Maden kazasında hayatını kaybedenlerin sayısı 41’e yükseldi

Maden kazasında hayatını kaybedenlerin sayısı 41’e yükseldi

İnna lillahi ve inna ileyhi raciun… Cuma akşamı Amasra’da maden ocağında meydana gelen patlama nedeniyle vefat eden madenci kardeşlerimiz için Allah’tan rahmet, yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ediyoruz… 

Yaralı kurtulan işçi: Patlama oldu, basınçla beni 20-25 metre yerde sürükledi

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında Cuma akşamı meydana gelen patlamadan yaralı kurtulan maden işçisi Kemal Berberoğlu, yaşadıklarını anlattı.

Evli ve bir çocuk babası 41 yaşındaki Berberoğlu, tedavi gördüğü hastanede, AA muhabirine, eksi 300 kotunda büyük bir cendere yaşadığını söyledi. Berberoğlu, patlama anında 3 kişi olduklarını belirterek, “Daha sonra kendi imkanımızla maske takıp yukarı çıktım. 3 kilometre yürüyerek temiz alana çıktım. O anda bir patlama oldu. Arkamdan bir basınçla beni 20-25 metre yerde sürükledi. O anda omzumu artık nereye vurduysam, bilmiyorum.” diye konuştu. Patlama anında yaşadıklarını aktaran Berberoğlu, şöyle devam etti:

“Kendi aramızda konuşmadık. Sadece birbirimize ‘Neredesin?’ diye bağırdık. Yakındık, birbirimizi bulduk, maskemizi taktık, çıktık. Tozdan önümüzü görme imkanı yoktu. Ortam toz bulutu, önümüzü hiç göremedik. Gittiğimiz yeri ayağımızla sürte sürte, elimizden tuta tuta bulduk, 100-200 metre gittikten sonra toz bulutu açılmaya başladı. O anda çok korktuk. İlk aklıma gelen çocuğumdu. ‘Gittim ben’ dedim, çamur topuna döndüm. Şu an durumum çok iyi.”

Berberoğlu, patlamada hayatını kaybeden 41 maden işçisine Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diledi.

Hayatını kaybeden bir madencinin babası: Kelimeler boğazımda düğümleniyor

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 22 yaşındaki Rahman Özçelik’in babası Yusuf Özçelik, “Şu anda kelimeler boğazımda düğümleniyor. Söyleyecek kelime bulamıyorum.” dedi.

Kemal Berberoğlu’nun tedavi gördüğü özel hastanenin başhekimi Sevban Karakoç, hastanelerine 2 yaralı maden işçisinin geldiğini vurgulayarak, “Bir işçimizin genel durumu iyiydi. Oksijen tedavisi uyguladık. Gerekli tedaviyi yaptık. O arkadaşımızı taburcu ettik. Kemal Berberoğlu’na da ilk tedavisini uyguladık ancak omzunda yırtığı var. Onun da tedavisi planlandı. Çok şükür genel durumlarının iyi olması bizi mutlu ediyor. Diğer taraftan büyük üzüntümüz var.” diye konuştu.

Göğüs hastalıkları uzmanı doktor Emine Uysal Özfidan da hastayı takip ettiklerini ve genel durumunun iyi olduğunu kaydetti.

Maden ocağında 3 yıldır çalışan, Makaracı köyünden Rahman Özçelik’in babası Yusuf Özçelik, gazetecilere, patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

“Şu anda kelimeler boğazımda düğümleniyor. Söyleyecek kelime bulamıyorum.” diyen Özçelik, yaklaşık 20 yıldır bu tür olaylar yaşanmadığı için böyle bir şeyin aklından geçmediğini dile getirdi.

Özçelik, madenlerde son teknolojilerle çalışıldığının her zaman söylendiğini aktararak, “Hiç aklımın ucundan geçmezdi. Askerdeki oğlumu düşünürken, böyle oldu.” ifadesini kullandı.

Oğlunun işini hiç aksatmadığını anlatan Özçelik, “Ağabeyi Suriye’de askerde, yolda geliyor. O da çok istedi askere gitmeyi. Annesinin duasıyla kaldı burada. Annesi, ‘Oğlum bize kim bakacak, ağabeyin gitti.’ dedi. TTK’ye yazdırdı ismini ama isteyerek değil. Ağabeyi gibi askerliği çok sevdi, onu istiyordu devamlı. Hatta ‘Oğlum askerlik borçlanmasını öde.’ dedim ama o hala ‘Ben askere gideceğim.’ diyordu.” şeklinde konuştu.

Vefat edenler toprağa veriliyor

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesine ait maden ocağındaki patlamada yaşamını yitiren işçiler toprağa veriliyor.

Rahman Özçelik’in cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Namazın ardından kısa bir hitapta bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “24 saati bulmadan neticeye varmış olmamız bizleri bu noktada rahatlattı. Çünkü Soma’da biliyorsunuz çok uzun sürdü ama burada 24 saati bile bulmadan 41 şehidimize hamdolsun ulaştık. Tabii yaralılarımız var onların da takipçisiyiz. Bütün kardeşlerimizin aileleri bizlere mirastır ve bu miraslara bizler devlet olarak sahip çıkacağız. Gerek devlet olarak gerek bakanlıklar olarak hepimizin belli destekleri olacak. Bir de bizim yasal olarak vermemiz gereken destekleri de bu süreç içinde vereceğiz. Emanetlere de sahip çıkacağız. Tekrar tüm aileye Allah’tan sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun diyorum.”

Bakan Dönmez, Bartın’da arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını bildirdi

Bakan Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bartın’da dün akşamdan beri devam eden arama kurtarma çalışmalarımızı tamamladık. 41 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti. Bütün kurumlarımızla tüm ailelerimizin, Bartın’ımızın yanındayız. Rabb’im böyle acıları bir daha yaşatmasın.” ifadesini kullandı.

Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında cuma akşamı 18.15 sularında patlama meydana gelmişti. Bakan Dönmez, patlama sonrası yaptığı açıklamada, ilk değerlendirmelerin grizu patlaması olduğu yönünde olduğunu belirtmişti.

İstanbul’da 6, Bartın’da 5 olmak üzere toplam 11 maden işçisi tedavisi devam ederken, bu hastalardan 5’inin durumunun da ağır olduğu bildirildi.

Bartın maden patlamasında vefat edenlerin isimleri ise şöyle:

Ali Doğru,
Aziz Köse,
Berkay Pınarcıoğlu,
Emrah Kaval,
Enes Aydın,
Ercan Akdeniz,
Fikret Kansız,
Gökhan Mercan,
Murat Ergin,
Rahman Özçelik,
Ramazan Özer,
Selçuk Ayvaz,
Serkan Nakaş,
Şuayip Okul,
Yener Saygın,
Mehmet Kara,
Rasim Bulut,
Sabri Akdere,
Murat Öztan,
Serhat Kahraman,
Suat Demirkıran,
Yasin Çelik,
Güldal Serenli,
Orhan Altun,
Emrah Kaya
Rıdvan Acet

Amasra’da maden ocağında patlama

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *