İsveç devlet televizyonunda Erdoğan hakkında hakaretamiz ifadeler

İsveç devlet televizyonunda Erdoğan hakkında hakaretamiz ifadeler

İsveç devlet televizyonunda Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik hakaretamiz içerikler sunan program nedeniyle İsveç’in Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

İsveç Devlet Televizyonunda (SVT), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’ye yönelik hakaretamiz ifadeler ve görüntüler içeren bir programın yayınlanması üzerine İsveç’in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström bugün Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Herrström’e, SVT’de yer alan programa ilişkin Türkiye’nin güçlü tepkisi iletildi.

Diplomatik kaynaklar, “Sayın Cumhurbaşkanımıza ve ülkemize yönelik hadsiz ve çirkin ifade ve görüntülerin kabul edilemez olduğu ve bu gibi yayınların ifade ve basın özgürlüğü ile açıklanmasının mümkün olmadığı vurgulanmıştır.” ifadelerini kullandı.

İsveç’ten bir heyet NATO üyeliğine yönelik Türkiye’de temaslarda bulunacak

İsveç Adalet Bakanlığından heyet, terör suçlularının iadesi konusunda teknik görüşmeler yapmak üzere bu hafta Türkiye’yi ziyaret edecek. Heyetin ziyaretinde, 26 Ağustos’ta Finlandiya’nın Vantaa kentinde Daimi Ortak Mekanizma’nın ilk toplantısında alınan kararların gözden geçirilmesi ve eksik uygulamaların giderilmeye çalışılması planlanıyor.

İsveç’in Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından NATO’ya üyelik başvurusu

Uzun yıllar tarafsız politika izleyen ve NATO üyeliğine sıcak bakmayan İsveç, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra bu tutumundan vazgeçerek NATO’ya üye olma kararı almıştı.

İsveç’in Sosyal Demokrat hükümeti 16 Mayıs’ta parlamentoda yapılan görüşmeler sonrasında NATO’ya başvuru yapma kararı aldıklarını açıklamıştı. Başbakan Magdalena Andersson, bunun, ülkenin güvenliğini ve çıkarlarını korumak için ana muhalefet partisiyle aldıkları ortak bir karar olduğunu söylemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin, resmen NATO’ya üyelik başvurusu yapmaya karar veren İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerine teröre destek verdikleri sürece “evet” demeyeceğini açıklamıştı.

İsveç, Türkiye’nin çekincelerinin giderilmesi yönünde girişimlerde bulunurken, 28 Haziran’da İspanya’nın başkenti Madrid’deki NATO Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, İsveç Başbakanı Magdelena Andersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile dörtlü görüşmede bir araya gelmişti.

Görüşmeden sonra taraflar Üçlü Muhtıra imzalamıştı. Muhtırada, “Terör zanlıların iadesi için Türkiye ile çalışılacak”, “YPG/PKK ve FETÖ’ye destek sağlanmayacak”, “Ülkeler arasında silah ambargosu uygulanmayacak” maddeleri üzerinde anlaşılmıştı.

Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın ilk toplantısı 26 Ağustos’ta Finlandiya’nın Vantaa kentinde yapılmıştı. Toplantı sonrası anlaşmada belirtilen iş birliği mekanizmasının kurulması için çalışmaların başlatıldığı belirtilmişti.

İsveç, Üçlü Muhtıra çerçevesinde 30 Eylül’de Türkiye’ye silah ihracatı ambargosunu kaldırmıştı.

Terör konusunda ise İsveç’ten henüz talep edilen adım gelmedi.

Türkiye’nin iadesini istediği terör zanlılarından hiçbiri şu ana kadar iade edilmezken, terör örgütü YPG/PKK yandaşları da İsveç sokaklarında zaman zaman terör örgütü paçavralarıyla polis gözetiminde gösteri yapmaya devam etti.

Bakan Bozdağ, heyetin 5-6 Ekim tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret edeceğini açıklamıştı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İsveç Adalet Bakanlığından bir heyetin 5-6 Ekim tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret edeceğini bildirmişti.

İsveç ve Finlandiya’dan iadeler konusuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirten Bozdağ, “İsveç ve Finlandiya’nın NATO mutabakatı kapsamında FETÖ ve PKK üyelerini Türkiye’ye iade etmelerini bekliyoruz.” ifadesini kullanmıştı.

İsveç heyetiyle terör suçlularının iadesini görüştü

Alınan bilgiye göre Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO’nun Madrid’deki zirvesinde 28 Haziran’da imzalanan Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma toplantıları kapsamında Türk Adalet Bakanlığı ile İsveç Adalet Bakanlığı heyetleri Ankara’da bir araya geldi.

Adalet Bakanlığı heyetine Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Kasım Çiçek’in başkanlık ettiği toplantı yaklaşık 7 saat sürdü.

Toplantıda Adalet Bakanlığı yetkilileri, İsveç’ten iadesi talep edilen PKK ve FETÖ terör örgütü mensuplarına ilişkin iade dosyalarını gündeme getirdi ve bu kişilerin Türkiye’ye iade istemini yineledi.

Derdest iade talepleri arasında FETÖ’den haklarında soruşturma olan Harun Tokak, Yılmaz Aytan, Murat Çetiner, Alperen Melikhan Doğan, Bülent Keneş, Orhen Er ve Harun Ayvaz’ın bulunduğu öğrenildi.

Ayrıca yetkililer, iade talepleri daha önce reddedilen PKK terör örgütü mensubu isimler hakkındaki talepleri de yeniden gündeme getirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *