Rusya’da ünlü Moskviç marka otomobillerin seri üretimi, Fransız şirketi Renault’un Rus devletine devrederek çıktığı tesiste başladı. Öte yandan, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik ‘terör destekçisi’ kararı almasının ardından, Avrupa Parlamentosu’nun siber saldırıya uğradığı bildirildi. Rusya, Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik saldırıyı sürdürüyor.
Renault’un “1 ruble” karşılığında Rus devletine devrettiği Moskova yakınlarındaki fabrikada, Moskviç’in yeni modeli “Moskviç 3”ün seri üretimi törenle başlatıldı.
Törende konuşan Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, fabrikada üretimin tekrar başlamasını “tarihi” bir olay şeklinde nitelendirerek, “Renault ayrıldıktan sonra üretim duracak gibi görünüyordu. Ancak aksine bu olay, yeni üretimin canlanması için yeni bir itici güç oldu.” dedi.
Fabrikada yıl sonuna kadar 600 araç üretilmesi planlanırken, üretimin 2024’te yılda 100 bin araca kadar çıkartılması öngörülüyor.
Renault’un yanı sıra Nissan ve Mercedes gibi Batılı otomobil şirketleri de Rusya’dan çekilme kararı almıştı. Japon şirketi Nissan’ın da Rusya’daki tüm varlıkları Rus devletine devredildi.
Rusya’daki otomobil satışları da ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62,8 azalarak 45 bine geriledi.
Rusya ile Ukrayna arasında yeniden esir değişimi yapıldı
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna tarafıyla müzakere sonucunda 35 Rus askerinin serbest bırakıldığı belirtildi. Açıklamada, gerekli tıbbi ve psikolojik destek sağlanan askerlerin Bakanlığa ait uçaklarla başkent Moskova’ya ulaştırılacağı aktarıldı.
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, “Biri sivil, 35’i asker toplam 36 vatandaşımızı evlerine getirdik.” ifadesini kullandı. Bunların arasında Ukrayna’nın Mariupol kentindeki Azovstal Fabrikası’nda savaşanlar ile Çernobil Nükleer Santrali’nde savaşın ilk günlerinde esir alınan askerlerin bulunduğuna dikkati çeken Yermak, 8 ay boyunca esaret altında olan vatandaşları kurtarabildiklerini vurguladı.
Rusya ile Ukrayna arasında en son 3 Kasım’da yapılan esir değişimi kapsamında 107 Rus ve 107 Ukraynalı asker karşılıklı olarak serbest bırakılmıştı.
Rus saldırıları nedeniyle altyapısı zarar gören Ukrayna’da birçok bölge karanlığa teslim oldu
Rus güçlerinin kritik enerji altyapılarını hedef alan saldırıları nedeniyle Ukrayna’nın birçok bölgesindeki şehirler ve farklı yeri yerleşim yerleri karanlığa büründü.
Ukrayna ordusundan yapılan açıklamaya göre, Rus kuvvetleri, ülkedeki sivil ve kritik altyapılara yönelik 70 seyir füzesi ve 5 insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenledi. Saldırılar nedeniyle Ukrayna’nın Kiev, Lviv, Çernihiv, Kirovograd, Odessa, Dnipro, Donetsk ve Harkiv bölgelerinde elektrik ve su kesintileri meydana geldi.
Rus güçlerin düzenlediği saldırılarda özelikle elektrik altyapıların hedef alınması sonucu Ukrayna’nın diğer şehirleri gibi Dnipro kentinde de elektrik kesintileri yaşandı. Nüfusu bir milyondan aşkın olan, Ukrayna’nın en büyük üçüncü kenti Dnipro’da sokaklar, caddeler ve evler karanlığa gömüldü. Elektriğin beklenmedik anda kesilmesiyle şehrin merkezinde seyir halindeki belediyeye ait tramvay ve troleybüsler yolda kaldı. Oldukça kalabalık kentin parklarında dolaşan veya evcil hayvanlarını gezdirenler ise karanlık ortamda el fenerlerini kullanıyor.
Rusya’ya karşı savaşın devam ettiği Ukrayna’da en sıcak çatışmaların yaşandığı Donetsk bölgesinde meydana gelen elektrik kesintileri dolayısıyla şehirler ve kasabalar karanlığa teslim oldu. Yoğun çatışmaların yaşandığı Bahmut’a yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Kramatorsk şehrin sakinleri, elektriğin kesilmesi nedeniyle evlerinden karanlık sokaklara çıkmamayı tercih ediyor. Savaşın yaralarını taşıyan Kramatorsk şehrin sakinlerinden çocuğunun karanlığa karşı mumları kullandığı görüldü.
Orta yaşlarındaki kadın Mila, AA muhabirine, savaş bölgesinde yaşadıkları için genelde sık sık elektriklerin gittiğini belirterek daha çok planlı kesintilerin uygulandığını söyledi. Mila, Rusya’nın son saldırıları nedeniyle sadece Donetsk değil birçok bölgede acil durum elektrik kesintilerin meydana geldiğini aktararak “Evde sadece iki tane mum kaldı. Elektrik kesintisi ne kadar sürer bilmiyorum ama mumlar sadece bu gece yeter.” dedi.
Ayrıca Donetsk bölgesinin Dobropilliya şehrindeki elektrik kesintilerinin gece saatlerinde yaşama olumsuz etkileri AA ekibi tarafından görüntülendi.
AP, Ukrayna’daki elektrik sorununa karşı “Umut Jeneratörleri” girişimi başlattı
Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya ile savaşan Ukrayna’da yaşanan elektrik sıkıntısına çözüm amacıyla “Umut Jeneratörleri” adlı girişim başlattı. AP Başkanı Roberta Metsola, konuyla ilgili basın toplantısında, girişimi 38 Avrupa ülkesinden 200 şehrin üyesi olduğu Eurocities ağı ile başlattıklarını söyledi.
Rusya’nın altyapılara saldırıları nedeniyle 10 milyon Ukraynalının şu anda elektriksiz olduğunu belirten Metsola, girişim kapsamında Ukrayna’ya elektrik jeneratörleri hibe edilmesini amaçladıklarını aktardı.
Metsola, öncelikle hastanelere elektrik ve temiz su temin edilmesi için çalışacaklarını vurgulayarak, sadece Eurocities üyesi kentleri değil Avrupa genelindeki kentleri, kampanyaya katılarak Ukrayna’ya jeneratör ve diğer ihtiyaç duyulan malzemeleri temin etmeye çağırdı.
Eurocities Başkanı ve aynı zamanda Floransa Belediye Başkanı olan Dario Nardella da yaklaşan kış öncesi ciddi sorunlar bulunduğunu, birkaç günde çok sayıda jeneratör temin ederek Ukrayna’ya göndermek istediklerini ifade etti.
Eurocities’in 200 kentten oluşan aktif bir ağa sahip olduğuna işaret eden Nardella, jeneratörleri başta Avrupa Parlamentosu olmak üzere AB kurumlarının yardımıyla ulaştırabileceklerini bildirdi.
Basın toplantısına video konferansla katılan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak ise Rusya’nın son haftalarda Ukrayna’daki kritik altyapılara saldırılarını yoğunlaştırdığını, bunun ciddi sorunlara yol açtığını, örnek olarak su teminindeki sorunlar nedeniyle bazı salgın hastalıkların ortaya çıkmaya başladığını söyledi.
Yermak, ısınma, ulaştırma ve gıdada birçok sıkıntı bulunduğunu ifade ederek, sivillerin yaklaşan kış öncesi zor durumda olduğunu aktardı.
“Bugün başlattığımız projenin modern tarihimizin en zorlu kış mevsimini atlatmamıza yardımcı olacağına inanıyorum.” diyen Yermak, ülkedeki enerji altyapısının tamirinde gerekli birçok malzemeye de ihtiyaç duyduklarını kaydetti.
Moldova Cumhurbaşkanı Sandu: Rusya, Moldova’yı karanlıkta bıraktı
Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik düzenlediği füze saldırılarıyla Moldova’yı elektriksiz bıraktığını belirtti. Sandu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Rusya, Moldova’yı karanlıkta bıraktı. Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı, insanları öldürüyor, yerleşim alanlarını ve enerji altyapısını füzelerle yok ediyor.” ifadelerini kullandı.
Moldova’da elektriğin yeniden sağlanacağını vurgulayan Sandu, ilgili kurumların bu yönde çalışmaları sürdürdüklerini aktardı. Sandu, şunları kaydetti:
“Bizi karanlıkta ve soğukta bırakan, sefalet içinde tutma ve aşağılama arzusuyla insanları bilinçli olarak öldüren rejime güvenemeyiz. Şu anda ne kadar zor olursa olsun, Moldova’nın özgürlük yönünde ilerlemesi gerekiyor. Bu bizim tek yolumuzdur.”
“Rusya’nın Kişinev Büyükelçisi bakanlığa çağrılacak”
Moldova Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanı Niku Popesku da başkent Kişinev dahil ülke genelinde elektriklerin kesildiğini belirterek, “Rusya’nın Ukrayna’yı acımasızca bombalaması, ülkemizde dramatik sonuçlar doğurmaya devam ediyor. Bu nedenle Rusya’nın Kişinev Büyükelçisinin bakanlığa çağrılması için talimat verdim.” açıklamasında bulundu.
Ukrayna enerji şirketi Ukrenergo, Rus ordusunun bugün düzenlediği roketli saldırılar sonucunda ülke genelinde su ve elektrik kesintilerinin meydana geldiğini bildirmişti.
Rusya’yı “terör destekçisi” ilan eden Avrupa Parlamentosu siber saldırıya uğradı
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “AP, sofistike bir siber saldırı altında. Kremlin yanlısı bir grup sorumluluğu üstlendi.” ifadelerini kullandı. Bilişim uzmanlarının saldırıyla mücadele ettiğini belirten Metsola, “Bu, Rusya’yı ‘terörü destekleyen ülke’ ilan etmemizin ardından geldi.” değerlendirmesini yaptı. Metsola, “Benim yanıtım ise: Slava Ukraini (Ukrayna’ya Zafer)” paylaşımında bulundu.
Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenen AP Genel Kurulunda “insanlık dışı ve zalimce eylemler” düzenlediği suçlamasıyla Rusya’yı “terörü destekleyen ülke” olarak tanıyan karar tasarısı, 58’e karşı 494 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti.
Eski İngiltere Başbakanı Johnson’dan Fransa, Almanya ve İtalya’ya eleştiri
Eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya-Ukrayna savaşından önceki tutumları konusunda Fransa, Almanya ve İtalya’yı sert bir dille eleştirdi. Johnson, CNN Portekiz’e yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Ukrayna’nın arkasında durduğunu, hala destek verdiğini, ancak savaştan önce durumun böyle olmadığını savundu.
Eski İngiltere Başbakanı, Batılı ülkelerin Ukrayna-Rusya gerilimine tepkileri konusunda Fransa’ya savaş ihtimalini “son ana kadar kabullenmeme” eleştirisi getirirken, Alman hükümetini de başlangıçta “ekonomik nedenlerle uzun bir çatışma yerine, Ukrayna ordusunun hızlı yenilgisini desteklemekle” suçladı.
Johnson, Almanya’nın bu tutumu için “Bunu destekleyemedim, bunun korkunç bir bakış açısı olduğunu düşündüm. Ancak, onların neden böyle düşündüğünü ve nasıl hissettiklerini anlayabiliyorum.” ifadelerini kullandı.
İtalya’nın Mario Draghi yönetimini de eleştiren Johnson, Rus hidrokarbonlarına olan “büyük” bağımlılığı göz önüne alındığında, “basitçe bizim aldığımız pozisyonu destekleyemeyeceklerini” söylediğini belirtti.
Johnson, öte yandan savaşın başlamasının ardından AB ülkelerinin tutumlarının değiştiğini belirterek, “Almanlar, Fransızlar, İtalyanlar, herkes, ABD Başkanı Joe Biden, başka seçeneğin olmadığını gördü. Bu adamla (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin) pazarlık yapılamazdı.” dedi.
Boris Johnson, “Tüm endişelerimden sonra, harekete geçen AB ülkelerini takdir ediyorum. Birlik oldular. Sert yaptırımlar uyguladılar.” dedi.
Almanya: Suçlamalar tamamen saçmalık
Öte yandan, Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında Johnson’un CNN’de dile getirdiği suçlamaların doğru olup olmadığı sorusuna cevap verdi.
Johnson’un sözlerinin “tamamen saçmalık” olduğunu belirten Hebestreit, çok eğlendirici olan eski Başbakanın her zaman gerçekle kendine has bir ilişkisi olduğunu bildiklerini, bu olayda da aynı şey olduğunu aktardı.
Hebestreit, Almanya’nın savaş başladıktan sonra Ukrayna’ya önemli miktarda silah verdiğini, ülkesinin savaş ve kriz bölgelerine silah göndermeme uygulamasından vazgeçtiğine işaret ederek, “Bu nedenle, gerçekler bu suçlamaya karşı duruyor.” şeklinde konuştu.
Rus petrolünün Ukrayna üzerinden sevkiyatı kısmen durdu
Rus petrol boru hattı işletmecisi Transneft, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya giden Rus petrolü sevkiyatının kısmen durduğunu duyurdu.
Transneft’ten Rus haber ajansı TASS’a yapılan açıklamada, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya petrol götürenDrujba hattında sevkiyatın kısmen durduğu belirtildi.
Açıklamada, hat üzerinden Macaristan’a sevkiyatın tümüyle durduğu, Slovakya’da bulunan petrol depolarısayesinde Çekya ve Slovkya’ya yönelik sevkiyatın ise sürdüğü bildirildi.
Ukrayna, teknik gerekçelerden ötürü Drujba üzerinden sevkiyatı 15 Kasım’da tümüyle durdurmuş, ertesi gün tekrar başlatmıştı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *