İsviçre’den Filistinli mülteciler için 42,8 milyon dolar bağış

İsviçre’den Filistinli mülteciler için 42,8 milyon dolar bağış

İsviçre hükümeti, Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler için Yardım ve Çalışma Ajansına (UNRWA) 40 milyon İsviçre frangı (42,8 milyon dolar) bağışta bulunacağını duyurdu. UNRWA 14 Kasım’da yaptığı duyuruda, Filistinli mülteciler arasındaki yoksulluğun yüzde 90’lara ulaştığını duyurmuştu.

İsviçre Federal Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, UNRWA’nın 2023 ve 2024’te yıllık 20’şer milyon İsviçre frangı yardım alacağı bildirildi.

Açıklamada, “Bu fonlarla İsviçre, insani kalkınma, yardım ve bölgenin istikrarına dair kararlılığını yinelemektedir.” ifadesi kullanıldı.

Suriye’de yaşayan Filistinli mültecilerin yüzde 96’sının UNRWA yardımlarına muhtaç olduğu ve Lübnan’daki mültecilerin yüzde 73’ünün yoksulluk sınırının altında yaşadığı bilgisi paylaşılırken, “UNRWA, bölgede istikrarı sağlama adına kilit rol oynamaktadır.” değerlendirmesi yapıldı.

1948’deki Filistin Savaşı sonrası ülkeden ayrılmak zorunda kalan mülteciler için 1949’da kurulan UNRWA, BM bünyesinde yalnızca tek bir bölgeden mültecilere yardım amaçlı varlık gösteren ilk ve tek kuruluş olarak biliniyor.

Yaklaşık 5,6 milyon Filistinli mülteci, UNRWA’dan yardım alıyor.

UNRWA: Filistinli mülteciler arasındaki yoksulluk yüzde 90’lara ulaştı

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Filistinli mülteciler arasındaki yoksulluk oranının yaklaşık yüzde 90’a ulaştığını açıkladı.

Ürdün devlet televizyonunun haberine göre, UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, başkent Amman’da düzenlenen UNRWA Danışma Komisyonu toplantısı kapsamında bir basın açıklaması yaptı.

UNRWA’nın Filistinli mültecilere hizmet vermeye devam etmesi için bu yılın sonuna kadar 50 ila 80 milyon dolara ihtiyacı olduğunu belirten Lazzarini, finansman eksikliğinin sürmesi halinde Ajansın hizmet vermeye devam edemeyeceğini söyledi.

Lazzarini, ayrıca UNRWA’nın dijital dönüşüm ile tükenen sermayenin desteklenmesi için de 200 milyon dolara ihtiyacı olduğunu ifade etti.

“Suriye, Lübnan ve Gazze’deki Filistinli mülteciler arasındaki yoksulluk oranı yaklaşık yüzde 90 gibi rekor seviyeye ulaştı.” diyen Lazzarini, Lübnan’daki Filistinli mültecilerin durumunun çok kötü olduğunu, çoğunun yoksulluk sınırın altında yaşam sürdüğünü vurguladı.

Lazzarini, Gazze’de ise çocukların yüzde 40’ının kahvaltı edemediğini aktardı.

Ürdün Dışişleri Bakanı UNRWA’nın önemini vurguladı

Amman’daki UNRWA Danışma Komisyonu toplantısının açılışında konuşan Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi de BM’nin görevlendirmesine göre mültecilere önemli hizmetler sunmaya devam etmesi gereken UNRWA’nın yerinin doldurulamayacağını, bu kurumdan vazgeçilemeyeceğini ifade etti.

Ürdün Dışişleri Bakanlığında yer alan açıklamaya göre Safedi, uluslararası topluma “yük paylaşımı ilkesi çerçevesinde UNRWA’nın fon kaynaklarının çeşitlendirilmesi” ve bağışçıların çok yıllık taahhütlerde bulunarak bu taahhütleri yerine getirmeleri çağrısında bulundu.

UNRWA Danışma Komisyonu toplantısı, ajansı ilgilendiren meselelerin tartışılması ve genel sekreterliğe yardım ve önerilerin iletilmesi kapsamında yılda iki kez düzenleniyor.

Suriye, Lübnan, Ürdün, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki 5,5 milyondan fazla Filistinli mülteciye başta eğitim ve sağlık olmak üzere temel hizmetler sağlayan UNRWA, son yıllarda bağışçı ülkelerin desteklerini azaltması nedeniyle projelerine kaynak bulmakta zorlanıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *