aralık’ta ABD’ye yerleştirilmesi planlandı. ABD de yılda 300 ila 800 arasında mülteci alacak.” ifadesini kullandı.

Momen, “ABD’li yetkiliye, gönderilenlerin yalnızca küçük bir grup olduğunu söyledim. Kendisi, bu yalnızca bir başlangıç yanıtını verdi.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a, 4 Nisan’da Washington’da bir araya geldiklerinde ABD’ye Arakanlı Müslümanların alınmasını talep ettiğini aktaran Momen, mevkidaşının bunu kabul ettiğini söyledi.

Momen, Bangladeş üzerindeki mülteci baskısını hafifletmek için en az 100 bin Arakanlı Müslümanın alınması gerektiğini, İngiltere ve Japonya gibi gelişmiş ülkelere de benzer taleplerde bulunduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinde yayımlanan açıklamada, ABD Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu Dışişleri Bakan Yardımcısı Julieta Valls Noyes’in 3-7 Aralık’ta Bangladeş’teki sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluş ortaklarıyla bir araya geleceği belirtiliyor.

Myanmar ordusu ve budistlerin Müslümanlara saldırıları

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler, Müslümanlara saldırmış, çıkan olaylarda çoğu Müslüman binlerce insan katledilmiş, onlara ait yüzlerce ev ve iş yeri budistlerce ateşe verilmişti.

Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM’ye göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *