Scholz: Balkan ülkelerine verilen sözler yerine getirilmeli

Scholz: Balkan ülkelerine verilen sözler yerine getirilmeli

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Sosyalistleri Partisi’nin (PES) Berlin’de düzenlediği kongrede yaptığı konuşmada, Ukrayna, Moldova, Batı Balkanlardaki devletler ve perspektif olarak Gürcistan’ın da özgür ve demokratik bir Avrupa’nın parçası olduklarını savundu.

Alman Başbakan, adaylık statüsü verilen Balkan devletlerine verilen sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini tekrarladı.

“AB’nin genişlemesini destekliyorum.” diyen Scholz, 27, 30 veya 36 ülkeden oluşan 500 milyonun üzerinde eşit ve özgür vatandaşa sahip birleşik bir AB’nin dünyada ağırlığını daha güçlü gösterebileceğini ileri sürdü.

AB’nin doğuya doğru büyümesinin herkes için bir kazanç olacağını iddia eden Scholz, “Elbette aday ülkelerin katılım kriterlerini yerine getirmesi gerekiyor. Onları en iyi şekilde destekleyeceğiz.” ifadesini kullandı. Scholz, AB’nin de bu genişlemeye hazırlanması gerektiğini vurguladı.

‘Oy birliği’ yerine ‘Oy çokluğu’ önerdi

Scholz, AB’de reformların yapılmasını da isteyerek, dış politika ve mali konularda oy birliği yerine oy çoğunluğuyla kararların alınmasını talep etti.

Bu konuda ülkelerin ikna edilmesi gerektiğini savunan Scholz, “Talebimiz bir jeopolitik Avrupa ise o zaman oy çokluğuyla karar alınması egemenliğin kaybı değil kazanımı olur.” ifadesini kullandı.

Scholz, bu bağlamda AB’deki küçük ülkelerin endişelerine de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Gelecekte de her ülkenin endişelerinin duyulması gerekiyor. Başka her şey Avrupa fikrine ihanet olur.” değerlendirmesinde bulundu.

AB’nin kendi içinde yaşadığı göç ve mali alandaki ihtilafları aşmasını talep eden Scholz, Birliğin kendi güvenliği için daha fazla sorumluluk almasını ve askeri olarak da yeteneklerini artırmasını istedi.

‘Rusya’nın işgali, Avrupa güvenlik düzenine saldırı’

Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in şiddet kullanarak yeni sınırlar oluşturmak istediğini dile getirdi ve “Bunu biz Avrupa’da hiçbir zaman yeniden yaşamak istemiyoruz.” diye konuştu.

Scholz, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin Avrupa’nın güvenlik düzenine de bir saldırı olduğunu, buna karşı duracaklarını vurgulayarak, “Avrupa’da barışa yönelik bir saldırıya izin veremeyiz.” dedi.

Öte yandan, PES kongresinde yapılan seçimde eski İsveç Başkanı Stefan Löfven, 262 delegeden 255’inin oyunu olarak PES’in yeni başkanı oldu. Löfven, böylelikle 11 yıl bu görevde bulunan Bulgar Sergey Stanişev’in yerine geldi.

Moğolistan Başbakanının Almanya ziyareti

Moğolistan Başbakanı Luvsannamsrain Oyun-Erdene ile Scholz’un, Berlin’de yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Moğolistan ile hukuk devleti ve demokrasi gibi önemli değerli paylaştıklarını savunan Scholz, Ukrayna’daki savaşın sadece Avrupa’da değil tüm dünyada uluslararası düzeni tehdit ettiğini, bundan dolayı uluslararası hukukun ihlal edilmesine kararlılıkla karşı çıktıklarını söyledi.

Başbakan Scholz, Birleşmiş Milletlerde (BM) kısa süre önce 143 ülkenin Rusya’yı kınadığına işaret ederek, “Putin’in, Ukrayna’nın bazı bölgelerini zorla ele geçirme girişimi kesinlikle kabul edilemez.” dedi. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın dünya genelinde gıda ve enerjide fiyatların yükselmesine, enflasyona ve borçlanmaya sebep olduğunu aktaran Scholz, savaşın “mevcut krizleri şiddetlendirdiğini” kaydetti.

Scholz, Rusya ile Çin arasında bulunan Moğolistan’ın siyasi açıdan zor bir bölgede bulunduğunu ifade ederek “Almanya, Moğolistan’ı desteklemek istiyor.” dedi.

Moğolistan ile iş birliğini derinleştireceklerini ve genişleteceklerini, bunun iki ülke için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Scholz, gelecek yıl Moğolistan ile yüksek düzeyli istişare toplantısı düzenleyerek gelecekte iş birliği için ağırlık verecekleri konuları belirleyeceklerini ifade etti.

Almanya’nın belirli ülkelerle özellikle stratejik hammadde kaynakları söz konusu olduğunda bağımlılığını azaltmayı hedeflediğini söyleyen Scholz, “Çeşitlendirme stratejimizde, Moğolistan, birçok hammadde kaynakları konusunda önemli bir ortak olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Moğolistan Başbakanı: Kültürel alanda da iş birliği istiyoruz

Moğolistan Başbakanı Oyun-Erdene de ülkesinin, Almanya ile sadece siyasi alanda değil, kültürel alanda da iş birliği yapmayı hedeflediğini söyledi.

Oyun-Erdene, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın uzun sürmemesi ve nükleer savaşa everilmemesi gerektiğini ifade etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *