Meta’ya rekabeti engellediği gerekçesiyle 347 milyon lira ceza kesildi

Meta’ya rekabeti engellediği gerekçesiyle 347 milyon lira ceza kesildi

Rekabet Kurulu, Meta Platforms, Inc. (eski unvanı Facebook Inc.), Meta Platforms Ireland Limited (eski unvanı Facebook Ireland Limited), WhatsApp LLC’ye müteselsilen 346 milyon 717 bin 193 lira (18 Milyon dolar) idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Meta Platforms Ireland Limited (eski unvanı Facebook Ireland Limited), WhatsApp LLC ve Madoka Turkey Bilişim Hizmetleri Ltd. Şti’nin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ilgili maddesini ihlal ettikleri iddiasına yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı.

​​​​​​​Kurul, Madoka Turkey Bilişim Hizmetleri’nin inceleme konusu faaliyetlerin sunumunda herhangi bir rolünün bulunmadığı, dolayısıyla dosya konusu soruşturma çerçevesinde değerlendirilen iddialar bakımından herhangi bir sorumluluğunun olamayacağını kararlaştırdı.

Meta Platforms, Inc, Meta Platforms Ireland Limited ve WhatsApp LLC’den oluşan Facebook ekonomik bütünlüğünün kişisel amaçlı sosyal ağ hizmetleri, tüketici iletişim hizmetleri ve çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında hakim durumda olduğunun tespitini yapan ​​​​​​​Kurul, dosyanın müzakeresi sonucunda, Facebook’un temel hizmetler olarak adlandırılan Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden topladığı verileri birleştirmek suretiyle kişisel amaçlı sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırmak ve pazara giriş engeli yaratmak suretiyle rekabetin bozulmasına yol açtığına ve 4054 sayılı Kanun’un ilgili maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

META Sözcüsü: Kurumun tespitlerine katılmıyoruz

Cumhuriyet gazetesinin aktardığına göre Meta Sözcüsü “Rekabet Kurumu’nun tespitlerine katılmıyoruz. Kullanıcılarımızın gizliliğini koruyor ve insanlara kendi verileri üzerinde kontrol sahibi olma hakkı ve şeffaflık sunuyoruz. Konu hakkında tüm seçeneklerimizi değerlendireceğiz” açıklaması yaptı. Bilişim uzmanları ise cezayı “veri topladığı için değil, verileri bütün şirketleriyle paylaştığı için verildi” şeklinde yorumladı.

Gelişmeyle ilgili Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan isimlerden eski İstanbul Barosu Kişisel Verilerin Korunması Komisyonu Başkanı Av. Hasan Selçuk Turan, “Ne şiş yansın ne kebap denilecek bir ceza” dedi. Bu cezanın Facebook için çok küçük bir rakam olduğunu söyleyen Turan şöyle devam etti:

“Rekor ceza değil. Rekor ceza Türkcell’e kesilmişti 91 milyon TL o zamanki kur ile 51 milyon dolar ediyordu. Dolayısıyla 18 milyon dolarlık bu ceza Facebook’un canını yakmaz. Ama gözdağı verir. Rekabeti ihlal ettiği gerekçesiyle kesildi ama alt metninde temsilci atamama ve merkez açmama ısrarı var. İktidar gerektiğinde boğazına yapışabileceği birisini istiyor.”

Veri ihlali konusunda asıl devreye girmesi gereken kurumun Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) olduğunu söyleyen bilişim uzmanı Füsun Nebil ise iktidarın Facebook ile veri paylaşımı konusunda bir sorunu olmadığını söyledi. Ayrıca cezanın temsilci bulundurma ve merkez açma zorunluluğunu dayatmak için de kesilmiş olabileceğini belirten Nebil, şu anımsatmayı yaptı: “Facebook bu konuda tecrübeli. Brezilya’daki temsilcisi hapse atılmıştı bu nedenle temsilci atamaya yaklaşmıyor.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *