Gantz: Umarım bağlarımızı mümkün olabildiği kadar güçlendirebiliriz

Gantz: Umarım bağlarımızı mümkün olabildiği kadar güçlendirebiliriz

1 Kasım’da yapılacak seçimden hemen önce Ankara’ya ziyarette bulunan İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, İsrail, Türkiye’den ayrılırken yaptığı açıklamada, son on yılda İsrail-Türkiye ilişkilerinin kötü olsa da aktif olduğunu belirterek, anlaşmazlıkların çoğunlukla Filistin konusunda yaşandığını söyledi.

Gantz, Türkiye ziyareti sonrası Ankara Esenboğa Havalimanı’nda Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye ve İsrail’in, güvenlikle ilgili birçok sınamadan geçtiğini savunan Gantz, “Savunma alanında yeniden kurduğumuz ilişkilerimiz, İbrahim Anlaşması’nın da ortaya çıkardığı pozitif etkiyle Orta Doğu’nun istikrar ve güvenliğine katkı sağlayacaktır.” iddiasında bulundu.

Erdoğan ve Akar’a teşekkür

İki  devletin de bölgede istikrar, güvenlik ve refahı korumayı amaçladığını, terörle mücadelenin iş birliği gerektirdiğini belirterek “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, (Milli Savunma) Bakan (Hulusi) Akar’a ve güvenlik güçlerine terör tehdidi altında olan İsrail vatandaşları ve yahudi toplumuna yönelik hayat kurtaran iş birlikleri için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Gantz, ilişkilerin istikrarlı bir şekilde sürmesi ve diyalog kanallarının açık tutulması için ekibine talimat verdiğini de belirterek “İsrail Türkiye’yi ekonomik alanda, savunma alanında ve tüm bölgenin istikrarını sağlamada ilişkilerimizi geliştirebileceğimiz küresel bir aktör olarak görüyor.” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye-İsrail ilişkileri kötü olsa da aktifti’

Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gantz, daha önce kullandığı, iki devlet ilişkilerinin çeşitli testlere tabi tutulduğu ifadelerine açıklık getirdi. Son on yılda İsrail-Türkiye ilişkilerinin kötü olsa da aktif olduğunu anlatan Gantz, anlaşmazlıkların çoğunlukla Filistin konusunda yaşandığını söyledi.

Hala iki devletin de farklı düşündüğünü kaydeden Gantz, “İsrail’in kendi güvenliği konusunda endişeleri bulunuyor. Filistinlilerin ekonomik ve insani yardım ve destek almak istemelerini de anlıyoruz. Bu farkları kapatmanın yolunu ilişkilerimizi geliştirirken bulacağız.” dedi.

İsrail-Türkiye savunma iş birliği

Gantz, iki devlet arasında savunma sanayisi alanında bir iş birliği yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya, “İki ülke arası savunma alanında bu seviyede ilk görüşme bize gelecekteki potansiyel iş birliği için kapılar araladı ve yolu gösterdi. Herhangi bir proje üzerinde konuşmadık ama gelecek iş birlikleri kapsamında konuşulacaktır.” şeklinde yanıt verdi.

İsrail’de yaklaşan seçimlerin iki devletin ilişkilerine etkilerine yönelik soruyu da Gantz. “Umarım bir müddet için bu son seçim olacak ve istikrarlı bir hükümet kurulacaktır. Bana göre, hükümet ne olursa olsun ikili sınama ve çıkarlarımız aynı kalacaktır. Umarım bağlarımızı mümkün olabildiği kadar güçlendirebiliriz.” diye cevapladı.

Yunanistan ziyareti

Gantz, Yunanistan ziyaretinin ertelenmesine ilişkin ise “Ziyaretimi tamamen teknik sebepler ve güvenlik sebepleriyle iptal ettim.” ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili Yunan mevkidaşını bilgilendirdiğini ve anlayışla karşılandığını söyleyen Gantz, Türkiye ve Yunanistan’ın istikrar için diyalogla sorunlara çözüm bulmasını istediğini savundu.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne demir kubbe savunma sistemi ihracatı yapılmasına yönelik iddialara ilişkin soruyu da cevaplayan Gantz, “Bu konuyu henüz konuşmadık. Gelecekte göreceğiz. Başka bir yerde yürüttüğümüz farklı projelerle ilgili detaylara girmeyeceğim.” dedi.

Türkiye’nin lobi talebi iddiası

Gantz, Türkiye’nin kendisine F35 uçaklarının verilmesi için İsrail’den lobi faaliyeti yapması istediği iddialarına da değinerek “Bu, ABD ile Türkiye arasında ikili bir meseledir.” değerlendirmesini yaptı.

İsrail Savunma Bakanı Gantz, Külliye’de kabul edildi

İsrail Savunma Bakanı, Ankara’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti bildirdi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *