Endonezya Savunma Bakanı Pentagon’da

Endonezya Savunma Bakanı Pentagon’da

Bir dönem ABD tarafından ‘insan hakları ihlalleri’ nedeniyle ABD’ye girişi yasaklanan Endonezya Savunma Bakanı Prabowo, Pentagon’da ABD Savunma Bakanı Austin tarafından ağırlandı. Austin, ABD’nin, “Endonezya’nın ASEAN, Hint-Pasifik ve dünya çapındaki liderlik rolünü takdir ettiğini” vurguladı! İkili geçen yıl da Bahreyn de görüşmüştü.

Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto Perşembe günü ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin ile iki ülkenin “özgür ve açık” bir Hint-Pasifik arayışında koordinasyon ve ikili ilişkileri güçlendirme fırsatlarını görüşmek üzere bir araya geldi.

Jakarta Post’un Prabowo’nun medya ekibinden aktardığı açıklamaya göre, görüşmeleri ABD’nin Virginia eyaletindeki Pentagon savunma kompleksinde gerçekleşti. İki üst düzey savunma yetkilisi en son geçen yıl Bahreyn’de bir araya gelmişti.

Her iki taraf da “bölgesel güvenlik dinamikleri giderek daha karmaşık hale gelirken” devam eden işbirliğinin önemini vurguladı ve Hint-Pasifik bölgesini “özgür ve açık” tutma konusunda ortak çıkarları olduğunu söylediler.

Prabowo toplantıda, “Daha bağlantılı, müreffeh, güvenli, güçlü, özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesi geliştirme konusundaki stratejik çıkarlarımız doğrultusunda, bu hedeflere ulaşmak için Hint-Pasifik ülkelerinin işbirliğini ve katılımını gerektireceğine inanıyorum.” ifadesini kullandı.

Eski ABD başkanı Donald Trump tarafından yeniden vurgulanan “Hint-Pasifik” terimi Batı çevrelerinde, Hint ve Pasifik okyanuslarında yer alan devletlerin Çin merkezli bir düzenden uzaklaşmasını ifade ediyor.

Austin’in Prabowo ile diyaloğu, Washington’un küresel bir güvenlik ve istikrar tehdidi olarak gördüğü Pekin’in artan askeri varlığına karşı öne çıkarken, ABD’nin bölgedeki ülkelerle ortaklıkları güçlendirmeye yönelik devam eden çabalarının bir parçası gibi görünüyor.

İkili arasındaki toplantı, ABD’nin Prabowo’ya karşı tutumunda bir esnemeye de işaret ediyor. Emekli generalin Endonezya’nın Timor Leste’yi işgaliyle ilgili insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle uzun süredir ABD’ye girmesi yasaklanmıştı, ancak 2020’de zamanın ABD savunma bakanı Mark Esper, Prabowo’yu savunma görüşmeleri için ülkeye davet etmiş, bakan da kabul etmişti.

Endonezya, Hint-Pasifik’te kutuplaşmayı önleme çabasına öncülük ederken, bölgesel işbirliğini kapsayıcı ve mevcut bölgesel mekanizmalara dayandırmak için bir araç olarak ASEAN’ın merkeziliğini savundu.

ABD, Endonezya’nın ‘liderlik’ rolünü takdir ediyor!

Pentagon basın sekreteri General Pat Ryder, Bakan Austin’in “Endonezya’nın ASEAN, Hint-Pasifik ve dünya çapındaki liderlik rolünü takdirini” ifade ettiğini bildirdi. Devletler arasında devam eden işbirliği hedefini desteklemek için Austin, Endonezya Ordusu’nun (TNI) modernizasyonuna yardım etmeye ve ABD ile Endonezya arasındaki birlikte çalışabilirliği güçlendirmeye devam etmeye “ilgi duyduğunu” belirtti. Ryder yaptığı açıklamada, “Sekreter Austin, bakan Prabowo’nun askeri profesyonelleşmeye odaklanmasına desteğini ifade etti ve Endonezya’nın şu anda üç ABD hizmet akademisinde öğrenciye sahip olduğunu belirtti.” dedi.

Son iki yılda Endonezya, West Point’teki ABD Askeri Akademisi’nde, Annapolis’teki ABD Deniz Harp Okulu’nda ve Colorado’daki ABD Hava Kuvvetleri Akademisi’nde burs almak üzere öğrenci gönderdi.

Yetkililer ayrıca, bu yaz iki ülke arasında türünün en büyük tatbikatı olan Süper Garuda Kalkanı ortak askeri tatbikatının yakın zamanda genişletilmesi de dahil olmak üzere ikili savunma işbirliğindeki “önemli ilerlemeleri” tartıştı.

Endonezya ayrıca Pentagon’dan bir dizi f-15EX savaş uçağı tedarik etmek için görüşmelerde bulunuyor, ancak ikili görüşmelerden yeni bir gelişme ortaya çıkmadı. Prabowo, “Ülkelerimizin savunma işbirliğinin güçleneceğini ve dostluğumuzun diğerinin ulusal çıkarlarına karşılıklı saygı ruhuyla devam etmesini ve büyümesini umuyoruz” dedi.

Emekli general ve Savunma Bakanı Prabowo, daha önce Çin’in hızlı yükselişine hayranlığını dile getirmiş ve Endonezya’nın iki süper güç için “barışa giden bir köprü” olması gerektiğini öne sürmüştü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *