Yunanistan, Almanya’dan Nazi işgali tazminatı istedi

Yunanistan, Almanya’dan Nazi işgali tazminatı istedi

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Yunanistan’ın Nazi işgali için ülkeye yüz milyarlarca euro tazminat ödemesi talebini reddetti ve işgal meselesinin “hukuki ve siyasi olarak kapalı” olduğunu söyledi. Almanya Nazi işgali için İsrail ve Polonya’ya ödeme yapmıştı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias bu ayın başlarında, tazminat meselesinin hem hükümet hem de Yunan toplumu için yarım kaldığını ve bunu bir prensip meselesi olarak nitelendirdiğini açıklamıştı.

TRT Haber’in aktardığına göre, Yunan yetkililer Sırp mevkidaşlarıyla, alacakları tazminatı şu ana kadar alamamış olan Doğu Avrupa ülkelerine verilecek savaş tazminatları konusunda Avrupa Konseyi’ne sunulmak üzere bir öneri taslağı hazırlamak için bir araya geliyorlar.

Yunanistan, 1945’ten beri zorunlu olduğunu söylediği tazminatın geri ödenmesini sağlamaya çalışıyor, ancak her seferinde Almanya tarafından reddediliyor.

Berlin, borcunu neden geri ödemek zorunda olmadığını söylemek için çeşitli argümanlar sundu. Atina, tüm bu argümanları geçersiz bularak reddetti.

Naziler 1941’de Yunanistan’ı işgal etti ve 1944’e kadar orada kalarak yüz binlerce Yunan sivili – bazı tahminlere göre nüfusun yüzde 13’ü- öldürdü.

Almanya, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana İsrail ve Polonya’ya on milyarlarca euro tazminat ödedi.

Basın toplantısında gündem Türkiye!

Almanya Başbakanı Scholz ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis arasında düzenlenen toplantıda ön plandaki gündem Türkiye oldu. Scholz, Almanya’nın Yunanistan’a temin ettiği Marder tipi zırhlı araçların nerede konuşlandırılacağını bilmediğini söylerken Miçotakis, Marder’ların Türkiye sınırındaki Meriç Bölgesi’nde kullanılacağını duyurdu.

Yunanistan’ın başkenti Atina’ya resmi ziyarette bulunan Scholz, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Scholz, görüşmede Doğu Akdeniz meselesinin de ele alındığını belirterek “Doğu Akdeniz imkanlarla dolu bir bölgedir, özellikle ekonomi alanında ve tüm bu imkanları haklarının yararına kullanmak bölgedeki tüm komşu ülkelerin faydasına olmalıdır.” dedi.

Scholz, iyi komşuluk ilişkilerinin sadece Yunanistan ve Türkiye için değil, hem tüm Avrupa hem de NATO için de önemli olduğunu ifade etti. Scholz, tüm sorunların uluslararası hukuk temelinde diyalogla çözülebileceğine inandığını kaydetti.

Avrupa Birliğinin (AB) enerji fiyatlarında düşüş sağlanması için çaba harcadığını aktaran Scholz, yenilenebilir enerji kaynaklarının da Avrupa enerji güvenliğinin geleceği için önemli olduğunu vurguladı.

Scholz, Almanya’nın Yunanistan’a temin ettiği Marder tipi zırhlı araçlar için “Marder’lar Yunanistan’a teslim edildi ve her gün nerede olduklarına dair bilgi almıyoruz. Bunu istemiyoruz da. Bunu son yıllarda verdiğimiz silah sistemlerinde de yapmadık, gelecekte de yapmayacağız.” ifadesini kullandı.

Miçotakis ise Almanya’dan temin edilecek Marder tipi zırhlı araçların Meriç Bölgesi’nde kullanılacağını belirterek Yunanistan Silahlı Kuvvetlerinin değerlendirmesinin bu yönde olduğunu kaydetti.

Yunanistan ve Almanya’nın ticari ilişkilerinin geliştiğini savunan Miçotakis, İkinci Dünya Savaşı’na ilişkin savaş tazminatı konusunun da Almanya ile Yunanistan arasında açık bir konu olmaya devam ettiğini kaydetti.

Yunanistan adalarının kimseyi tehdit etmediği iddia eden Miçotakis, Türkiye’ye ilişkin şunları kaydetti:

Türkiye ve Yunanistan’ın sorunlarını barışçıl yollarla çözmesi gerektiğini ve kendisinin dostluk eli uzatmaya hazır olduğunu öne süren Miçotakis, “Yunan halkı da Türk halkı da Avrupa da bunu istiyor. Atina da tabii bunu istiyor.” dedi.

Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakat muhtıralarının da görüşmede ele alındığını kaydeden Miçotakis, Yunanistan’ın Libya’daki gelişmelere ilişkin “Berlin Sürecine” katılmak istediğini aktardı.

Yunanistan muhalefeti Scholz’un Atina ziyaretini eleştirdi

Yunanistan’da muhalefet partileri Radikal Sol İttifak (SYRIZA) ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ülkeye ziyaretinin, beklentileri karşılamadığını savundu.

SYRIZA’dan yapılan açıklamada, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ziyarete ilişkin “iyimser” yorumları eleştirildi.

Açıklamada, Almanya’nın Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilimle ilgili olarak Türkiye’yi kınamadığına dikkat çekildi. Ayrıca Almanya’nın Türkiye’ye denizaltı satmayı planladığı, göç meselesinde de Türkiye karşıtı söylemden uzak durduğu belirtildi.

KKE’den yapılan açıklamada da Scholz’un ziyaretinden geriye, “Türkiye ile diyaloğa” ilişkin genel söylemlerin kaldığı belirtilerek Marder tipi zırhlı araçların adalar yerine Meriç bölgesine yerleştirilmesi kararı eleştirildi.

Açıklamada, “Bu buluşmadan çıkan sonuç, hükûmetin güçlü müttefikler olarak gösterdiklerine halkın hiç güvenemeyeceğidir.” ifadesi yer aldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *