Ukrayna, Rusya’nın ilhak ettiği şehri vurdu

Ukrayna, Rusya’nın ilhak ettiği şehri vurdu

Rusya’nın ilhak ettiği Donetsk bölgesine bağlı Donetsk şehrindeki yönetim binasının bu sabah saatlerinde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından bombalandığı öne sürüldü.

Donetsk’in sözde Belediye Başkanı Aleksey Kulemzin, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun Donetsk’e yönelik füzelerle saldırı düzenlediğini bildirdi.

Füzelerden birinin Donetsk’in sözde yönetim binasına isabet ettiğini belirten Kulemzin, “3 ABD üretimli HIMARS çok namlulu roketatar füzesi fırlatıldı. Füzelerden biri şehirdeki idari binaya isabet etti.” ifadelerini kullandı.

Binanın “ciddi” hasar gördüğünü aktaran Kulemzin, gerekli önlemlerin alındığını kaydetti. Olayda, 2 kişinin yaralandığı belirtildi.

Öte yandan, sosyal medyada yayımlanan görüntülerde, Rusya’nın Belgorod şehrindeki havalimanı civarında füze saldırılarının düzenlendiği görüldü.

Ukrayna: Dün Rus saldırıları sonucu 10 sivil öldü, 14’ü yaralandı

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirilo Timoşçenko, Telagram hesabından yaptığı açıklamada, Rus güçlerinin son bir günde Ukrayna’nın çeşitli yerleşimlerine yönelik düzenlediği saldırılar hakkında bilgi verdi.-

Timoşçenko, ülkesinin Dnipro, Harkiv, Zaporijya, Donetsk ile Herson bölgelerine yönelik saldırılarda 10 sivilin öldüğü ve 14’ünün yaralandığı bilgisini paylaştı.

Rusya 65 bin askerini kaybetti

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığının resmi internet sitesinde, Rus ordusunun 24 Şubat – 16 Ekim tarihlerinde verdiği kayıplara ilişkin açıklama yayımlandı.

Rus ordusunun son bir günde 300 askerini daha kaybettiği ve böylece bugüne kadar toplam 65 bin askerin öldüğü belirtilen açıklamada, Ruslara ait 268 uçak, 242 helikopter, 2 bin 529 tank, 5 bin 193 zırhlı araç, 1589 top, 365 roketatar ve 186 hava savunma sisteminin imha edildiği belirtildi.

Açıklamada, Rus güçlerine ait 3 bin 959 araç, 16 gemi ve hafif sürat teknesi ile 1224 insansız hava aracının da yitirildiği ifade edildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 21 Eylül’de, Ukrayna’daki savaşta 5 bin 937 Rus askerinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Fransa, Ukrayna’ya desteğini artırma sözü verdi

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, 2 bine yakın Ukraynalı askerin Fransa’da eğitileceğini belirtti. Fransa’nın, Ukrayna’ya, insansız hava araçlarına (drone) karşı kullanılmak üzere hava savunma füzeleri sağlama, askerleri için de özel eğitim sözü verdiği bildirildi.

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, 2 bine yakın Ukraynalı askerin Fransa’da eğitileceğini belirtti.

“Ne yazık ki savaşın süreceğini düşünüyoruz.” ifadesini kullanan Lecornu, askerlerin eğitilmesinin önemine dikkati çekti. Lecornu, Fransa’nın sunduğu kapsamlı askeri eğitimi “önemli bir adım” şeklinde nitelendirdi.

Bakan Lecornu, Ukrayna’ya gönderilmeye hazırlanan Crotale hava savunma füze bataryalarının insansız hava araçlarına ve hava bombardımanlarına karşı mücadelede etkili olacağını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 13 Ekim’de, Fransa’nın Ukraynalılara kendilerini savunabilmeleri için istihbarat sağladığını söylemişti.

Ukrayna-Rusya Savaşı’nın başlangıcından bu yana Fransa’nın Ukrayna’ya 18 Caesar obüsü gönderdiğini ve 6’sının daha gönderilmesi için çalıştıklarını ifade eden Macron, Ukrayna’ya radar ve uçaksavar füzeleri göndereceklerini açıklamıştı.

Macron, savaşın ilk günlerinden itibaren Fransa’nın Romanya’da asker ve askeri malzeme konuşlandırdığını ve Avrupa’nın doğusundaki ülkelerdeki askeri varlığını anımsatarak, “Ukraynalıların kendilerini savunabilmesi için istihbarat sağlıyoruz ancak bunun hakkında fazla konuşmamak iyi olur.” demişti.

Macron’un açıklamaları Fransa’nın nükleer caydırıcılığı ve “Ukrayna dostluğu”nu tartışmaya açtı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Rusya’nın olası nükleer saldırı gerçekleştirmesi durumunda Paris’in nükleer bir karşılık vermeyeceği açıklamaları, ülkesinin Ukrayna’ya yönelik var olduğu ileri sürülen dostluğu”nun” tartışılmasına yol açtı.

L’Express gazetesinde önceki gün yer alan bir haberde, Fransız Cumhurbaşkanı’nın Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik nükleer saldırısı durumunda, ülkesinin hayati çıkarları gereği nükleer karşılık vermeyeceğini belirtmesiyle elindeki kartları Rusya’ya gösterdiği şeklinde değerlendirildi.

Haberde, Moskova’nın, Macron’un bu açıklamalarını artı bir not olarak hanesine kaydettiği ve memnuniyet içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ilettiği yorumu yapıldı.

Paris’in Ukrayna’ya yönelik dostluk meselesinde müttefikleri ABD ve İngiltere’den daha çok gösteriş yaptığı belirtilen yazıda, Macron’un bu açıklamalarıyla bahsedilen dostluğun “sözde kaldığı” ifadesi kullanılan haberde, ABD yönetiminin yaptığı açıklamalarla Fransa’dan daha samimi bir tablo ortaya koyduğuna işaret edildi.

Macron’un önceki ifadeleriyle çeliştiği yorumu

Ouest France sitesinin haberinde de Stratejik Araştırmalar Vakfının kıdemli araştırmacısı Benjamin Hautecouverture’ün konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilerek “nükleer caydırıcılığın, düşmanın olası bir saldırısında cevabın nasıl olacağının belirsizliğiyle alakalı olduğu” ifadeleri kullanıldı.

Haberde, Macron’un yeni açıklamalarının 2020’de yaptığı “Açık olalım, Fransa’nın hayati çıkarlarının artık bir Avrupa boyutu var ve Fransız nükleer gücün özellikle Avrupa’da caydırıcı bir rol oynadığı kesin.” şeklindeki açıklamalarıyla çelişkili olduğu vurgulandı.

Öte yandan selefi François Hollande ise Macron’un sözlerine ilişkin “Caydırıcılık, ne yapacak olduğumuzu belli etmemeye bağlıdır.” ifadelerini kullandı.

Macron, 12 Ekim’de konuk olduğu France 2 kanalında, Fransa’nın açıkça belirtilmiş ve hayati çıkarlarına dayalı bir nükleer doktrine sahip olduğunu, Ukrayna’ya veya bölgesine yönelik bir nükleer saldırıda bu çıkarların tehlikeye atılmasının mevzubahis olmayacağını açıklamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *